«Prinsessen og grisen» av Jonathan Emmett
View title Debug

Prinsessen og grisen

DA PRINSESSEN OG GRISEN BYTTET HJEM

Kan en gris bli en prinsesse? Og hvordan går det egentlig når prinsessa vokser opp på en gård? Prinsesse Priscilla og grisen Svinhild har ved et uhell byttet familier. Vil de finne tilbake til sine opprinnelige hjem?

Boken er et eventyr som tar for seg historien om en gris og en prinsesse. Ved et uhell bytter karakterene familie uten at foreldrene får det med seg. Bonden og bondekona tror at deres gris har blitt forvandlet til en prinsesse av en god fe som har sett deres store ønske om barn. Kongen og dronningen derimot tror deres lille datter har blitt forvandlet til en gris av en ond fe som ikke ble invitert i barnedåpen. Hva skjer når en gris vokser opp på et slott, og en prinsesse på en gård? Og blir forvekslingen oppdaget til slutt?

I boken følger vi to karakterer som vokser opp i totalt ulike hjem. Vi følger to hovedkarakterer som begge skal lære seg å gå, spise og kle på seg. Grisen som vokser opp på slottet har vanskeligheter med å klare dette uten å kløne det til. Prinsessen som vokser opp på gården er flink til alt og får mye positiv oppmerksomhet. Dette er opplevelser og hverdagslige hendelser som barn kan kjenne seg igjen i gjennom begge karakterene.

Barn har gjerne en del erfaring med griser og prinsesser fra før. Men at en gris trer inn i prinsessens rolle, og motsatt, gir boken noe fremmed og uvant. Dette er også med på å skape spenning. For hvordan klarer en rampete gris seg som prinsesse på slottet?

Det er tydelig for oss at eventyret spiller på humor, noe vi kan se i både tekst og bilder. På grunn av forvekslingen av karakterene blir den egentlige prinsessen kalt “Svinhild” og grisen for “Prinscilla”. At grisen oppfører seg annerledes enn andre prinsesser kommer godt frem i bildene og er morsomt for både store og små. Når boken illustrerer tydelig det kaoset som oppstår når grisen flytter inn på slottet og skal lære å bli en anstendig prinsesse, tror vi dette er humor som barn vil like. Det at vi som lesere er de eneste som vet om forvekslingen av grisen og prinsessa skaper også humor og spenning, i tillegg er det med på å dra oss videre i historien for å finne ut hva som skjer. Er det egentlig noen av personene i historien som finner ut av uhellet til slutt?

Det er stort sprik mellom karakterene i boka. Vi finner alt fra en litt fraværende og pertentlig dronning, til en godhjertet og omsorgsfull bonde og bondekone. De to hovedpersonene i boka er også strake motsetninger. Prinsessen er snill og pliktoppfyllende, lærer fort og har stor kjærlighet for familien sin- mens man på andre siden har grisen som er rampete og lager rot ut av det meste. I tillegg er grisen langt fra det man tenker på som en typisk prinsesse. Dette er det eneste vi tenker kan virke mot sin hensikt, da man steder i boka kan finne ord som “flink” og “ikke flink” for å sammenlikne de to hovedkarakterene. Selv om vi ikke tror det er noe barna vil legge merke til - kan det virke som en slags “fasit” på hva som er riktig og ikke for å bli oppfattet som flink.

Gjentakelsene er mange, og et sentralt virkemiddel i denne morsomme boka. Det er tydelig i Prinsessen og Grisen at det er et fokus på eventyr og hvordan man kan kjenne igjen disse. I forskjellige scener i boken blir det sagt “sånt skjer hele tiden i eventyrene”. Her er boken god på samspillet mellom tekst og bilde. Svaret på hvilket eventyr de forskjellige situasjonene i boken er sammenliknet med er illustrert visuelt med en faktisk bok med tittelen utenpå. Om man planlegger å jobbe med eventyr i nærmeste fremtid, kan “Prinsessen og grisen” være et godt sted å starte, da det er en humoristisk fremstilling av det som er et svært godt oppbygd eventyr.

Bildene er store, morsomme og fargerike. De kommer tydelig frem i boken. Teksten sklir godt inn i bildene ved at du først får øye på bildet- for så å lese teksten som gjerne står hevet litt over bildene. Når det skjer noe spennende eller viktig blir ordene forstørret og uthevet. Ved forvekslingen der barnet detter ned i høylasset følger teksten bevegelsene til barnet og faller nedover. Grisen flyr høyt opp i været og det samme gjør ordene. Som høytleser kan en bruke dette til sin fordel med tanke på stemmeleie som virkemiddel.

Prinsessen og grisen er en fin og lettlest bok som spiller mye på humor. På grunn av de store og tydelige bildene ser vi for oss at denne kan være en god høytlesningsbok i samlingsstund i barnehagen. Muligheten for å danne egne bilder og tolkninger av historien underveis i boken kan være begrensende, da bildene er svært tydelige og beskrivende. Allikevel avsluttes boka på en måte som gir barna muligheten til å bygge videre på historien ved hjelp av inntrykkene de sitter igjen med. Ved at boken nevner andre eventyr i tekst og bilder mener vi også at boken kan være en fin inngang til videre arbeid med eventyr i barnehagen. Vi vil anbefale alle som tror de kan like et morsomt og lettlest eventyr til å gi Prinsessen og Grisen en sjanse - kanskje vil du bli like positivt overrasket som oss.

Similar titles from the collection

Search

Language