«Krigshesten» av Arto Paasilinna
View title Debug

Krigshesten

Finland, 1942. Den sovjetiske kampflygeren Gennadji Savolenko har i oppdrag å en prøvefly en Sjutormovik (Iljusjin Il-2) over fiendtlig landskap. Med på flyvningen er også Vassilij Kunitsjin. Kunitsjin er frivillig fallskjermjeger, og skal drive etterretning nord i Finland. Den eneste kvalifikasjonen han har er at han snakker finsk siden han er oppvokst i Ingermanland. Ingen har lenger bruk for ham som farmasøyt i Leningrad hvor alle apotekene er tomme for medisiner.

Flyvningen går ikke helt som planlagt og de tvinges til å nødlande nord i Finland midtvinters. Kunitsjin snakker finsk, men iført sovjetiske uniformer er det en utfordrende jakt på flydrivstoff for en sikker vei hjem med flyet. Det blir en underholdende reise med et variert persongalleri. Krigshesten Heikki blir en viktig ledsager på turen, og boken er dedikert til minnet om alle hestene som har falt eller forsvunnet i krig.

Boken er absurd og tragikomisk, men mer dempet enn mange av de andre bøkene til Paasilinna, for som det står i boken: «I krigen går skurkene fri, og de gode stryker med…». 

Arto Paasilinna (1942-2018) skrev 35 romaner og er oversatt til rundt 50 språk. Paasilinna var elsket for sine absurde fortellinger om den finske folkesjelen.

Similar titles from the collection

Search

Language