Bildebokstips fra studentene barnehagelærerutdanninga USN, campus Drammen

Gorm er en snill orm
View title Debug

Gorm er en snill orm

Gorm er så snill, forferdelig snill. Men det er ikke alltid like lett å være sulten, OG være så snill. Han er jo ikke en av den gamle sorten. Du vet, den sorten som biter i bein og sprøyter gift, og den slags.

Boken handler om Gorm som er en orm. Gorm jobber på et apotek der han hjelper folk hele dagen, han er en veldig snill orm. Han spiser bare boksemat og ikke mus som andre ormer gjør, selv om det er ganske dyrt. Gorm har ikke alltid råd til boksemat, så han blir veldig sulten. Han nekter fortsatt å spise mus. Gorm må finne på morsomme ting å gjøre, for da er han ikke sulten. Men ... Musene forsvinner når Gorm lukker øynene. Gorm finner «forklaringer» på hvorfor musene er borte.

Det er mulighet for gjenkjennelse og identifikasjon både hos barn og voksen. Barna kan kjenne seg igjen med boken når Gorm går på kino, museum og biblioteket. Barna kan dra det over til den virkelige verdenen. De voksene kan også dra koblinger fra boken til den virkelige verdenen i forhold til arbeidslivet – for eksempel ved at det ikke alltid strekker til. Både barn og voksen kan identifisere seg til den følelsen når man er kjempesulten, da kan man gjøre ting man ikke mener.

Spenningen i boken bygger seg opp allerede når Gorm ikke lenger har penger til boksemat. Da er han så veldig sulten. Hver situasjon Gorm er i, dukker det opp en mus, en drømmematbit. Det blir vanskelig for Gorm å holde seg, og hver gang han lukker øynene blir de bare borte.

Humoren i boken ligger i bildene. Det kan være lettere for en voksen å se humoren i bildene, for eksempel når Gorm er på kino. Gorm sier det er en skummel film, men ser man i bakgrunnen er det «Sound of Music» som spilles. Det er derfor viktig å ta seg tid til å se på bildene med barna, og se om barna kan koble bilde og tekst.

Boken drar dyreverden inn i menneskeverdenen, dyrene lever som mennesker. Gorm er en snill orm som ikke spiser mus, han går imot sine naturlige instinkter som orm. Utover i boken ser vi at han mer og mer ikke klarer å holde imot instinktene sine. Dette legger han ikke merke til seg, han er ikke bevisst over sine handlinger.

Boken tilfredsstiller både barn og voksen. Barna kjenner seg igjen når Gorm går på kino og lignende og de får brukt fantasien fordi dyreverden blir dratt inn i den virkelige verdenen. Boken er en typisk fortelling der det bygger opp til spenning og utfordringer, som er et særtrekk i fortellinger. Gorm møter utfordringer, som barn og voksne kan kjenne seg igjen i.

Vi anbefaler denne boken til bruk i barnehagen. Den kan for eksempel brukes i sammenheng med måltider – der man viser til at man kan gjøre ting man ikke nødvendigvis mener når man er sulten. På grunn av at bildene gjenspeiler teksten så godt så mener vi at barn i barnehagen kan lese/bla i den på egenhånd. Boken fordrer til undring og fantasi.

Similar titles from the collection

Search the catalogue

Language