Månedens Bøker Mars 2021

Min kinesiske farmor av Lars Saabye Christensen
Vis bok Debug

Min kinesiske farmor

Dette er romanen forfatteren alltid har ønsket å skrive.  Historien om farmoren.

Farfaren falt hodestups for Hulda Thomsen i en hatteforretning i Aalborg.  De giftet seg og han reiste ganske umiddelbart til Hong Kong for å jobbe der.  Noen måneder seinere, som 26 åring i 1906 reiste farmoren alene fra København til Hong Kong .

Det er bare farfaren som har fortalt og skrevet om sitt liv og sine opplevelser. Men hvordan opplevde farmoren det?  Forfatteren leiter i minner.  Minner som glipper, men som allikevel ligger der bak i pannebrasken og lager fortellinger som lukter og smaker og gir gode assosiasjoner.  Om tiden i Hong Kong må forfatteren dikte, gjette,  fantasere, tenke seg inn i noe han vet altfor lite om.

Han leiter i gamle aviser, postkort, brev og fotografier fra den tida.

Han sitter ved farens dødsleie og prøver spørre ham om farmoren.  Men faren sporer stadig av og er i grunnen mer opptatt av nåtiden enn historien.

Boka er  en skattejakt i menneskers minner og historier. Forfatteren sier om farmoren at hun fylte sitt liv til randen. Hun brydde seg ikke om hva andre mente.  Hun lot seg ikke herse med.  Hun var ikke steil eller vrang.  Hun var bare sin egen.

Jeg synes han har klart å gjenskape et spennende menneskes liv.

Lars Saabye Christensen har en helt spesiell måte å skrive på.   Det er frodig, sanselig, romantisk, oppmerksomt, humoristisk og nostalgisk.  Jeg følte meg virkelig hensatt til andre tider når jeg leste.  Tider med kniplingekjoler og hattenåler.  Damaskduker og frierier.

Det er så fint.

Lignende titler

Søk

Språkvelger