Månedens barnebok

«Ekte vikinger» av Bengt-Erik Engholm

Målgruppe: Eldre Barn
Utgitt av: Spartacus, 2018
ISBN: 978-82-430-1179-3

Forfatteren Bengt-Erik Engholm er kjent for å gjøre faktabøker humoristiske. Denne boken gir en fin generell innføring i hvordan vikingene levde. Vi får innblikk i runer, kalender, religion og hvordan båtene ble laget. Vi leser at hornene på hjelmene, ble til da en tysk kostymemaker skulle sette opp i opera på 1800-tallet.

Vikingene som reiste rundt og plyndret og røvet fikk et skremmende rykte, men i virkeligheten var det flest håndverkere, jegere, fiskere og bønder som bodde i Skandinavia.

Forskere tolker og skriver det de tror på bakgrunn av funnene som blir gjort. Historien blir stadig skrevet om.

Man lærer og leser mye om samene i denne boken. Sameland – Sámpi – var enormt under vikingtiden. Vikingene og samene byttet varer, kunnskap og arbeid. Samene var dyktige smeder, båtbyggere og flinke til å gå på ski.

Boken gir mange gode fakta opplysninger om vikingtiden, samt at den gir dagens barn og unge et historisk perspektiv og forklarer ulikhetene fra den gang da og dagens måte å leve på. Illustrasjonene bidrar også til en artig forståelse og beskrivelse av historiene.

Passer best for de mellom 10 -14 år! Anbefales!

- Anbefalt av Gro Anita

Månedens ungdomsbok

«Smadra» av Brynjulf Jung Tjønn

Målgruppe: Ungdom
Utgitt av: Flamme, 2018
ISBN: 978-82-8288-238-5

Oda er seksten, og har en mor som er mye hjemme siden hun er delvis sykemeldt, og en far som ofte er ute og reiser.

Utenfra ser det ut som Oda har et helt vanlig liv, det eneste som ikke stemmer er at hun av og til kommer på skolen med litt for synlige blåmerker. Hvis noen spør, føyser hun det bare bort, og sier at hun er litt for dårlig til å sykle. Faren spør og spør, men får ikke ordentlige svar, så hans løsning er å sette vekk sykkelen.

Sannheten, den egentlig grunnen, er noe helt annet. Moren til Oda er sykemeldt fra arkitektjobben fordi den ene hånden har sluttet å fungere som den skal, og dermed får hun ikke lenger til å tegne.

I sinne og fortvilelse over situasjonen, lar hun det gå ut over de nærmeste, altså er moren skyld i at Oda noen ganger kommer med blåmerker på skolen. Moren skjønner ikke helt selv hvorfor hun slår, og får Oda til å love at hun må holde seg til sykkelhistorien. Noe hun gjør, siden hun både er redd for moren, og for at noen skal finne ut av hemmeligheten.

På skolen begynner det en ny gutt, som har kommet hit som flyktning. Han heter Milad, og blir bestevenner med Oda. Milad forteller etter hvert om grufulle opplevelser fra hjemlandet, noe som gjør at Oda blir usikker om hennes egne vanskeligheter egentlig er noe problem i det hele tatt. Men, samtidig begynner hun å tenke på noe annet. Siden vonde hendelser kan snakkes om, kanskje hun kan dele hemmeligheten sin med noen andre?

- Anbefalt av Kjetil

Månedens fagbok

«Å sykle» av Håvard Syvertsen

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Kagge, 2018
ISBN: 9788248922438

Å sykle kan være en besettelse, en tilstand , en lidenskap og ikke minst en stor glede.

Det forteller forfatteren Håvard Syvertsen om i denne boka. Han gjorde seg tidlig ferdig med syklingen som idrett og vier seg nå til syklingen som rein glede. Og denne gleden lyser ut av boksidene.

Hele vinteren står sykkelen lett synlig inn til veggen på arbeidsrommet hans og minner om bedre tider. Et deilig forventningskick i vinterkulda.

Vi blir med på den første deilige sykkelturen om våren. Den lykkefølelsen!

Han beskriver hvordan det er å sykle opp til Tryvannstårnet. Belønningen når han kommer på toppen. Ta av hjelmen, tørke svetten, kjenne hjertepumpa gå, ta inn utsikten, være i live. Frihetsfølelsen.

Ingen går gjennom livet uten å møte noen bratte motbakker. Forfatteren opplevde en gang under et ritt at en annen deltager syklet inn foran ham da han var i ferd med å gi opp. Han skrek til ham: «Nå må du for faen skjerpe deg, du er mye sterkere enn du tror!». Dette har blitt som et mantra for ham. Og kan brukes i alle livets faser.

Dette er ei fin lita bok om besettelsen, gleden og forventningen i å sykle.

- Anbefalt av Britt

Språkvelger