Månedens roman

«Allmenn teori om glemsel» av José Eduardo Agualusa

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Bokvennen, 2017
ISBN: 978-82-7488-632-2

Vi er i Angola i 1975,  året for frigjøringen og blir kjent med et ungt par og konas søster Ludo. Da frigjøringen kommer reiser søsteren og mannen til Portugal og Ludo blir overlatt til seg selv i leiligheten sammen med hunden sin.

Hun bærer på en trist historie og murer seg inne de neste 28 årene. Hun lever av grønnsaker og duer og brenner møbler og bøker for å holde varmen.
Mye av tiden tilbringer hun med å skrive historien sin på veggene - i et nydelig poetisk språk. Vi får også underveis flere parallelle historier som omhandler andre personer - og de knyttes sammen mot slutten og viser seg å ha en sammenheng.

Verden utenfor siver inn i Ludos liv gjennom brokker fra radioen, stemmer fra naboene, glimt av en mann som flykter fra sine forfølgere. En dag treffer hun Sabalu, en ung gutt fra gaten som klatrer opp på balkongen hennes. Det ender med at han blir boende hos henne og de hjelper hverandre og utvikler et fint vennskap. Ludo lærer Sabalu å lese og spille sjakk og han forteller henne om livet sitt der utenfor.

Allmenn teori om Glemsel – er en magisk roman bygd opp som et lappeteppe av ulike stemmer. Det er en betagende, rørende beretning og varsom skildring av menneskets sårbarhet, på samme tid komisk og tragisk.

- Anbefalt av Cecilie

Månedens ungdomsbok

«Vinter på savannen» av Levi og Leah Henriksen

Målgruppe: Ungdom
Utgitt av: Ena forlag, 2019
ISBN: 978-82-419-1691-5

Levi Henriksen har skrevet bok sammen med datteren Leah.

Boka starter dramatisk. Det er kveld på savannen i Kenya. Det er veldig mørkt. Eleanor klamrer seg fast oppe i et tre. Under seg har hun to sinte flodhester. Hun er helt alene.

Da er vi kommet langt ut i handlingen. I begynnelsen av denne historien møter vi Eleanor på kirkegården. Hun har gjemt seg for stefaren Dag. Hun vil ikke være med å plante blomster på graven til moren. Ihvertfall ikke sammen med stefaren.

Eleanor er sint. Hun bærer på en stor sorg og føler seg veldig alene. Moren er nylig død. Nå er hun alene med stefaren som hun har kjent i tre år og ikke har et spesielt godt forhold til.

Men så har hun Moses. Den fineste og tryggeste vennen av alle. Eller har hun det? Hvorfor besøker den peneste jenta i klassen han og hvorfor svarer han ikke når hun sender meldinger og prøver ringe ham?

Før moren døde planla hun at Eleanor og Dag skulle reise til Afrika. Det hun selv ikke rakk. Eleanor har i utgangspunktet ikke lyst, men det blir en fin og utrolig spennende reise. Opplevelsesrike møter med mennesker og ville dyr. Mye sorg og savn og sinne men også trøst og håp om forandring. Dette er ei reise det er spennende å være med på.

- Anbefalt av Britt

Månedens barnebok

«Fløte-mysteriet» av Jan Chr. Næss og Kamila Slocinska (ill.)

Målgruppe: Barn
Utgitt av: Cappelen Damm, 2016
ISBN: 978-82-02-49063-8

Jeg blir så imponert over mange av de nye lettlestbøkene som kommer! Løveunge-serien er for de barna som nettopp har lært å lese. De korte bøkene har bare én setning på hver side og teksten består ofte av store bokstaver. Går det an å lage spennende bøker i dette formatet? Gjett om! Her får ikke ungene bare mestringsfølelsen det gir å lese ei hel bok selv, de får en god leseopplevelse også.

Fløte-mysteriet er en slags krim. Besta finner ikke fløten hun har kjøpt, og Ole vil finne ut av mysteriet. Har katten tatt den? Nei, den kan ikke åpne kjøleskap. Har bestefar tatt den? Han er allergisk mot melk. Men Ole finner spor og løser saken! Det morsomste her er kanskje at leserne også kan finne sporene om vi ser godt etter på bildene. Tar du utfordringen?

- Anbefalt av Mari

Månedens tegneserie

«Snow Day» av Pierre Wazem og Antoine Aubin (ill.)

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Humanoids, 2017
ISBN: 978-59465-147-2

En litt puslete og intellektuelt anlagt sheriff er satt til å holde styr på en liten industriby i Midtvesten, noe han hittil har klart med litt vekslende hell. Når enkelte av byens mer brutale typer går for langt, blir det trøbbel når det kommer til hvem som bestemmer i byen, lovens mann eller den noe hensynsløse og stemmesankende borgermesteren. Det brygger opp til konflikt mellom den sindige politimannen og den relativt karikerte mannlige gjennomsnittsbefolkningen.

Handlingen er som tittelen antyder satt til vinteren, og stemning og handling er i nær slekt med filmen og tv-serien Fargo. De rå, men detaljrike svart/hvitt-tegningene til Aubin går som hånd i hanske med det poengterte og underspilte manuset til Pierre Wazem. Det hviler en westernaktig stemning over boken, med ordknappe dialoger og ofte ingen dialog overhodet, mye fortelles i tegningene. Boken virker også tydelig inspirert av Tarantino, ikke minst i avslutningen.

En lettlest og fornøyelig røverhistorie dette, som kan sees på som et bilde på motsetningen i dagens USA, eller bare leses som en moderne westernhistorie.

- Anbefalt av Øyvind

Språkvelger