«Det er en gris i barnehagen» av Johanna Thydell og Charlotte Ramel
View title Debug

Det er en gris i barnehagen

Det å være ensom er noe flere barn og voksne har kjent på i det virkelige liv. De fleste trenger en eller flere venner, noen å gjøre ting og ha det gøy sammen med. «Det er en gris i barnehagen» tar utgangspunkt i nettopp dette; ensomhet, vennskap, omsorg, samarbeid og inkludering. «Alle skal jo få være med,» skriver Charlotte Ramel, noe som er et godt utgangspunkt for denne morsomme og fine historien om grisen som rømmer til barnehagen. Men går det egentlig an at en gris begynner i barnehagen?

Gris på rømmen.

«Det er en gris i barnehagen» omhandler den ensomme grisen som bor i en binge rett ved siden av barnehagen. Daglig observerer han barna som aker nedover sklien, og han hører føttene deres som spretter av fryd. En dag rømmer grisen ut av bingen, og setter snuten mot barnehagen. I barnehagen blir grisen møtt av en jente med "honningår", som ønsker han velkommen inn. Videre følger vi grisen sammen med barna gjennom en vanlig rutinert barnehagehverdag, med sang, spisetid, lek, og sovetid, før de voksne oppdager grisen. Da blir grisen jaget tilbake til grisebingen, og er nok en gang, alene og forlatt. Eller er han det?

Vi har tatt en vurdering og mener at boken egner seg best for barn i alderen 4-6 år. Dette begrunner vi blant annet med tanke på valg av samspillet mellom tekst, form og bilde. Boken er preget av store illustrasjoner, med kort og konkret tekst som utfyller bildet.

Det at vi følger grisen i barna sine hverdagsrutiner, gjør at boken blir lett gjenkjennelig. Barna kan trekke paralleller mellom boken og sine egne erfaringer fra hverdagen. Barnas lekne hverdag blir fremstilt, og det er gode muligheter for at barna kan speile seg selv i de ulike situasjonene som boken fremstiller. Dette kommer til syne i ulike situasjoner der barn og voksne deltar i en felles opplevelse, blant annet der barna viser omsorg for grisen, eller følelse av ensomhet. Vi opplever at denne oppbygningen er med på å fremme gode samtaler med barna.

Når barn gjør ting de vet de egentlig ikke har lov til, skaper det ofte spenning og humor. Boka viser god sammenheng mellom tekst og bilde, hvor bildene gjenspeiler handlingen i teksten. For eksempel kan vi lese at barnehagelæreren, Lange Lena, drar av ullgenseren og utebuksa på «det nye barnet» i barnehagen, og bryter ut sjokkert: «DET ER EN GRIS I BARNEHAGEN»Bildene gjenspeiler denne teksten i et tydelig og detaljert bilde.

Boken har en god historie som er fengende, og mengden med tekst i boken tilpasses godt for barnegruppen vi mener boken er tilpasset for. Teksten og bildene sammen har en balanse som kan vekke barns interesse slik at de får leseglede.

Vi opplever denne boka som en fin og morsom bok, som vekker følelser som kan være gjenkjennelig for barna. Det er en humoristisk og fin fortelling som tar for seg ensomhet, vennskap, inkludering og samarbeid. Boken tenker vi passer barn mellom 4-6 år, selv om det er store variasjoner og forskjeller på språkutviklingen i den alderen, har denne boken et godt grunnlag for hvorfor den er en god barnebok, den oppfyller kriteriene vi har sett på, kanskje den ikke vil passe alle barn, men vi er alle forskjellige, prøv deg frem med din barnegruppe! Det er også en bok som kan åpne for rollelek og dramatisering hos barn og voksne i barnehagen.

Similar titles from the collection

Search

Language