«Jakob og Neikob og det tomme rommet» av Kari Stai
View title Debug

Jakob og Neikob og det tomme rommet

HUMOR OG ALVOR HÅND I HÅND

Jakob og Neikob møter sine redsler i jakten på en ny samboer. I denne humoristiske oppfølgeren i bokserien om Jakob og Neikob, kan det trekkes paralleller til den klassiske fortellingen om Snekker Andersen og julenissen med en ny vri. Dette blir det en god bok av. 

Boken om bestevennene og samboerne Jakob og Neikob tar for seg temaene jul og vennskap. De er på jakt etter en samboer som kan bo på det tomme, mørke, skumle loftet. Jakten på en ny venn fører til overraskelser og utfordringer, og fra å være bestevenner til verstevenner. En kveld hvor Jakob og Neikob skulle til å sovne, hører de noen mystiske lyder fra loftet. Hva skjuler seg på det tomme rommet?

Boken er skrevet på en humoristisk måte med at karakterene i boken er strake motsetninger samtidig som de er bestevenner. Dette vil utløse konflikter som bygger opp spenningen i boka. Når Jakob alltid må si «JA» og Neikob alltid si «NEI» vil dette kanskje få voksne til å flire også. Dette kan vi trekke fram med et eksempel fra boka hvor Jakob er utspekulert og snur om på spørsmålet for å få det slik han vil.

- Spring opp og sjå, seier Jakob.
- NEI, du, svarer Neikob.
- JA, seier Jakob. – Men du først.
Neikob ristar på hovudet.
- Vil du vere sistemann opp, da? Spør Jakob.
- NEI, svarer Neikob og spring opp trappa.

Boken er skrevet på nynorsk og det er en bildebok, som er godt egnet til høytlesning. Boken har mye direkte tale og hver gang karakterene svarer «JA» eller «NEI» står det skrevet med store bokstaver. Dette gjør at leseren automatisk vil legge mer trykk på ordene. Dette skaper spenning hos lytteren.

Jakob og Neikob og det tomme rommet er en bok hvor forfatteren hele tiden kommer med nye innspill om karakterene og ny informasjon barna må ta innover seg. Dette er en narrativ fortelling, som appellerer til barn. Boken har også et tydelig handlingsmønster som preges av at handlingen foregår hjemme-ute-hjem igjen.

Illustrasjonene i boken er i samsvar med teksten og forsterker kontrastene mellom Jakob og Neikob, ved at Jakob alltid smiler og Neikob alltid ser sur ut. Bildene fremmer også klare linjer og få farger som har fokus på motsetninger.

Illustrasjonene samsvarer med teksten, men kommer med ekstra tilleggsinformasjon som ikke er oppgitt fra før. Dermed representerer bildene teksten, samtidig som man kan finne nye objekter som gir rom for fortolkning.

I den tredje boka i bokserien Jakob og Neikob, får leseren hele tiden nye inntrykk og hint gjennom illustrasjonene. Bildene viser oss ulike kjennetegn på vinteren gjennom jakten på en samboer. Barna vil blant annet kunne gjenkjenne de ulike tegnene for vinteren når de ser en kjelke eller en snømann. Hintene om julen vil komme i midten av boken når de etterhvert møter på en engel og senere en julenisse.

Julenissen er en karakter som barn ser opp til og er derfor lett gjenkjennelig for dem. Når julenissen titter opp fra sekken og spør om det er noen snille barn her, og Neikob svarer «NEI» før Jakob rekker å svare «JA» oppstår det en morsom og dramatisk konflikt når julenissen drar av gårde på kjelken. Nissens spørsmål om det er noen snille barn her, er et spørsmål de selv pleier å måtte svare på hvis de feirer jul med julenissen.

Vi anbefaler boken på det høyeste. Dette er en bokserie hvor barn kan relatere seg til både Jakob og Neikob igjennom flere bøker. Denne boken tar opp tema jul og vennskap, og er en fin bok å lese høyt for barn. Den tar humor på alvor, og kommer garantert til å skape en flirekonsert blant barna.

 

Similar titles from the collection

Search

Language