Digitale lesetips for barn og unge

Her har vi samlet gode boktips! Alle disse bøkene finnes på BookBites, vår eBok-app. 

Barnebøker

Vis bok Debug

Gullunge-tabber

Line er litt lei seg – Emma og Eva skal til London med mødrene sine og Line tror det kommer til å bli en utrolig kjedelig helg. Dessuten oppdager hun på skolen at Eva og Emma ikke har spurt Line om å bli med fordi mammaen hennes er alenemor og de har tenkt av hun sikkert ikke hadde råd. De kunne uansett spurt, tenker Line. For å bøte på dette tilbyr Emma Line og passe hamsteren «Gullungen» mens de er borte, og Line sier ja med en gang. Hun glemmer helt bort at mamma er superallergisk mot dyr – særlig hamstere. Men hun gjemmer den godt inne på rommet sitt og klarer å holde mamma unna, selv om mamma ikke helt forstår hvorfor hun nyser så fælt.

 Så viser det seg at mamma har sagt ja til å passe lille fetter Anton den helgen – og Line synes han er alt for klengete og irriterende. Dessuten må hun jo vokte rommet sitt så mamma ikke finner ut at hun passer dyr – hun må med andre ord holde Anton langt unna! Det viser seg vanskeligere enn som så og det går til slutt så galt som det kan gå, men heldigvis finnes det likevel et håp.

Da kan dere jo lure på hva som skjer? Dette er en flott fortelling om venninner og forviklinger og har masse humor. Tror dere vil elske denne fortellingen.  Og hvis dere ikke har hørt om boka før, men liker denne – finnes det 6 bøker til om Line. Anbefales!

Vis bok Debug

Verdens verste leirskole

Dette er sjuende bok om radarparet Kent og Ruben. 

Det er ikke greit å bli kvalm i hva som helst som har motor og beveger seg. Kent blir mer og mer dårlig på reisa mot leirskolen.

Men når han endelig, grønn og sjuk, kommer frem er det midt i tykkeste skogen. Alle forventningene om strender og kiosker og hotell og kos og moro blir grundig sletta. Særlig når den som står og venter på dem uti skogen er verdens verste rektor. Og nesten enda verre: Det fins ikke dekning. Og de må gi fra seg mobiler, godterier, penger og annet moderne tøv, som rektor kaller det.

Nå skal de lære å overleve i naturen, lage feller og fange egen mat. Regnet øser ned og det er nok av både flått og mygg. Men Kent har, som vanlig, de mest fantasifulle ideer for å bli kvitt rektor.

Det blir ellevilt og urkomisk. Og ekstra morsomme er tegningene og kommentarene på disse.

Les, le og bli glad.

Vis bok Debug

Salamander

I denne vakre boka følger vi en salamander fra han blir født og gir seg ut på vandring for å finne sitt sted. Det er farer overalt underveis. Når han krysser en vei er det ikke alle i følget som kommer seg videre. En salamander er en amfibie og kan ligne litt på en liten drage. Den har god luktesans, kan se farger og den kan også se når det begynner å bli mørkt. Når vinteren kommer må den tilbake dit den kom fra for å gå i dvale og sove seg gjennom hele vinteren.

Det er alltid spennende å lære noe nytt og kanskje ekstra spennende å bli bedre kjent med en salamander.

Boka har flotte fotografier og tegninger.

Vis bok Debug

Prosjekt 360

Denne boka er for deg som liker store følelser og en god blanding av humor og alvor.

Vi møter Karla på vei til farfar, der hun skal tilbringe sommeren. Det høres ikke så dumt ut å bo i et herskapshus med husholderske og ha himmelseng og eget bad, men det er en hake ved det hele:

Karla har aldri møtt farfar. Karla er 15 år og bor sammen med moren. Faren døde før hun ble født, men da var det allerede slutt mellom foreldrene, og Karla vet nesten ingenting om ham. Nå skal mora på ferie med sin nye kjæreste, den åttiende i rekken ifølge Karla, og hun føler at hun blir sendt vekk. Karla har fått en dagbok av bestevenninna Rikke – og beskjed om å fylle den; det kan gjøre underverker. Riktignok er Rikke verdens beste venn, men dette tenker Karla at hun ikke har greie på – dagbok er teit og langt fra noe Karla har lyst til å bruke tiden sin på.

Dagboksromaner har den fordelen for oss lesere at vi ofte får vite hovedpersonens hemmeligheter. Utenpå er Karla «ei selvsikker kruttønne», inni forholder det seg litt annerledes - dagboka får høre massevis av «tanker og dritt fra Karla». Hun har det ganske så kjipt - forholdet til moren er mildt sagt anstrengt, bestevenninnen Rikke er kort og fjern, Magnus som hun er hemmelig forelsket i likeså.

Karla og farfar får en dårlig start, men heldigvis er farfar en klok mann som ser mer enn skallet til Karla. De drar av gårde på bobiltur og det blir både gode og dårlige samtaler, masse dramatikk og litt kjærlighet. Hun lærer at alt og alle ikke er som de ser ut ved første øyekast, hun lærer seg å se ting fra flere vinkler – 360 grader. Selv om denne bok tar for seg store og alvorlige temaer, er boka morsom, lett å lese og spennende. Passer nok best for deg som går på ungdomsskolen.

Vis bok Debug

Som ein bror

Anbefales fra 8-12 år. Høytlesning fra 4 år og oppover.

Forfatteren Alfred Fidjestøl har samlet opplysninger om Julius sitt liv i gamle arkiv, notater fra dyrepassere og dyrleger. Han har snakket med de som bodde sammen med Julius da han var liten.

Historien om sjimpansen Julius som ble født i Kristiansand dyrepark for over 40 år siden er fascinerende lesing.

Man blir både rørt og engasjert når man leser boken. Møtene mellom dyrepasserne og barna som ble kjent med Julius er godt beskrevet. Man føler man blir kjent med og glad i Julius i løpet av boken.

Livet til Julius har flere dramatiske hendelser, som når han som liten ble avvist av sin egen mor, eller når han skulle flytte tilbake til dyreparken.

Boken har mange flotte fotografier fra private fotoalbum eller fra dyreparken.​

Vis bok Debug

Den ville roboten rømmer

Dette er boka for dere som liker spennende eventyr.

Endelig er bok 2 om den ville roboten Roz her. I forrige bok stranda hun på ei øde øy som en annen Robinson Crusoe.

I denne boka treffer vi henne igjen etter at hun har blitt tatt vekk fra øya. Nå skal hun jobbe som alt mulig robot på en avsidesliggende gård.

Hun fikser det meste.  Hun er snill.  Hun har ikke evnen til å utøve vold. Hun kan snakke dyrespråk og menneskespråk. Alle blir glad i henne. Hun er en annerledes robot. Og denne annerledesheten gjør at hun roter seg borti mye, på godt og på vondt.

Hun savner øya og vennene sine, spesielt adoptivsønnen Blanknebb.

En robot kan slette minnene sine, men det vil ikke Roz. Hun må derfor komme seg tilbake til øya og alt hun savner der. Men det er ikke lett å flykte for en robot som har en innebygd sender i seg. Bonden vet hvor hun er til enhver tid. Men Roz får hjelp fra uventet hold. 

Les boka, bli med på den dramatiske flukten og se om Roz noen gang kommer tilbake til øya si.

Vis bok Debug

Blodige fakta

Lettlest faktabok som passer fra 7 år!

Du kan lese om blod, blodårer, blodpudding, blodsugende dyr og litt om vampyrer.

Blodet vårt har mange viktige oppgaver for kroppen vår. Tenkt at vi har så mange og lange blodårer at hvis vi strekker de ut kan de ta to runder rundt jordkloden.

Dette er en god blanding av historiske og dagligdagse fakta informasjon om blod. Mange av faktaopplysningene er morsomme, mens noen er ekstra ekle.

Fargerike og fine illustrasjoner!

Vis bok Debug

Hårete fakta

Lettlest faktabok som passer fra 7 år!

Mange artige fakta om hår, tenkt at vi er født med 5 millioner hårstrå. Her kan du lese om hva vikingene gjorde med håret sitt. Den mest kjente og berømte vikingkongen kan vi også lese om.

Det er morsomt å lese og se de historiske frisyrene som har vært.

Noen fakta er vemmelige og ekle, visste du at hår har blitt brukt i smykker og klær?

Boken har mange fine og fargerike illustrasjoner.

Ungdomsbøker

Vis bok Debug

På vei mot toppen

Bli kjent med Briann Mari Jackson, kalt Bri. Hennes store drøm er å bli rapper. Faren var en kjent undergrunnsrapper. Han ble drept i et gjengoppgjør for flere år siden. 

Nå er det Bri sin tur til å gå i Ringen. Hun skal battle for første gang og har med gjengen sin som er selvoppnevnt manager, tante Pooh og verdens aller beste venner, Malik og Sonny.

Når Bri går inn i Ringen kjenner vi det helt inn. Suset i rommet, spenninga, den oppjaga stemninga. Det bølger og koker der inne. Men så får Bri jernteppe. Dette betyr så mye for henne og hun har sett så frem til det og så: stopp. Men når hun får roa seg ned og beaten hennes kommer da får hun flow og publikum går bananas.

Brilljante Bri battler og vinner. Det er så stort. Men veien dit og veien videre har vært og blir full av svære humper.

Dette er en utrolig spennende og sterk historie om gode vennskap som blir satt på prøve, sterke familiebånd, rasediskriminering, blodig urettferdighet og om hvordan hiphop og rap blir brukt i kampen mot denne urettferdigheten og blir et sterkt uttrykk for stolthet, identitet og mestring.

I den fantastiske avslutningen går Bri freestyle i ringen og rister av seg de som vil bestemme over henne og forme henne. Det er sterkt, sterkt, sterkt!

Vis bok Debug

Mareritt

Mattias våkner av skriket til en jente, etter å drømt om en stor brann. Dette gjentar seg ofte, og Mattias lurer på hva jenta vil han?

Ny bok i samleserien «Grøss og gru», som absolutt lever opp til navnet.
Teksten er tilrettelagt for å være enkel å følge, og innholdet har skummel handling som fenger leseren.

Vis bok Debug

Simon og homo sapiens-agendaen

Passer for ungdom som liker å lese om: kjærlighet, humor, forviklinger og vennskap.

Simon er 16 år og i ferd med å falle for Blue. Et problem med det er at han ikke vet hvem Blue er, for de har bare kontakt gjennom epost. Det eneste Simon vet er at Blue går på samme skole som ham og at han er gutt. Simon synes ikke det er så farlig hvis andre får vite at han liker gutter, men han synes det hadde vært litt stress å måtte komme ut av skapet (og han er irritert på at det bare er homofile som må komme ut av skapet, hvorfor må standarden være at alle er heterofile inntil det motsatte er bevist?).

Men Blue har absolutt ikke lyst til at noen skal få vite han liker gutter. Derfor er Simons andre problem ganske stort, for klassekameraten Martin har oppdaget epostene mellom Simon og Blue. Martin truer med å fortelle alle om epostene, hvis ikke Simon hjelper ham med å få en date med Simons venninne. Det store spørsmålet blir da hvordan Simon skal løse dette uten å miste verken vennene sine eller Blue.

Dette høres ut som en litt alvorlig bok, men egentlig er denne boka først og fremst morsom. Blandet sammen med kjærlighet, forviklinger og mysteriet om hvem Blue er, så blir dette en underholdende og varm bok. 

Vis bok Debug

Galderstjerna

Passer for ungdom som liker: dataspill, norrøn mytologi og spenning

«Galderstjerna» er første bok i fantasy-serien «Vegandi» av Asbjørn Rydland. Denne boka her kombinerer to ting som er gøy, nemlig dataspill og norrøn mytologi.

Hovedpersonen er 16 år gamle Eirik. Han er ute og øvelseskjører om kvelden sammen med mora, de har akkurat flyttet til en gård ute i skogen. Plutselig står det en rev midt i veien, og Eirik må kjøre i grøfta for å unngå den. Akkurat da er det også noe svært som dunker inn i siden på bilen og løper av gårde. Reven ligger igjen i veikanten, full av bitemerker. Eirik og mora tar med reven hjem og gir den mat og steller sårene. De stenger den inne i bua, og dagen etter er Eirik den første som kommer hjem. Han blir sjokkert da han oppdager at noen har brutt opp døra til bua og kastet ting rundt der inne. Reven ligger og blør i et hjørne, men før Eirik får gjort noe kommer det en bil kjørende inn på tunet, og en ukjent mann kommer ut. Denne mannen slår Eirik ut, og han besvimer. Da Eirik våkner igjen har han plutselig et merke på brystet. Mysteriet blir enda større da Eirik kjenner igjen merket fra dataspillet «Reborn», som han spiller med vennene sine.

Mer skal ikke avsløres her, men jeg lover dere at denne boka er spennende fra start til slutt! Blir avslutningen altfor spennende kan du trøste deg med at neste bok i serien, «Draumsende», er ute allerede!

Vis bok Debug

Slutten

Verden går ikke under nå, men i denne boka kan det faktisk være tilfelle. Forskere har oppdaget, dessverre alt for sent, en stor komet som om fem uker vil treffe jorda og tilintetgjøre den og alt som er på den.

Folk reagerer veldig forskjellig, noen tror ikke på det, noen oppfører seg som det er deres siste dag på jorda, og atter noen blir nyreligiøse og går i kloster.

Handlingen i boka er mest om to tenåringer: Lucinda, som er uhelbredelig kreftsyk; og Simon, en festglad, tilsynelatende uberørt ungdom. Utenom en bokstavelig overhengende fare, har ikke de noe felles. Men, når kjæresten til Simon blir funnet drept, blir livene deres vevet sammen på mystisk vis.

Vis bok Debug

Udyr

«Udyr» kan ifølge ordboka bety enten farlig beist, eller grusomt menneske. Den nye predikanten i bygda, Ole Matsen, har sin klare oppfatning om hvem som passer til den beskrivelsen: bonden Agnar Bru, som bor alene på en øde gård.

I bygda bor også Amund, en skolelei femtenåring. For å forbedre karakterene, foreslår læreren at han skal få seg praksisplass på gården til Agnar Bru, for å få litt arbeidserfaring. Motvillig stiller Amund opp, han tenker at det hvert fall ikke kan være verre enn skolen. Han får innføring i hvordan stelle blant andre hesten Sleipner og kua Audhumbla, og i tillegg formaning om ikke å røre en spesiell bøtte med epler. Oppglødd av å få hjelp på gården, stikker Agnar av gårde på ferie, og lar en forfjamset Amund være alene med dyrene.

Amund er ikke alene lenge, for selveste Ida fra klassen kommer innom, og da får Amund hvert fall en grunn til å bli. Men, Ida vet jo ikke om eplene! Så når hun gir et eple til Sleipner, får det gamle øket bokstavelig talt bein å gå på, og handlingen eskalerer i galopperende fart.

Nå blir det en kamp mellom hittil ukjente krefter, og bygda finner ut at Agnar Bru er mye mer enn en gammel sullik på en øde gård med vanskjøttede dyr.

Vis bok Debug

OMG

Maria er ei festglad tenåringsjente, som til alenemoras bekymring er veldig frivol og med på det meste. Når Maria en dag blir kjørt hjem i politibil, orker ikke mora mer. Hun fratar Maria mobilen, og sender henne avgårde til bestemora, i håp om at hun skal roe seg litt ned. Bestemora, som er aktiv i bedehusmiljøet, introduserer Maria for ungdomstilbudet, som antagelig er det kjedeligste Maria har vært borti. Men, det er helt til hun møter prestesønnen Johannes.

Teksten er enkel å lese, samtidig som den pakker veldig mye handling inn på sine 113 sider.

Vis bok Debug

Ljå

Verden slik vi kjenner den har nå blitt tilsynelatende perfekt. Takket være avansert teknologi, den kan stoppe krig og hungersnød, helbrede skadde og syke, og til og med fikse utseendet ditt.

Og alt kontrolleres av Tordenskyen, en skybasert robot som vet alt, som gjør at ingen blir forfordelt. Selv om denne verdenen kan virke perfekt, har den minst en stor feil: folk kan jo ikke dø, og en gang vil det ikke være plass til flere.

Løsningen blir i form av et nytt yrke: Ljå. Oppgaven til en Ljå er såkalt sanking. Med data og statistikk hentet fra Tordenskyen, skal Ljåen finne ut hvem som vanligvis ville dødd i en verden hvor det var vanlig, og sørge for at den personen faktisk dør. En brutal løsning, men en som de fleste er inneforstått med.

En dag blir tenåringene Citra og Rowan kontaktet av en Ljå. Men, han er ikke der for å sanke dem, han spør derimot begge om de vil være lærlingene hans, selv om han vanligvis kun kan ha en.

Citra og Rowan blir nå kjent med hverandre, og en verden som er langt fra perfekt, med mye intriger og maktkamp mellom Ljåene.

Første del av en serie, biblioteket har også de tre første bøkene på engelsk.
 

Språkvelger