Månedens roman

«Krigshesten» av Arto Paasilinna

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Aschehoug 2019, 1. finske utgave 1979
ISBN: 9788203374463

Finland, 1942. Den sovjetiske kampflygeren Gennadji Savolenko har i oppdrag å en prøvefly en Sjutormovik (Iljusjin Il-2) over fiendtlig landskap. Med på flyvningen er også Vassilij Kunitsjin. Kunitsjin er frivillig fallskjermjeger, og skal drive etterretning nord i Finland. Den eneste kvalifikasjonen han har er at han snakker finsk siden han er oppvokst i Ingermanland. Ingen har lenger bruk for ham som farmasøyt i Leningrad hvor alle apotekene er tomme for medisiner.

Flyvningen går ikke helt som planlagt og de tvinges til å nødlande nord i Finland midtvinters. Kunitsjin snakker finsk, men iført sovjetiske uniformer er det en utfordrende jakt på flydrivstoff for en sikker vei hjem med flyet. Det blir en underholdende reise med et variert persongalleri. Krigshesten Heikki blir en viktig ledsager på turen, og boken er dedikert til minnet om alle hestene som har falt eller forsvunnet i krig.

Boken er absurd og tragikomisk, men mer dempet enn mange av de andre bøkene til Paasilinna, for som det står i boken: «I krigen går skurkene fri, og de gode stryker med…». 

Arto Paasilinna (1942-2018) skrev 35 romaner og er oversatt til rundt 50 språk. Paasilinna var elsket for sine absurde fortellinger om den finske folkesjelen.

- Anbefalt av Anne Marie

Månedens barnebok

«På rømmen i dusteland» av Cathrine Myhre Solbjør

Målgruppe: Barn (5-9 år)
Utgitt av: Cappelen Damm, 2015
ISBN: 978-82-02-47809-4

Forfatteren bak denne boken fikk en velfortjent første plass i Cappelen Damms barneroman-konkurranse. Hun har også utgitt bok 2 i serien som heter «Klovnejakt i dusteland».  

Hovedpersonen Elina er dypt uenig i foreldrenes avgjørelse om at de skal flytte fra byen og ut på landet. Det aller verste med flyttingen er at hun flytter fra bestevenninnen sin. Elina er ikke redd for å si eller rope ut om hvor utrolig dumt det er at foreldrene har tatt denne avgjørelsen uten at hun ble spurt. Hun er ei tøff og handlekraftig jente, som omtaler bygda som «dustelandet», og legger raskt en plan om å rømme.

Elina blir kjent med Aldo som er en kjempe av en mann, han har en monsterklippemaskin som han kjører rundt med og klipper plener. Denne mannen blir overtalt til å bli Elinas barnevakt.

Boken kan kort beskrives som fornøyelig lesing, den har alt en god bok inneholder; godt språk, humor, samt fart og spenning. Den er vanskelig å legge fra seg. Illustrasjonene er fargerike og er med på å gi et artig og ellevilt bilde av boka.

Denne boken kan fint brukes som høytlesning på sengekanten og i klasserommet. Passer fint fra 5 til 9 år! Anbefales!

- Anbefalt av Gro Anita

Månedens ungdomsbok

«Nordsjøen» av Elen Betanzo

Målgruppe: Ungdom
Utgitt av: Gyldendal, 2019
ISBN: 978-82-05-51681-6

En dag kommer Mathias hjem til at det er full ransaking i huset der de bor. Politiet tar med seg alle pc ene i huset. Inne i stua sitter faren i sofaen. Han er bustete på håret og smiler falskt til Mathias. «Det er bare en tullete misforståelse», sier han til Mathias. «Jeg er helt uskyldig»

  1. Mathias begynner å tenke. På alt de har. Alle de dyre tingene. Det store huset. Farens firma og farens stadige fascinasjon for nye hobbyer. Som fluebinding og nå sist seilbrett.

Faren tar med Mathias ut til Norsjøen. Bølgene går høyt, det gufser kaldt. Faren oppfører seg rart. Han er oppspilt og helt hyper. Smilet hans er stort og rart. Det bygger seg opp en uhygge. Her ute i det dårlige været ved Nordsjøen med faren ute i de altfor høye bølgene. En uhygge som sprer seg til det de har sammen i familien. Hvem er egentlig faren og hva har han gjort. Og ennå verre, Mathias begynner i sin store fortvilelse å tenke, hvem er jeg egentlig? Ligner jeg på faren min?

Det blir mer og mer uhyggelig og ubehagelig. Her er det både ytre og indre drama som gjør at det er umulig å slutte å lese.

- Anbefalt av Britt

Månedens tegneserie

«Berserk» av Øystein Runde

Målgruppe: Ungdom/Voksen
Utgitt av: Gyldendal, 2018
ISBN: 9788205508477

Det spares ikke på virkemidlene her, dette er ikke en tegneserie for sarte sjeler. Innvoller og kroppsdeler svirrer rundt, blodet spruter og den brutale vikingtiden framstår som mytene tilsier – kald, hard og med fryktløse menn som utkjemper voldsomme slag og med store ord.

Men innimellom slagene får vi også ta del i det som er en ganske intrikat handling, man skal jammen følge godt med gjennom disse vel hundre sidene med grovtegnet historiefortelling, meget løst basert på virkelige hendelser. Selv om dette er en røverhistorie i beste actionstil, med et plott og en presentasjon som kanskje legger seg vel så tett på kiosklitteratur som på sagalitteratur, så er grunnlaget for denne tegneserien ekstremt god research. Når innvollene først henger løst på magen, da har Runde gått den ekstra mila for å undersøke hvordan vikingmedisinen kunne ha fikset ham. Ikke helt realistisk akkurat, men i alle fall ikke tatt ut fra lufta heller.

- Anbefalt av Øyvind

Språkvelger