«Odd er et egg» av Lisa Aisato
View title Debug

Odd er et egg

THE ODD ONE OUT

Når gruet du deg til noe sist? For Odd er dette hverdagen. Odd er et egg er et illustrativt eventyr som tar oss gjennom en berg og dalbane av følelser, humor og metaforer. Lisa Aisato går inn i et krevende tema med treffende illustrasjoner som frembringer følelser hos både voksne og barn.

Odd er en nesten 7 år gammel gutt med mange bekymringer og et egg som hode. Moren hans, som bokstavelig talt er ei hønemor, passer på at Odd beskytter seg mot alle verdens farer før han går på skolen om morgenen. Odd er en gutt preget av bekymringer og mange følelser, og unngår de fleste situasjoner fordi de kan være farlige. På skolen sitter han på do i gymtimen, og takker nei til å bli med å leke. Odd triller sykkelen sin hvor enn han går, for å faktisk sykle går for fort og er for farlig. En dag endrer Odds verden seg drastisk når han møter Gunn, en late-som-om-bie med mye energi. De to leker seg gjennom vanskelige følelser mot en ny hverdag for Odd.

Lisa Aisato leverer en typisk moderne bildebok som tar opp et vanskelig tema, nemlig angst og ensomhet. Gjennom et klart barneperspektiv fører hun oss gjennom Odds hverdag som består av sterke følelser av å ikke strekke til og være sårbar i alle nye situasjoner. Han kjenner seg alene i en verden av aktive barn og håpløse voksne. Barneperspektivet kjennetegnes av en følelsesverden som til tider kan være forvirrende og sterk, samtidig som enkle gleder har stor betydning. Lisa Aisato tar på seg “barnebrillene” og skildrer en verden der slåball kan være noe av det skumleste som finnes, samtidig som en krukke med honning kan symbolisere håp. hun presterer å gjenskape følelsen av barndommen uten at det bærer preg av en voksen tolking av barndom. Boka byr på følelser vi alle kan kjenne oss igjen i, følelsen av å være “the Odd one out”, gjennom lite komplisert handling og dialog. Odd står på sidelinjen i sitt eget liv fordi følelsen av redsel styrer hverdagen hans, inntil han møter Gunn som er hans strake motsetning. En uredd energibunt av et annet kaliber, som danser på grener og beveger seg rundt i verden som om hun er banens viktigste spiller. I løpet av en leken dag med Gunn får han en smakebit på hva livet kan by på utenfor sykkeltrilling og paraply som beskyttelse i skogen.

Persongalleriet i boka består av to personligheter som utfyller hverandre. De er to motpoler hva gjelder utstråling og synet på livets gleder, men har kanskje noe til felles i å være alene? Gjennom et lekende samspill lærer de hverandre å kjenne, og på grunn av tryggheten i relasjonen med Gunn finner Odd motet i seg til å tøye grensene sine for å beholde det nye vennskapet. Han kommer ut av skallet sitt, og det oppstår varme følelser som gjør han, i Gunns ord, til et “hardkokt” egg. De språklige bildene Lisa Aisato kommer her med er både humoristiske og treffende. Følelsene blir billedliggjort og kan være lettere å kjenne seg igjen i for de yngre leserne.

Bildene setter stemningen i handlingen, utvider det narrative inntrykket, og via bildene får vi et innblikk i Odds følelsesliv. Fargefattige bilder blir til sterke gule og grønne toner utover i boka etter hvert som Odd utforsker en ny verden uten tevarmere og paraplyer, og Gunns tilstedeværelse åpner for et sterkere spektrum av farger. Aisato virker bevisst i valget av stemning i bildene, som igjen gir leseren en større mulighet til å forstå Odds følelsesverden utover de skrevne ordene som i seg selv er enkle. Heldekkende bilder med Odd i tydelig fokus retter oppmerksomheten mot hovedpersonen, og vi ser en tydelig forandring i han etterhvert som vi blar i boka. I tillegg til fargeforandringene som gir oss i tydelige bilder på Odds sinnsstemning, får vi også tildelt detaljer i bildene som sommerfugler, regn og lysende honning. Honningkrukken Odd bærer med seg på sin leting etter Gunn kan også være et symbol på hans håp, som ved bokas høydepunkt blir knust. Her når vi en spenningstopp som gir oss en klump i magen, og drar oss med videre i historien. 

Bokens kvaliteter avhenger av forståelsen til leseren og formidlingsevnen til fortelleren. I denne boken er følelsene sentrale så derfor er det viktig å kunne sette seg inn i disse for å utnytte bokens potensiale, og fange interessen til de yngste leserne.

Slutten på boka understreker det vi tidligere har nevnt angående barneperspektivet og det typiske for barnebøker, nemlig en lykkelig slutt. Honningkrukken og håpet brister en liten stund, men det betyr ikke at alt faller i tusen knas. Odd følger biens fotspor til en mindre bekymringsfull hverdag, og tør å møte sine utfordringer, og finner ut at verden kanskje ikke er så skummel likevel. Vennskap mellom bier og egg kan være en rar kombinasjon, men viser seg her å være en veldig god kombinasjon. Boka åpner for både undring og en dypere forståelse av vanskelige følelser, og er utmerket i bruk i en barnegruppe. Den oppfordrer til samtale om de sinnsstemningene som ikke alltid er like lett å sette ord på. Bokens illustrasjoner viser like mye, om ikke mer, som teksten, og derfor er det er godt verktøy for litterære samtaler med barn.  

Similar titles from the collection

Search

Language