Nettressurser

Det er ikke alltid lett å finne frem på nettet, og hva kan vi egentlig stole på? Her har vi samlet en rekke nettsider for deg som lurer på både det ene og det andre, eller bare trenger litt underholdning.

Drammen Kommunes infosider om koronaviruset
Alt om koronavirusutbruddet i Drammen (including information in other languages).

Folkehelseinstituttets temasider om korona
Her finner du informasjon, nyheter, meldinger og dags- og ukesrapporter om koronaviruset.

FHI - Brosjyre og video med generell informasjon om koronavirus på flere språk
Her finner du brosjyre med generell informasjon om koronavirus oversatt til ulike språk. Brosjyrene er nedlastbare som pdf. Den norske versjon ligger til grunn for oversettelsene.

FHI - Brosjyre og video med informasjon om hjemmekarantene og isolasjon på ulike språk
Her finner du brosjyre med informasjon om hjemmekarantene og isolasjon oversatt til forskjellige språk. Brosjyrene er nedlastbare som pdf. Den norske versjonen ligger til grunn for oversettelsene.

BookBites
Du kan låne bøker og lydbøker i appen BookBites. Du kan laste ned BookBites i Apples App Store eller Googles Play butikk. Her finner du titler for alle aldersgrupper, både skjønnlitteratur og faktabøker. For å bruke BookBites må du ha Nasjonalt lånekort og PIN-kode. Dersom du ikke har nasjonalt lånekort kan du ta kontakt med oss, så ordner vi det! 

FilmBib
I FilmBib kan du se kortfilmer og dokumentarfilmer av nyere dato, men også et utvalg eldre. Det blir stadig lagt til nye filmer i arkivet, så sjekk ofte for nye interessante filmer! For å få tilgang til disse filmene må du ha et Nasjonalt lånekort og PIN-kode. Dersom du ikke har nasjonalt lånekort kan du ta kontakt med oss, så ordner vi det! 

Google Arts and Culture
Med Google Arts & Culture kan du beøske utstillinger, zoome inn på kunst og se på tusenvis av historier, bilder, videoer og manus. 

Idunn
En rekke faglitteratur på Universitetsforlagets nettplattform, Idunn, blir gjort gratis. De har valgt å åpne alt innhold på Idunn i denne perioden. Innholdet blir holdt åpent frem til bibliotekene åpner igjen.

Verdensbiblioteket
På Verdensbiblioteket finner du e-bøker og lydbøker på flere av de store minoritetsspråkene i Norge. Bøkene er tilgjengelige for strømming gjennom tjenesten. Du kan strømme så mye du vil fra Verdensbiblioteket.no, det er ingen begrensninger på hvor mange bøker du kan lese/høre på. 

Bokselskap.no
Les norske klassikere. Helt gratis. Les på nett eller last ned til nettbrett og mobil.

Europeisk kulturarv
Nettside med tilgang til milioner av bøker, malerier, filmer og gjenstander som har blitt digitalisert. Bidrag fra flere tusen europeiske arkiv, bibliotek og museum.

Online arrangementer og hjemmeaktiviteter

Siden alle arrangementer den kommende tiden har blitt avlyst eller utsatt, har mange valgt å opprette digitale arrangementer man kan delta på hjemmefra! Her finner du noen av disse, og det finnes mange flere på bl.a. Facebook. 

Det kan også være kjedelig å være hjemme hele tiden, så vi har også funnet aktiviteter man kan gjøre sammen med familien eller alene.

Hele Norge Leser
Hele Norge leser er en leseplattform som tilbyr lesere et sosialt rom og en møteplass der leseinteressen kan deles. Lesekonkurransen er åpen for alle som ønsker å etablere lag og bli med på konkurransen. Hele Norge leser pågår i perioden 19. mars til og med 30. april 2020, med mulighet for forlengelse. 

Litteraturhuset hjemme i stua
Når korona-smittefaren tvinger oss alle hjem i egen stue, følger Litteraturhuset etter, i digital versjon. I tida som kommer vil de lage samtaler med utvalgte forfattere, spesialskrevne foredrag, lesestunder for barna, diktlesninger og andre kulturopplevelser, alt filmet hjemmefra og delt åpent på nett. Videoene lagres slik at de som ikke hadde anledning akkurat da kan se på når det passer, så mange ganger de vil.

Online sjakkturnering
Hell Chess Academy arrangerer sjakkturnering på nett hver dag fremover. Det er gratis å delta, åpent for alle. Hverdager kl. 18:00 - 19:00, lørdag/søndag kl. 12:00 - 13:00.

Koronerulling
Digitale konserter i god kvalitet rett hjem i stua di. Pengene går til artistene selv. Konsertene spilles inn på Sentralen i Oslo, uten publikum, og i tråd med retningslinjene fra offentlige myndigheter for å hindre smitte av viruset.

Brakkesyke 2020
En facebookside som streamer og videreformidler hjemmeopptredner til musikere. En måte å få sin daglige fix med livemusikk under korona-epidemien.

Nasjonalbiblioteket - digitale arrangementer
Kulturhistorie rett hjem! Formiddag og kveld legger Nasjonalbiblioteket ut korte og lange digitale foredrag om nær og fjern kulturhistorie, fra gode formidlere som forteller rett fra sin egen stue.

Forfatterskolens nye skrivekonkurranse: Isolasjon
Å skrive kan fungere som en god virkelighetsflukt. Forfatterskolen inviterer dermed til skrivekonkurranse – og håper mange vil delta!

Den Norske Turistforening - 10 turting du kan gjøre nå
DNT har samlet tips til hva du kan fylle dagene med, nå som vi skal holde oss inne så mye som mulig. 

Skriv med Camilla
20 minutter kreativ skrivetrening for barn og voksne

NRK Quiz
Hvem liker vel ikke quiz? På NRK sine nettsider kan du ta quizzer til den store gullmedalje. 

BOK365 Quiz
BOK365 sitt quiz arkiv. 

Koronaviruset i Norge - fortell for ettertiden
Pandemien har brått grepet inn i livene våre, med strenge karanteneregler, stengte skoler og begrensninger på sosial kontakt. Våren 2020 er preget av hvordan viruset sprer seg og av tiltakene som settes inn for å stanse det. Hvordan er det å leve i denne tiden? Hvordan påvirker situasjonen oss? Norsk Folkemuseum vil ta vare på dine erfaringer – for fremtidens forskere.

Lesetips

Drammensbibliotekenes boktips
Her har vi samlet noen skikkelig gode lesetips som alle finnes digitalt på BookBites! I tillegg finnes det mange boktips på Månedens Bøker, men vi kan ikke garantere at alle finnes digitalt. 

Drammensbibliotekenes podcast
Mange av våre arrangementer tas opp og kan høres senere som podcast. I tillegg kommer våre fantastiske bibliotekarer med lesetips, serietips og andre gode tips i våre podcastinnspillinger. Du kan høre innslagene på SoundcloudSpotify og iTunes. Husk å abonenere for å få de nyeste podcastene rett i din liste! 

Deichman litteraturbloggen
På Litteraturbloggen skrives det om litteratur for barn, ungdom og voksne. De setter et særlig søkelys på nye litterære stemmer, både norske og utenlandske. Litteraturbloggens skribenter anmelder, anbefaler, intervjuer og kommenterer litteratur og bibliotekrelaterte saker. Her får du et innblikk i bibliotekets varierte innhold, med hovedvekt på litteratur som kunstform. Velkommen!

 

Språkvelger