Månedens roman

«De åtte fjellene» av Paolo Cognetti

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Kagge, 2017
ISBN:  
978-82-489-2022-9

Pietro bor i Milano, i lag med foreldrene. Han har alltid bodd der i storbyen, mens foreldrene er oppvokst i nærheten av fjell. Men, for å få jobb har de måttet flytte til byen, og har dermed byttet ut utsikten til fjelltinder med utsikt til boligblokker og motorvei.
Foreldrene lengter stadig tilbake til naturen, spesielt faren som benytter hver anledning til fjelltur, eller snakke om det.

Lengselen gjør at de leier et hus i en landsby ved fjellene hver sommer; og her møter Pietro landsbygutten Bruno, som bor der sammen med familien. De er egentlig to helt forskjellige personer, men etter påvirkning av foreldrene blir det til at de blir venner.
Vi følger de etter hvert ulike livene til Pietro og Bruno gjennom flere tiår, her får vi innblikk i deres vennskap, i små og store hendelser i livene deres, hva slags forhold de har til verden, og til hverandre.

Boka forteller med sin lavmælte fortellerstil mye om vennskap og om det å bli voksen, og også om viktigheten å ha en konstant i livet sitt, selv om tiden går og livet forandrer seg. Noe en kan vende tilbake til uansett grunn, og noen ganger uten forklaring, som her er representert ved fjellene. 

- Anbefalt av Kjetil

Månedens ungdomsbok

«Fordi du ser meg» av Jennifer Niven

Målgruppe: Ungdom
Utgitt av: Forlaget Press, 2015
ISBN: 978-82-419-1394-5

Om å være annerledes.

Libby Stroud ble en gang kalt USA’s feiteste tenåring. Da moren døde brått og uventet begynte hun å trøstespise. Full av sorg og angst spiste hun seg stor. Det ble filmet da de måtte rive en vegg i huset der hun bodde for at de skulle å få henne ut i ambulansen under et  kraftig angstanfall. Det skal noe til å bære det å bli sett på en sånn måte.

Libby har gått i terapi. Hun har gått ned i vekt. Hun skal begynne på skolen igjen etter en lang pause. Er hun klar for verden der ute? Blikkene og kommentarene? Hun er sårbar, men samtidig tøff i sin annerledeshet.

På skolen går også Jack. Han gjør narr av henne og hun avskyr ham. Men Jack har en hemmelighet. Han er ansiktsblind. Det blir det mange forviklinger og vanskeligheter av.Av ulike grunner tilbringer disse to mer og mer tid sammen. Og mot alle odds blir dette en nydelig fortelling om forelskelse.

Det handler om hvor vanskelig det er å være annerledes og å ha alles blikk på seg. Og om hvor fantastisk det er å finne den ene som ser en bakenfor alt, innenfor skallet og bortenfor all verdens fordommer.

- Anbefalt av Britt

Månedens barnebok

«Søppelplasten i havet» av Kristi Blom & Geir Wing Gabrielsen

Målgruppe: Barn
Utgitt av: Cappelen Damm, 2016
ISBN: 978-82-02-52367-1

Plast i havet er et stort miljøproblem. Alle land og alle mennesker har et stort ansvar for å finne løsninger som verner miljøet og dyrene. Samarbeidet mellom forfatter Kirsti Blom og forsker Geir Wing Gabrielsen har resultert i en flott informativ bok for barn og unge.

Havhesten er den fuglearten som kanskje lider mest pga. all plasten som flyter på havet. Plastbitene ligner på mat, som dessverre havhesten spiser. Magen blir fylt av plast istedenfor mat. Forskerne vet at så mange som 9 av 10 havhester har plast i magen. Fotografiene i boken viser sterke scener hvor dyr har fått plast eller tau rundt seg. En skilpadde har vokst opp med plast rundt skallet sitt, slik at skallet er deformert og ligner på en peanøtt. Man kan se et bilde viser innholdet i magen på en albatross.

Boken har også en oversikt over nedbrytningstiden på søppel. Det tar 450 år før en plastflaske er oppløst, 2 måneder for en melkekartong, fiskesnøre 600 år og en plastpose tar 10 til 20 år. Hvilke tiltak kan man sette i gang? Heldigvis har flere engasjert seg, slik at det nå arrangeres strandrydde dager rundt omkring i verden. Viktig at søppel som blir skylt på land blir fjernet før det havner tilbake i havet. Håper alle blir mer miljøbevisste!

- Anbefalt av Gro Anita

Månedens faglitteratur

«Ulv» av Petra Ahne

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Forlaget Press, 2017
ISBN:
 978-82-328-0154-1

Mange har et forhold til ulven, og det finnes flere sterke meninger om den. Denne boka er på snaut 140 sider, men allikevel rommer den mye. Blant annet fakta og forskning om ulv, og også ulvens plass i historien, og i overtroen. Her forklares både ulvens naturlige oppførsel, og egenskaper tillagt av mennesker, som lykantropi og misantropi.

Ordtaket «på seg selv kjenner man andre» blir aldri sitert i boka, men tanken er en gjenganger, siden det her forklares at mennesket utvilsomt har flere fellestrekk med ulvene. Forfatterinnen utdyper dette ved å bruke nye og gamle historier for å sammenligne, og for å vise hvordan menneskets forhold til ulven har forandret seg gjennom tidene. Resultatet har blitt en fin tekst som er lærerik uten å være belærende, og som er både fortellende og filosofisk.

- Anbefalt av Kjetil

Språkvelger