Vanlige spørsmål

Dette er spørsmål vi ofte får om våre nye nettsider. Trykk på spørsmålet for å lese svaret.

Finner du ikke svar på det du lurer på? Ikke nøl med å kontakte oss.

Det er samme pris for utskrift og kopi i farge eller svarthvitt. Prisene er per side, ikke per ark, så du kan fritt velge dobbeltsidig eller enkeltsidig utskrift uten at prisen endres. 
A4: 2 kr
A3: 4 kr

Med Princh kan du øyeblikkelig betale online fra din egen enhet med betalingskort (Visa, Visa Electron, Mastercard, eller Maestro) eller med betalingsløsningen Vipps (kun i nettleser, ikke i app). Husk at de fleste banker krever at du bekrefter betalingen med Bank-ID. 

Du kan også betale med kort i våre bemannede åpningstider.

Har du penger stående i vår gamle løsning kan disse brukes som betaling ut Juni 2022. Vi betaler ikke ut penger fra denne løsningen og du kan ikke sette inn mer penger. 

Du kan sende utskriften din mens du er hjemme, og hente den på biblioteket innen 24 timer. Ved fullført betaling vil du få opp en fire-sifret kode du må ta med til biblioteket for å frigjøre utskriften. 

Drammensbibliotekets printerkode: 103859

Fjell biblioteks printerkode: 103860

Mjøndalen bibliotek printerkode: 104122

Når du har betalt vil du få opp en fire-sifret kode som du må taste inn på nettbrettet stående ved printeren. Da vil utskriften din komme ut! Dette må gjøres innen 24 timer etter bestilt utskrift.

Princh har dessverre ikke en løsning for kopi og skanning nå. Printerene våre er likevel åpne for kopi, betaling skjer da på Vipps elller kort/kontant i skrankene våre (kun i bemannet åpningstid). 

Skanning er ikke tilgjengelig. 

Vi tilbyr ikke lenger rett kopi. Hvis du har behov for notarialstadfesting kan du se hvor dette kan gjøres her: Notarialstadfesting – Politiet.no. Rett kopi av blant annet attester og vitemål kan også gjøres på kopieringsbyrå, for eksempel CopyCat

 1. Gå til siden du vil printe ut
 2. Trykk CTRL + P på tastaturet samtidig
 3. På «Destinasjon»/«Printer» velger du «Lagre som PDF»
 4. Lagre dokumentet
 5. Gå til print.princh.com, her kan du laste opp dokumentet, endre instillinger og skrive det ut!

For våre publikums-PCer (i Drammen):

 1. Gå til siden du vil printe ut
 2. Trykk CTRL + P på tastaturet samtidig
 3. På «Skriver» velger du «Skriv ut til fil»
 4. Trykk «Skriv ut til fil» - nettsiden vil da lagres som en PDF på «Hjem» med navnet mozilla.pdf dersom du ikke endrer dette
 5. Gå til print.princh.com, her kan du laste opp dokumentet, endre instillinger og skrive det ut!
 6. Husk å slette dokumentet fra PCen etterpå dersom du bruker en publikums-PC!

 1. Finn nettsiden du vil skrive ut
 2. Trykk på «Del»-knappen og velg «Skriv ut» (ikke velg «Skriv ut med Princh»)
 3. I vinduet som kommer opp må du zoome inn på dokumentet (klyp utover)
 4. Trykk deretter på «Del»-knappen igjen og velg Princh-ikonet, Princh vil da åpnes
  1. Finner du ikke ikonet kan du bla helt til slutten av ikonene (høyre) og velge «mer», der vil du finne Princh
 5. Velg printer ved å skrive inn kode eller scanne QR-koden på plakat ved printeren
 6. Evt velg kopier, om det skal printes på begge sider, farge eller sorthvitt
 7. Trykk print og gjennomfør betaling

 1. Åpne dokument/nettside
 2. For nettside trykk tre prikker/streker og «Utskrift»
  1. For Hublet: tre prikker, «Del» – velg «Samsung Print Service Plugin»
  2. Forhåndsvisning kommer opp, trykk print-ikon
 3. I vindu som kommer opp, velg Princh som printer og sider som skal skrives ut
 4. Trykk Print-ikonet og Princh åpnes
 5. Velg printer ved å skrive inn kode eller scanne QR-koden på plakat ved printeren
 6. Evt velg kopier, om det skal printes på begge sider, farge eller sorthvitt
 7. Trykk print og gjennomfør betaling

Bruk lånekortnummeret ditt og PIN-koden din for å logge inn. Du kan bruke din gamle PIN-kode hvis du allerede har opprettet en. Trenger du en PIN-kode? Kom innom oss!

Klikk på den gule «Logg på»-knappen øverst til høyre på siden. Skriv inn lånekortnummeret ditt i den øverste boksen og PIN-kode i nederste boksen. Klikk på OK.

OBS! Husk stor N når du taster inn lånekortnummeret.

Lånekortnummeret er på baksiden av lånekortet ditt, under strekkoden. PIN-koden er fire sifre.

Dersom du har glemt PIN-koden din kan du enten komme innom oss for å få en ny, eller du kan gjøre det selv her på nettsiden. Når du skal logge inn kan du trykke på knappen «Har du glemt PIN-koden?», og du vil bli guidet gjennom hvordan du resetter PIN-koden.

Husk at du nå også trenger PIN-kode for å låne på automatene våre.

Ja, du kan når som helst endre PIN-koden din på disse nettsidene. Alt du trenger å gjøre er å logge inn på vanlig måte. Deretter går du inn på «Mine sider» og klikker deg inn på «Min profil» der. Ved «Registrerte kontoer hos Drammensbiblioteket» får du opp dine kort og kontoer. Her finnes en grønn knapp med teksten «Endre PIN-kode». Trykk på denne og du får opp tre bokser hvor du må skrive inn gammel PIN, ny PIN og bekrefte din nye PIN-kode. Klikk «Lagre» og alt skal være i orden!

Det er viktig at du stenger lånekortet ditt hvis du mister det. Du er ansvarlig for alle lån på kortet ditt, selv om noen andre bruker det.

Du kan stenge kortet ditt på «Mine sider». Logg inn med lånekortnummeret og PIN-koden din. Deretter går du inn på «Mine sider» og klikker deg inn på «Min profil» der. Ved «Registrerte kontoer hos Drammensbiblioteket» får du opp dine kort og kontoer. Finn det kortet du vil sperre, og trykk på den grønne «Sett som inaktiv»-knappen. Du vil få opp en dialogboks med spørsmål om du vil sette dette kortet som inaktivt, hvor du da trykker «OK».

For å åpne kortet igjen må du ta kontakt med oss. 

Når du finner en bok du vil reservere, må du gå inn på selve siden om boken. I resultatlisten over søk, betyr dette at du på trykke på bokens tittel. Til høyre for informasjonen om boken finner du tre knapper, hvor en av dem er «Reserver»-knappen. Når du trykker på denne får du opp noen valg.

Først må du velge hvilket bibliotek du vil hente boken på. Hvis vi for eksempel kun har boken på hovedbiblioteket (i Drammen), men du vil hente den på Fjell, sender vi den dit førstkommende mandag. Transporten vår kjører kun på mandager, og dermed vil en bok reservert på tirsdag ikke være tilgjengelig før mandagen etter. Dersom det haster vil vi derfor anbefale deg å hente den på biblioteket som har den inne.

Hvis du trenger boken kun i en spesifikk periode, kan du velge når reserveringen skal være gyldig fra og til. Dette kan være praktisk hvis du skal reise bort, og ikke ønsker at reserveringen skal tre i kraft før du er tilbake. Dersom det ikke har noe å si kan du la disse feltene stå som de er, og reserveringen vil være gyldig i 1 år fra reserveringsdato. Trykk «Lagre» og du vil få en beskjed over bokens tittelen om reserveringen din er i orden eller ikke.

Husk at du må trykke deg inn på selve boken for å få reservert den. Får du ikke opp «Reserver»-knappen, kan det hende du er inne på en e-bok. Dette ser du lett ved å sjekke «Medietype» ved siden av bokens bilde. E-bøker kan ikke reserveres på disse nettsidene, det må du gjøre inne i BookBites-appen. 

Hvis du vil fjerne en reservering går du inn på «Mine reserveringer» under «Mine sider». Da kommer det opp en liste med alle dine reserveringer. For å fjerne en eller flere reserveringer markerer du den lille avkryssingsboksen til venstre for tittelen du vil fjerne. Over listen med reserveringer finner du en rad med en valgene Skriv ut, Merk alle, Opphev alle, og Fjern.

For å slette de valgte reserveringene trykker du på ifjern. Du får da opp en dialogboks hvor du får spørsmål om du vil slette reserveringen, hvor du svarer «OK». Dersom alt gikk i orden vil du få en beskjed om at reserveringen din ble slettet.

Når du har funnet en bok du vil låne, klikker du på bokens tittel hvis du er i resultatlisten. Når du blar ned til der det står «Tilgjengelighet», ser du hvor vi har denne tittelen. Står det både Drammen, Fjell, Mjøndalen og Svelvik finnes den ved alle våre bibliotek. Får du ikke opp noen av stedene, er du mest sannsynlig inne på en e-bok. Gå tilbake til søkeresultatet og velg et annet eksemplar. 

Til høyre for bibliotekene ser du om tittelen finnes på hylla hos oss eller ikke. 

OBS! Husk at selv om en tittel fra 2018-2020 har avdeling Drammen 3. etasje voksen, står den i 1. etasje.

For å fornye dine lån må du gå inn på «Mine lån». Der får du opp en liste med alle dine aktive lån. 

Under «Status» vil du få opp en grønn «Forny»-knapp dersom det er mulig å fornye tittelen. Du kan bare fornye en tittel én gang om dagen, og du har mulighet til å fornye den tre ganger. Dersom noen står på venteliste på den lånte tittelen, vil du ikke ha mulighet til å fornye den. 

For å fornye alle eller flere lån, kan du markere de du vil fornye i markeringsboksene, og trykke på knappen «Forny lån» til høyre over listen. 

Du kan enten komme til oss og betale i bemannet åpningstid, eller Vippse til 542102/Drammensbiblioteket. Ved bruk av Vipps hjemmefra er det viktig at du sender oss kvittering på betalingen, så vi får slettet gebyret i vårt system. Dette går ikke automatisk. 

Søk

Språkvelger