Månedens Bøker Juni 2021

Jon Kalman Stefansson - Stjernenes knitring
Vis bok Debug

Stjernenes knitring

Vi kjenner forfatteren fra bl.a. Sommerlys, trilogien om Gutten, Historien om Asta. Jeg har vært veldig fengslet av de tidligere bøkene hans og måtte bare lese denne.

Det er en nydelig barndomsskildring der gutten på 7 år er fortelleren. Moren hans er død og han sitter på gulvet og leker med tinnsoldatene sine i en blokkleilighet i Akuryiri, der han bor sammen med faren. Plutselig kommer en dame ut fra farens soverom…

Hun blir værende der og han blir nødt til å spise en grusom havregrøt hver dag. Sorgen over moren slik barnet opplever den, skildres nakent og gripende.

Parallelt med guttens historie får vi oldefarens historie. Han var en ildfull levemann, kvinnebedårer og gikk på fylla til tider. Men kjærligheten mellom han og kona var sterk og konas overbærenhet likeså. Det var et var stormfullt samliv, de flyttet flere ganger etter mannens innfall. Inntektene kunne skrante og runder med svirebrødre var tøffe.

Slik blir dette en stor familiesaga i lite format, om lykke, ulykke og drømmer, der alt har en rød trå. Fra barnets synsvinkel møter vi kjærlighetshistoriene om forfedrene som blir til strålende anekdoter. Det er sterke historier med så utrolig levende karakterer og et aldeles nydelig språk.

Lignende titler

Søk

Språkvelger