«Bestefarøya» av Benji Davies
Vis bok Debug

Bestefarøya

En rørende historie som drar oss med inn i jungelen sammen med Sid og bestefar.

Sjarmerende lesing med eventyrlige bilder. Bestefarøya byr på en rørende historie om savn og gode minner som kan leses for barn som har opplevd å miste noen. Samtidig er boka åpen for egen tolkning og fantasi da vi blir tatt med på en utrolig reise.

Sid reiser på besøk til bestefaren sin. Han er ofte på besøk og har en egen nøkkel for å låse seg inn i huset. En dag er Bestefar borte. Sid leter overalt og til slutt finner han bestefar på loftet. Oppe på loftet har bestefar mange gamle ting, blant annet en stor metalldør som fører til et stort skip som ruver høyt over taktoppene. De seiler langt utover havet, men plutselig ser de en øy borte i horisonten. De går i land på øya og møter en jungel med høye trær og mange dyr. Inne i jungelen finner de en gammel rønne som de ordner i stand. Sid og Bestefar går på oppdagelsesferd på hele øya, de bader og koser seg sammen. Plutselig sier bestefar at han vil være igjen på øya og at Sid må reise hjem alene. Reisen virker mye lenger nå uten bestefar, men Sid kommer trygt hjem. Neste gang Sid vil besøke Bestefar oppdager han at Bestefar er borte. Han er ikke på loftet engang, og metalldøren har også forsvunnet. I vinduskarmen ligger et brev til Sid fra bestefar.

Personene vi møter i denne boka er Sid og Bestefar. De er karakterer som barna lett kan identifisere seg med og kjenne igjen uansett alder. Vi følger dem inn i en eventyrverden der vi blir usikre på om reisen de er på foregår i Sids hode, eller om bestefar tar han med på denne reisen. Boka er åpen for å tolkes på ulike måter ut ifra barnas alder, oppmerksomhet, fantasi og tidligere erfaringer. Overflaten i historien formidler en følelse av trygghet og varme, men om vi leser i mellom linjene handler boka om gode minner, savn og følelsen av å være ensom.

I illustrasjonene dukker gjenstander fra jungelen opp i huset til bestefar før de reiser til jungelen, og i jungelen dukker det opp gjenstander fra huset. Dette kan signalisere at hele handlingsforløpet kun skjer i huset. Illustrasjonene samsvarer også godt med teksten, der streken i tegningene, fargetonene og det grove og matte papirvalget gir et harmonisk uttrykk og helheten fremstår som en kunstopplevelse. Det virker som at forfatteren og illustratøren Benji Davies har tenkt nøye igjennom hver enkelt detalj. Dette får øynene til å bli nysgjerrige og undringen begynner å spinne. Benji Davids bruker tre ulike komposisjonsmaler igjennom hele boka. Han veksler mellom bilde på hele oppslaget, flere småbilder med luft i mellom og helbilde på en side. Det gir uttrykket et minimalistisk preg og samtidig nok variasjon til at det fanger oss.

Forfatteren Benji Davies legger føringer for hvordan man kan fortelle historien til barn, ved at han uthever og skriver noen ord eller setninger med store bokstaver. Eksempler på dette er: «TUUUUUUUUT!» og «LAND I SIKTE!». Teksten har også fått god plassering i forhold til bildene og fargene slik at teksten blir enkel å lese. Opprinnelsen av denne boka er skrevet på engelsk, men Vibeke Kjærstad Engen har oversatt denne på en naturlig og god måte som gir flyt og mening. Bildene i boka er stemningsfulle som gjør at en blir dratt inn i historien og boka kan åpne for samtaler som barna kan undre seg over.

Denne boka fortjener å bli lest med god tid, la barna undre seg, kikke frem og tilbake, holde den selv og les den gjerne mange ganger. Selv om boka tar opp tap og savn som et tema, tenker vi at den nødvendigvis ikke trenger å bli behandlet som en ren temabok. Bestefarøya fremstår som en kvalitetsbok som fortjener å bli slitt i kantene. La fantasien flyte!

Lignende titler

Søk

Språkvelger