Superpoteten - Lise Osvoll
View title Debug

Superpoteten : knollen som reddet Norge

Tenk at man blir begeistret av å lese en bok om vår trauste og trofaste potet.

Lise Osvoll forteller oss morsomme og nyttige fakta om potetens historie, hvordan den kom til landet og hvorfor den reddet oss fra sult. Den var med på å utrydde sykdommen skjørbuk som var vanlig blant sjømenn.

Vitaminene og næringsstoffene i potene er veldig sunne for hele kroppen vår. Alt fra skjelettet, hjertet, hjernen, cellene og magen drar nytte av litt potet.

Potetfamilien består av ca. 30 ulike poteter, som er inndelt i grupper som f.eks. chips/pommes frites poteter eller kokepotet.

Har du spist blå Kongo? Den inneholder samme fargestoff Anthocyanin som blåbær, så potetmosen blir faktisk blå. Mange morsomme navn som f.eks. Peik, Troll og Bruse. Nansen poteten er nyutviklet.

Det dyrkes faktisk potet i minst 125 land og det hele startet i Sør-Amerika på 1500-tallet.

Innføringen av potet ble en langvarig prosess, liten kunnskap om potet i befolkningen gjorde at poteten fikk skyld for mye elendighet. Potetprestene informerte bøndene om fordelene med poteter. Bøndene mente at korn var det viktigste, helt til man så at poteten var godt beskyttet under jorda i forhold til krig og klima. Poteten kan dyrkes nesten hvor som helst!  

Allsidig bruk av potet nå, den er spiselig, kan brukes til hobbyaktiviteter som f.eks. potettrykk og potetløp for gøy.

Les om denne allsidige knollen som opprinnelig het batata!

Fargerike og artige illustrasjoner gjør denne boken ekstra morsom å lese for både store og små!

Similar titles from the collection

Search

Language

Categories Navigation