«En Baby! sier Nora» av Irene Marienborg
View title Debug

En baby! sier Nora

Storesøster for første gang!

En baby! Sier Nora av Irene Marienborg er den sjuende bildeboken i serien om Nora. Dette er en fortelling om Nora som har fått en lillesøster! Men vent nå litt. Var det kanskje litt dumt med en lillesøster? Nora har ikke fått oppmerksomheten til mamma i 9 måneder, nå er babyen født og enda så har ikke mamma tid til Nora... Dette er en bok som nok faller i smak hos mange barn som har fått et søsken.

Nora har vært veldig lei seg en god stund nå fordi mamma ikke har hatt verken tid eller energi til å leke med henne. Mamma har vært gravid lenge og Nora har ventet spent på det som hun trodde skulle bli en lillebror. Det er mye spørsmål rundt hvordan en baby ser ut i magen til mamma og hvordan man gjør seg klar for å ta imot en baby. Når babyen endelig var født gledet Nora seg til å leke med mamma igjen. Men dette gikk ikke som forventet. For det første var babyen ei jente og ikke en gutt som Nora hadde ønsket! Som om det ikke var ille nok hadde mamma enda dårligere tid enn noen gang, og alle var bare opptatt av lillesøster. Nora var sint. Hadde mamma og pappa blitt mer glad i lillesøster enn Nora? Ville alt bli som før igjen?

Fra forsiden og av illustrasjonene kan vi se at boka har et klart barneperspektiv. På de to første sidene er det bilder av mange forskjellige objekter som man også finner i andre småbarnsbøker. Dette er typisk for pekebøker, men forskjellen her er at denne boka også inneholder tekst som ikke bare representerer objektene, men også sier oss noe om det som skjer i handlingen. På noen av illustrasjonene kan vi ikke se ansiktene til mammaen og pappaen til Nora, vi ser at hun må løfte hode sitt opp for å klare å se foreldrene. Boka tydeliggjør barneperspektivet gjennom disse illustrasjonene, nemlig fordi leseren må se alt fra barnets ståsted. Hvert oppslag består av bilde kombinert med lettlest tekst. Boka har også mange sider med et klart handlingsforløp. Derfor kan det tenkes at målgruppen ikke bare er de minste, men også de litt eldre barna.

Det er et tydelig samspill mellom ord og bilde, som gjør at det er lett å skape en mening med begge modalitetene for å få tak i bokas meningspotensial. Det er enkle overganger i illustrasjonene på hver side, slik at barna klarer å henge med og forstå følelsene boka ønsker å formidle oss leserne. Det kommer klart frem for leseren, at dette er en bildebok med bilder og ord på hvert oppslag. Illustrasjonene i boka repeterer ofte teksten, og forteller oss hvordan Nora har det i de ulike situasjonene hun går gjennom. Samtidig sier bildene oss noe mer enn det teksten formidler. Dette ser vi spesielt i de bildene hvor vi ikke kan se ansiktet til foreldrene, som er et tegn på at de virker litt fraværende for Nora. Vi ser illustrasjonene fra Noras ståsted.

Dette er en bildebok som tar opp en tematikk som nok appellerer til barn flest. Mange barn opplever å få et nytt medlem i familien som fører til nye rutiner i hverdagen. De vil fort innse at foreldrene ikke har like mye tid som før i og med at det nye barnet også trenger en god del oppmerksomhet. Dette kan føles veldig ukjent for mange barn. Boka trekker fram spesielt følelsene til Nora fra mamma er gravid til Nora blir storesøster. Vi kan se at hun gleder seg innmari, men samtidig er det noe som ikke helt stemmer, for hun ser fort at ting ikke er som før. I graviditetsperioden virker mammaen litt fraværende, hun må ofte hvile. Da får Nora leke med pappa, men kanskje ikke så mye av gangen. Dette føles veldig rart.

Nora er antakelig ikke det eneste barnet som opplever situasjonen slik. For et barn som har vokst opp med bare mamma og pappa kan det å få en søsken føles veldig fremmed og kanskje litt skummelt. Boka forteller handlingen gjennom hennes perspektiv som gjør at det blir lett gjenkjennelig for leseren. Gjennom illustrasjonene og teksten ser vi at alt virker fremmed og nytt for Nora i starten av handlingsforløpet, men slik som vi ofte ser i andre barnebøker ender dette også godt. Dette er også veldig gjenkjennbart for barn. Denne boken kan helt klart brukes for spontane lesestunder og høytlesing i barnehagen. I etterkant av lesestunden kan de for eksempel ha samtaler om hvordan det oppleves for barn å få et nytt medlem i familien.

 

Similar titles from the collection

Search

Language