angle-left «Ut på eventyr» av Bjørn Ousland
Vis bok Debug

Ut på eventyr

FARGERIK HEISATUR GJENNOM TROLLSKOGEN!

Boken er en spennende reise gjennom trollskogen. Målet er den klassiske prinsessa og halve kongeriket, men veien dit er full av overraskelser. Samtidig er Per, Pål, Espen Askeladd, prinsessa og trollet svært klassiske i sin fremstilling. Historien blir kontrastfull på mange måter; Fargebruken, følelser, perspektiv, klisjeer og overraskelser gjør dette til en kontrastfylt heisatur.

Det som først og fremst skiller denne boken fra annen barnelitteratur er fargebruken. Boken er så å si blottet fra rosa og blå pastellfarger, noe som kan være både forfriskende og befriende i dagens kommersielle barnehverdag. Barna har godt av å bli presentert for alternative farger! Her har forfatteren og tegneren Bjørn Ousland smurt sterke rød og orangetoner utover fra start til slutt og skapt sterke kontraster med svart og mørkeblått og knall grønt. Det kan nesten bli litt slitsomt å se på alle disse fargene samtidig som formene i boken også er harde og maskuline. Dette kan kanskje være litt overveldende for barna, men samtidig et godt alternativ til det de ofte ser i andre bøker. Farger representerer også følelser, og det kan være fint å undre seg over mens man leser boken. Hvorfor er det så mye rødt her? Hvorfor er det svakere farger på denne siden enn forrige? Her får vi store doser fantasi med en filmatisk presentasjon av den visuelle handlingen.

En morsom vri på dette klassiske Per, Pål og Espen Askeladd eventyret er at vi kan kjenne igjen andre eventyr i eventyret. Dette tilfører historien en ekstra, frydefull dimensjon. Hvilken lykke for et barn å kjenne igjen De tre bukkene bruse og Prinsessen på erten. Og den mystiske reven. Hva driver ham med tro? Han gjemmer seg på nesten hver side; hvor er han nå tro? Han representerer gjenkjennelse og gjentakelse noe som kan gi barna et driv i å bla videre.

For her er det lett å dvele lenge ved hvert sideoppslag. Oppslagene er så kraftfulle og innholdsrike med sin surrealistiske natur og sine spenstige detaljer. Man kan velge å snakke helt uavhengig av resten av boka om et sideoppslag lenge. Hvis du har studert og fortalt og undret deg over en side lenge, blir neste sideoppslag omtrent som et helt nytt eventyr og den minimalistiske, tegneserieaktige dialogen mellom Per og Pål kan bli noe meningsløs. Denne boken fungerer best å fortelle uten å bry seg stort om teksten. Man kan finne på varierende historier for hver gang, og barna kan dikte og bruke fantasien og kjenne på mestringsfølelsen av å «lese en bok» enten høyt for andre eller bare for seg selv. De litt større barna kan glede seg over få, store bokstaver som de kan prøve seg på å tyde. Det falt i alle fall vårt testpanel for. Seksåringen ville lese høyt, og det var overkommelig med så få og store bokstaver.

Gjennom boken kunne vi ønsket oss mer personlighet og noen overraskende elementer – ettersom dette allikevel er en surrealistisk bok hvor forfatteren leker med det klassiske eventyret.

Om man velger å lese boken fort, får den et filmatisk preg: Mange av sideoppsettene er så like, men kulissene skaper bevegelse og dynamikk på en fascinerende måte. Kanskje barna kan finne ut av denne effekten selv? Verdt å prøve!

Barnets perspektiv her ligger i det overtydelige i både handling og bilder. Tegningene er både enkle og sammensatte på en gang og gir barna mulighet til å fokusere på ulike elementer gjennom boken.

De små detaljene er med på å skape dybde i handlingen. Av og til ser vi bare en fot eller hånd – og kan bare forestille oss resten.

Mot slutten blir trollet mer komisk enn skremmende. Han er litt dum som lar seg lure av de små menneskene, og godt er det, ellers ser det dårlig ut for Per og Pål . Det ender selvsagt godt for Espen og prinsessa, men Per og Pål får sannsynligvis trøbbel med det dumme trollet. Slutten er åpen så her kan man fundere og fabulere på hva som skjer videre.

Dette er en ny og forfriskende bok å lese for oss som er litt lei av de samme gamle historiene. La fantasien ta deg med videre i en leken innfallsvinkel. Kanskje ikke den beste å lese på sengen med sine dramatiske kontraster, men anbefales til alle barn fra ca. 2 – 7 år. Her er det elementer som kan fange barna i et stort aldersspenn.

Sett dere i godstolen og vær klar for en heisatur med en ny opplevelsesverden for barna. Et godt tips er å la barna selv få være med å styre tempoet i fortellingen. La barnet selv få oppleve denne filmatiske historien selv først og fremst.

Fin å ha i barnehagen. Den er allsidig. Og et godt alternativ til populære, kommersielle bøker. Den kan inspirere barna på mange plan.

Lignende titler

Søk

Språkvelger

nb-no sv-se en-gb