«Agaat» - Marlene Van Niekerk
View title Debug

Agaat

Dette er en storslagen og bemerkelsesverdig fortelling. Et overflødighetshorn fylt med alt et liv kan romme. Når man trenger en bok som varer lenge, lenge og som hele tiden tar deg med på nye opplevelser, omveier, overraskelser, opp og nedturer... værsågod her er den!

Her er skildringer av de minste detaljer så vakkert utbrodert at det er til å sukke henført og samtidig de mest groteske og dramatiske skildringer av mennesker i stor fysisk og psykisk nød.

Fortellingen går frem og tilbake mellom tre ulike tidsperioder. 1950 tallet, 1960 tallet og noen år på slutten av 1990 tallet.

Milla vokser opp på gården Grootmoedersdrift i Sør Afrika under apartheidstyret. Hun tilhører den hvite overklassen. Milla gifter seg med Jak, som er en despot av en mann. Selvopptatt og usikker. En kobling som aldri kan bli bra. Milla eier gården og vil drive den. Han kommer inn, maktsyk, fordomsfull og dominerende. Det kan aldri gå bra.

Dette er historien om et ulykkelig ekteskap i et svart-hvitt/over-underklasse samfunn.

Sentralt i denne forunderlige historien om makt, begjær og fordommer er den mystiske husholdersken til Milla, Agaat. Hun er alltid der. Hun har en makt hun egentlig ikke skal ha. Hun har en finger med i det meste.  Men hun får ikke sitte til bords med familien.

Hun kom til dem under helt spesielle forhold. Når ekteparet etter 7 år får sønnen Jakkie mister hun sin plass som familiens fosterdatter. Nå blir hun husholderske og barnepike. Hun blir reservemor for Jakkie og de to får en helt spesiell kontakt som gjør Milla både trist og misunnelig.

I den andre delen av denne fortellingen handler det om Milla, 70 år, lenket til sengen av sykdommen ALS. Den eneste hun vil ha der til å stelle henne er Agaat. Agaat gjør alt for henne. Lager mat som er fargerik og smaker godt, vasker henne, synger for henne, leser for henne, bærer inn friske blomster.

Som lesere opplever vi alt fra Millas synsvinkel. Tankevirksomheten, synet, hørselen, smaks og luktesansen er helt inntakt, mens den fysiske kroppen gradvis avvikles. Med øyebevegelser prøver hun si noe, be om noe, ønske noe. Det er ikke alltid Agaat forstår. Frustrasjonen i å være fengslet i egen kropp. Uten å kunne snakke eller bevege seg. Det er uhyrlig, grusomt og samtidig veldig sanselig beskrevet.

Agaat er et mysterium og et utrolig menneske som vokser opp og lever som svart blant hvite. Hun har makt uten å kunne vise den til noen. Hun har kunnskaper, kjærlighet og tusen hemmeligheter gjemt innenfor sin stivede husholderske-uniform. Denne fortellingen kryper inn under huden og blir der.

Similar titles from the collection

Search

Language