«Trekant-jakt» av Britta Teckentrup
Vis bok Debug

Trekant-jakt

EN OVERSIKTLIG GEOMETRIBOK FOR DE MINSTE!

Ta de minste ut på jakt etter trekanter! Trekant-jakt er en bildebok som kan gi de minste begynnende interesse for former og geometri!

I litteraturen for de aller minste er pekeboka sentral. I samspillet mellom barn og voksen utgjør den et viktig samlingspunkt. Her kan barnet se på illustrasjonene og peke, i en samtale og et samspill med den voksne. Trekant-jakt er en bildebok for de minste hvor man drar ut på en reise på jakt etter trekanter. Reisen starter med en trekantformet drage med små trekantformede flagg/vimpler som følger barnet hele veien på jakten. Underveis vil barnet møte på ulike kjente, gjenkjennbare figurer med trekanter i seg, som blyanter og trær, fjelltopper og telt. Reisen avsluttes ved at man er tilbake hjemme, noe som gir en klar start og avslutning. Dette utgjør et virkemiddel som at barnet skal få en følelse av at det er ute på en ordentlig jakt. Trekant-jakt har et klart pedagogisk budskap knyttet til geometri og skal bidra til at barn kan få forståelse og interesse for former og fasonger.

I forhold til oppbygning har Trekant-jakt et tydelig og gjenkjennbart oppsett med minst en stor illustrasjon per oppslag. Teksten er begrenset, men skal støtte opp i forhold til illustrasjonene. Teksten er bygd opp ved at den starter med et enkelt substantiv som beskriver illustrasjonen, som for eksempel «fugl». Videre følger den opp med et passende ord i forhold til substantivet, som i dette eksempelet «pip». Til slutt avsluttes det alltid med et spørsmål. I dette tilfellet var spørsmålet «hvilken farge har nebbet?». Boka har den samme tekstoppbygningen og tekstoppsettet gjennom hele forløpet.

I vår vurdering av boka vil vi si at Trekant-jakt særlig scorer høyt i forhold til gjenkjennelse og identifikasjon, og samspillet mellom ord og bilde. Trekant-jakt scorer høyt på gjenkjennelse og identifikasjon i forhold til det overnevnte med et likt tekst og bilde oppsett per oppslag, men kanskje først og fremst i forhold til at barn i boka møter på figurer som er kjente for dem. Som nevnt i innledningen vil barn møte på trekantformer i figurer som fugl, trær, fjelltopper, iskremkjeks og telt. At småbarn møter på noe som er kjent for de kan bidra til aktivitet og interesse, og her treffer forfatter godt i sitt valg av figurer. Dette bidrar til at Trekant-jakt får et godt barneperspektiv med fokus på det som er kjente figurer for barnet.

Samspillet mellom ord og bilde ser vi også på som en styrke i boka. For at bøker skal vekke interesse hos de minste barna er det naturlig at det er så lite tekst som mulig da for mye tekst fort bidrar til at de faller ut. En overvekt av bilder bidrar til at de kan få mer å se på og gripe fatt i. Her er Trekant-jakt en veldig bra bok i og med at den har store og tydelige bilder som vekker interesse. Samspillet mellom tekst og bilde er derfor preget av at det er illustrasjonene som skal vekke interessen, mens det lille man finner av tekst bidrar til å komplementere ved å beskrive kort hva som skjer og invitere til samtale gjennom spørsmålet som alltid dukker opp. Teksten kan derfor også bidra som en støttespiller til den voksne, i samspillet sitt med barnet.

Til slutt vil vi nevne at boka har et veldig høyt fokus på farger, som får den til å virke innbydende og fremhever figurene. For hvert oppslag får man en ny bakgrunnsfarge og de forskjellige figurene består alltid av flere farger som skaper en kontrast. Et godt eksempel på dette er oppslaget om trekantjakten blant trær. Her får man ulike trær i grått, blått, lysegrønn, svart og mørkeblått foran en mørkegrønn bakgrunn.

For å oppsummere vår vurdering av Trekant-jakt vil vi si at det er en god og oversiktlig bildebok med tydelige illustrasjoner og en godt komplementerende tekst. Den har et klart pedagogisk formål med å gi barn et møte med former og geometri, og vil derfor kunne være et godt medium i arbeid med matematikk og fagområdet antall, rom og form med de minste. Boka kan egne seg godt å bruke i et opplegg i kombinasjon med for eksempel ulike klosser og andre gjenstander med formen trekant.

 

Lignende titler

Søk

Språkvelger