angle-left Vi er fem
View title Debug

Vi er fem

Denne boka vant P2 lytternes romanpris i 2019, og den er nominert til Nordisk Råds litteraturpris for 2020.

Dette er den første boka jeg har lest av Matias Faldbakken, og det er hans femte roman. Jeg hørte om den, leste om den og lånere snakket om den – noen syntes den var litt rar. Jeg ble nysgjerrig!

Den handler om en familie som bor i ei lita bygd, Råset, noen timer nord for hovedstaden vår. Far, Tormod, er en nevenyttig kar, bygger og ordner og fikser alt i hus og hjem, han har til og med hovedansvar for husholdningen og matlagingen. Han driver et firma sammen med sin far (bygg). Kona, Siv, er frisør. Hun var lenge hjemme med de to barna deres Alf og Helene. Men hun er tilbake i arbeid.

Tormod hadde en ganske utsvevende ungdomstid, noen år, mye sammen med kompisen Espen. Men nå er det familie som gjelder, og alt han kan lage med hendene sine. Noe mangler syns Tormod, og da får de seg hund, Snusken. Far og barna elsker Snusken, Siv syns det er et styr, og det er hår overalt…

En dag forsvinner Snusken, de leter overalt! Men må innse at han er borte.

Tormod har bygget et verksted i forbindelse med garasjen, med dør rett inn til huset. Der liker han seg, pusler med mye forskjellig mens kona ser på serier og prater med venninnen Anita. Tormod syns det er moro å holde på med rødleire. En dag blander han kunstgjødsel i rødleira, og etter hvert også andre ting han bestiller på nettet.

Kompisen fra ungdomstiden tar plutselig kontakt. De bestemmer seg for å møtes, Espen har fått snusen i at Tormod holder på med den leira bla. Tormod sender familien til svigerforeldrene en helg, og Espen kommer på besøk.
De to karene tar opp igjen en uvane fra tidligere tider. De begynner med øl, så baler det på seg. De eksperimenterer med leirklumpen, og med det de ruser seg på. Det ble litt av en helg!

Så begynner det å skje rare ting, leirklumpen begynner å «leve»! Det blir litt for rart for meg egentlig, men det er et driv i denne forholdsvis "stille" romanen, som gjør at jeg må lese videre for å se hva som skjer!

Klumpen blir som en hjelper, og en lekekamerat for barna, de lager små dyr av klumpen som de leker med på ettermiddagene, Tormod tar den med i rydding, alt husarbeid, til og med kutting av grønnsaker kan den gjøre!
Siv liker ikke dette i det hele tatt, men etter en stund blir hun fortrolig med den, og går en tur med den i bygda.

Helene sa en gang: «Vi er fem», «Nei dere er fire i familien,» sa en dame hun snakket med. «Vi er fem: mamma, pappa, broren min, Klumpen og meg».

Så en dag – går klumpen sine egne veier, det skjer mye på dens vei – den er på jakt etter hår!

Her er det eventyr, skrekk, science fiction og realisme i en god blanding.

Matias Faldbakken er bla. billedkunstner og skulptør – og de evnene kan vi merke han gjør bruk av i denne romanen.

Boka har 205 sider, og med godt språk, og en fantastisk fortelling, sklir sidene avgårde!

Similar titles from the collection

Search

Language

nb-no sv-se en-gb

Categories Navigation