Bildebokanmeldelser fra barnehagelærer-utdanningen

Vi er veldig glade for å ha et så godt samarbeid med barnehagelærerutdanningen på Universitetet i Sørøst-Norge, campus Drammen. Hvert år skriver studentene bildebokanmeldelser, og lager kjempefine kunstinstallasjoner inspirert av bøkene!

Steder å tisse
Vis bok Debug

Steder å tisse

Steder å tisse høres kanskje ut som en ganske rett frem bok? For å tisse gjør vi jo alle! Men det er kanskje ikke bare det som ligger i denne boken. Boken setter lys på temaer som kanskje er litt uvanlige, boken setter nemlig lys på å normalisere mestringsfølelsen og gleden av å kunne tisse selv, tisse hvor som helst! Med humor og vakre bilder er denne boken en glede for store og små, for alle som tisser.

I boken følger vi en storebror, som har lært seg å tisse selv. Gutten grubler mye på det å tisse, men grubler også på masse annet mens han tisser. “Men tisser fuglene på himmelen? Kan de tisse når jeg ikke kan se noe? Og fluer? Og edderkopper? Og flaggermus og spøkelser? Må de også stoppe og tisse litt?”, er tanker vi får bli med på underveis. Vi får også oppleve en hel haug med nye spennende steder å tisse. Med de vakre illustrasjonene til en av Norges fremste bildebokskapere følger vi det befriende øyeblikket fra den første dråpen til buksesmekken dras opp. «Men det slutter ikke. Det kommer alltid noe mer.» Det vet vi alle.

En kvalitet ved boka er at den viser et tydelig barneperspektiv. Både igjennom bilder, tekst og tematikk. Bildene er blant annet fullt av mysterier og morsomme illustrasjoner som dekker hele siden, og er med på å skape sanselighet som appellerer til barn. Det at handlingen er skrevet gjennom barnas øyne gjør det lettere for barn å kjenne seg igjen i handlingen. Boka gjør det fine, lille temaet til et storartet kunstverk, nettopp slik det kan bli sett gjennom øynene til de små. Alle tisser. Det er det som er ett av bokas sterkeste sider. Den er lett å kjenne seg igjen i. Bokas tematikk rundt det å tisse er noe barn kan speile seg i, noe de er kjent med eller noe de skal bli kjent med. Den lettelsen når man endelig får tisse er noe alle barn før eller siden har opplevd, og kommer til å oppleve flere ganger. Frihetsfølelsen som finnes i å kunne tisse nærmest hvor hen man vil er utrolig godt fremvist i boka. En dotur med pappa, tisse i snøen og smelte den, eller tisse i det store åpnet havet. Boka viser opp de utrolig mange mulighetene som åpner seg, på en fin måte. Det er et vakkert samspill mellom teksten og illustrasjonene som domineres av en gul, nærmest gullfarge. De er praktfulle med alle sine detaljer. Sidene gir mulighetene til utforskning og beundring, både før, etter og mellom linjene Svein Nyhus så godt bruker i Steder å tisse. Teksten i boka kan nærmest leses som dikt. De korte linjene er likevel fullt av innhold og kan bidra til å undres over de små og store spørsmåla i livet.

Denne boka har i tillegg et humoristisk preg, hvor de lager humor av noe så enkelt som det å tisse. Gutten i boka tisser på mange rare steder og hva er vel morsommere enn å tisse på andre steder enn i do? Å være ferdig med å betrakte en side og bla om til den neste for å se på et nytt kunstverk i en ny omgivelse er også noe som er spennende og gøy. Bokas persongalleri er godt egnet til små barn, det er ikke for stort og omfattende og begrenses til Mamma, Pappa, Lillesøster og den lille gutten. Det er disse som er midtpunktet i hans liv. Resten utfylles av vakre dyr og skikkelser som er vist på de forskjellige sidene. Nyhus leker også med intertekstualitet, og hvis man er ekstra oppmerksom kan en kanskje oppdage figurer kjent fra andre bøker.

Vår mening er at denne boka er et kunstverk. Både når det kommer til teksten, innhold og hvordan den behandler et morsomt tema for små barn. Fra den vakre forsiden som kan se ut som noe fra en hellig skrift til den siste siden er denne boka verdt å lese, utforske og nyte sammen med sine små. Enten det er i hjemmet eller sammen med en barnegruppe i barnehagen. Tiss er ikke ekkelt, tiss er tilbake og det i en utrolig fin barnebok.

Lignende titler

Søk

Språkvelger