angle-left «Gelé» av Ida Eva Nevedahl
Vis bok Debug

Gelé

Tegneserieantologien Gelé kom ut for et par år siden, men er allerede for en norsk tegneserieklassiker å regne. Den kan og bør nytes av alle som vil øke sitt indre sprell

I Nerverdahls tegnede univers, der hun selv framstår i karikert utgave, finner man i det tullete og sprellende også små hint av reelt alvor. Hun kan for eksempel tegne seg selv krypende inn i en syk sirkusenhjørning og innimellom fabeldyrets magiske kroppsdeler redde ut en legemliggjort svulst av ren kjærlighetssorg. En svulst som hun så får til å opptre på sirkus sammen med før nevnte enhjørning (!). Det går med andre ord som regel godt i disse naive, men særdeles velkomponerte minifortellingene.

Men det betyr ikke at det hun gjør ikke har nerve og substans. Neverdahl utformer en verden der hverdagsliv og magi er to sider av samme sak. Det er en surrealistisk tradisjon for humor hun sverger til, formet med bred tusj og sterke farger, krydret med klukk og plask av fordomsfri elskverdighet. Neverdahls kraft ligger i en egen evne til å ungdommelig og naivt, men først og fremst selvsikkert, å snu på selv den mest hverdagslige flis for slik å skape burleske og uforlignelige fabler.

Lignende titler

Søk

Språkvelger

nb-no sv-se en-gb