Nettsider

Her finner du noen fine nettsider for barn og unge. Noen av sidene krever innlogging med Feide. 

Informasjon til barn og unge om det nye koronaviruset
Det kan vere vanskelig å vite hva koronaviruset faktisk er for noe. Helsediraktoratet har derfor fått Hermine (13) til å stille spørsmål hun lurer på, og laget en video om dette.

Ung.no - faktaside om korona
Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. De gir deg informasjon om dine rettigheter, muligheter og plikter.

Du bestemmer
Dubestemmer.no er en nettressurs om personvern, nettvett og digital dømmekraft. Her finner du blant annet filmer, fagtekster og diskusjonsoppgaver. 

Salaby
Nå få alle elever og lærer gratis tilgang til Salaby! Salaby er Gyldendals digitale læringsunivers for barnehage og grunnskole. Her finner du læringsressurser i alle fag i barneskolen. Gjennom ulike oppgaver, spill, filmer og temaopplegg gis elevene en engasjerende måte å lære fag på. Gyldendal holder Salaby åpent så lenge myndighetene velger å holde skoler og barnehager stengt. 

Norli Junior
Norli Junior er en nettsted drevet av Norli Libris AS. Norli Junior er barneavdelingen i Norli-bokhandlene, og nettstedet norlijunior.no er den digitale siden av Norlis tilbud til barn. På Norli Junior foregår flere aktiviteter: Norli Junior Lesekonkurranse og Norli Junior-klubben. 

BrettBoka
BrettBoka er en plattform for digitale lærebøker til bruk i utdanning og opplæring/kurs. Tjenesten benyttes av skoler, bedrifter, privatister, studenter og andre. Alle de store norske lærebokforlagene, samt mange av de mindre, tilbyr i dag sine lærebøker gjennom BrettBoka. Fri tilgang grunnet coronavirus: Logg inn og velg bok fra katalogen, oppgi kampanjekode "corona20". 

Billedbokhylla
Billedbokhylla er en egen side hvor det er samlet de elektroniske billedbøkene fra Nasjonalbiblioteket. Her finner du en liste over billedbøkene samlet så langt, og du kan selv søke etter forfattere, titler og emner blant disse bøkene. 

Aftenposten Junior
Aftenpostens egen avis for barn, Aftenposten Junior, er nå åpnet for alle. 

NRK Skole
Gratis klipparkiv for bruk i undervisning. Organisert etter læreplanene.

Bokbussen
GAN Aschehoug gjør sine digitale lettlest-bibliotek Bokbussen gratis tilgjengelig, foreløpige frem til 15. april. 
Bokbussen RØD (1.–2. trinn): 48 lettleste bøker til 1 og 2 trinn. Variert innhold. Oversatt til 12 språk.
Bokbussen FAKTA (3.–4. trinn): 20 lettleste faktabøker for de litt erfarne leserne. Variert innhold. Oversatt til 6 språk.

Verdensbiblioteket
På Verdensbiblioteket finner du e-bøker og lydbøker på flere av de store minoritetsspråkene i Norge. Bøkene er tilgjengelige for strømming gjennom tjenesten. Du kan strømme så mye du vil fra Verdensbiblioteket.no, det er ingen begrensninger på hvor mange bøker du kan lese/høre på.

Skolekassa
En elektronisk portal med læringsressurser og læremidler for asylsøkere og flyktninger med rett til opplæring etter opplæringsloven. Målgruppen for Skolekassa er elever med kort botid i Norge og elever med norsk som et andrespråk. Skolekassa er tilpasset barn og unge av ulik alder, bakgrunn, språk og erfaring.

Tema Morsmål
Tema Morsmål er nettside med flerspråklige ressurser til bruk i barnehage og skole. Formålet med nettsiden er å samle og utvikle ressurser for morsmålsstøttet og flerspråklig arbeid i barnehagen, og morsmålsopplæring og tospråklig fagopplæring i skolen. Siden tilbyr også ressurser og informasjonsmateriell på morsmål for minoritetsspråklige foresatte. 

Nysgjerrigper
Nysgjerrigper er Forskningsrådets tilbud til barn og unge, og spesielt for elever og lærere i barneskolen. De jobber for at flere skal vite hva forskning går ut på og for at flere skal få lyst til å jobbe med forskning.

Online arrangementer og hjemmeaktiviteter

Siden alle arrangementer den kommende tiden har blitt avlyst eller utsatt, har mange valgt å opprette digitale arrangementer man kan delta på hjemmefra! Her finner du noen av disse, og det finnes mange flere på bl.a. Facebook.

Det kan også være kjedelig å være hjemme hele tiden, så vi har også funnet aktiviteter man kan gjøre sammen med familien eller alene.

Litteraturhuset hjemme i stua
Når korona-smittefaren tvinger oss alle hjem i egen stue, følger Litteraturhuset etter, i digital versjon. I tida som kommer vil de lage samtaler med utvalgte forfattere, spesialskrevne foredrag, lesestunder for barna, diktlesninger og andre kulturopplevelser, alt filmet hjemmefra og delt åpent på nett. Videoene lagres slik at de som ikke hadde anledning akkurat da kan se på når det passer, så mange ganger de vil.

Drammensbibliotekenes hjemmeaktivitetsbingo
Trenger du enda litt flere ting å gjøre hjemme? Vi har laget vår egen aktivitetsbingo! 

Skriv med Camilla
20 minutter kreativ skrivetrening for barn og voksne

Online sjakkturnering
Hell Chess Academy arrangerer sjakkturnering på nett hver dag fremover. Det er gratis å delta, åpent for alle. Hverdager kl. 18:00 - 19:00, lørdag/søndag kl. 12:00 - 13:00.

Nysgjerrigper eksperimenter
Nysgjerrigper har mange forslag til eksperimenter som kan gjøres hjemme eller på skolen. Noen av disse eksperimentene bør gjøres med en voksen til stede, og husk alltid å spørre om lov før du tar all melken i kjøkkenskapet! 

Lesetips for barn og unge

Drammensbibliotekenes boktips
Her har vi samlet en rekke boktips som kan få tiden til å gå om dagen. Alle disse bøkene finnes i BookBites, vår eBok-app. I tillegg har vi mange fine boktips fra våre faste Månedens Bøker, men vi kan ikke garantere at alle disse finnes i BookBites. God lesing! 

Ny, gratis Brillebjørn-lydbok om å være hjemme på grunn av COVID-19
Brillebjørn-forfatter Ida Jackson har skrevet bok om å være hjemme fra barnehagen selv om man ikke er syk. I COVID-19-tider og i solidaritetens navn deler hun den gratis via sine hjemmesider.

Lesetips fra Norsk Barnebokinstitutt
Det er mange som vurderer og anbefaler barne- og ungdomsbøker til publikum, lærere og litteraturformidlere. Her har Norsk Barnebokinstitutt samlet noen lenker og ressurser for de som leter etter kvalitetslitteratur for barn og ungdom.

Språkvelger