Månedens roman

«Du kommer i dag» av Karsten Alnæs

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Aschehoug, 2015
ISBN:  
9788203359422

En liten perle av en bok med en stillferdig og lun tone.

Vi møter Anders på ca 60 år,  han har fått slag og ligger på et pleiehjem i Oslo. Ved sengen sitter hans første kone, Karen som han har to barn sammen med. Han forlot henne for over 20 år siden da han møtte den yngre arkitektkollegaen Cecilie og startet et nytt liv med henne i København. Men hvorfor i all verden orker Karen å være der for ham nå, når han svek henne på det mest grusomme den gangen for mange år siden? Uansett kan han ikke annet enn å glede seg over besøkene hennes…

Boka er godt skrevet og troverdig. Den har en stemning av ettertanke og vemod, men her er også mye glede og varme. Jeg ble veldig berørt av boka og likte den godt. Forfatteren har også en lett penn og et godt språk.

- Anbefalt av Cecilie

Månedens ungdomsbok

«Papirfly» av Liv Gulbrandsen

Målgruppe: Ungdom
Utgitt av: Aschehoug, 2017 

ISBN: 9788203262487

Dette er en bok om å sørge.

June på 16 mister faren sin helt brått da han får et hjerteinfarkt. Det skjer en hel del ville ting i dagene etter begravelsen og June har behov for å forklare seg og å unnskylde seg. Det blir det mange brev av.

Det dreier seg om en ganske gal bestemor som blir arrestert på Manglerud senteret, to marsvin som allikevel ikke er søstre og som derfor formerer seg i galopperende hastighet, en nabo som ikke er pedofil og en stakkars skolepsykolog som brekker armen da treet som holder hengekøya han sover i blir sagd ned, av June. Osv osv.

Det er helt utrolig hva som kan skje når man er litt utafor. Underveis i den unnskyldende brevskrivningen forstår June en god del ting. Brevskrivningen blir en form for terapi.

Til tross for at dette er en bok om sorg er den utrolig morsom. June roter seg borti så mye sprøtt. Og når hun skal forklare seg og unnskylde seg blir det enda morsommere og sprøere.

Det hele er som en vill forviklingskomedie! 

- Anbefalt av Britt

Månedens barnebok

«Hjertet er en knyttneve» av Ingrid Ovedie Volden

Målgruppe: 10-14 år
Utgitt av: Aschehoug, 2017
ISBN: 9788203262906

Dette er fortellingen om Oliver og Aline. Foreldrene til Oliver har flyttet fra hverandre. Oliver må ta seg av faren som går rundt i pysj og gråter masse. Aline har flyttet til byen for noen måneder siden. Hun hater det. Hun har bestemt seg for at hun ikke skal bli kjent med eller snakke med noen på det nye stedet. Hun skal i hvert fall ikke bli forelsket. Aline og Oliver går i samme klasse. En dag får klassen i oppdrag å finne et organ de skal lage et prosjekt om.

Aline velger seg hjertet. Hun oppsøker en lege på sykehusets hjerteavdeling. Der er tilfeldigvis også Oliver. Faren hans er innlagt pga en hjerte kollaps. Her starter en veldig fin og veldig søt kjærlighetshistorie. Med forviklinger.

Dette handler om hjertet, hjertesorg, forelskelse og noe som kalles «broken heart»-syndrom. Man kan faktisk få hjertestans og i verste fall dø av å miste noen man er glad i. Det handler også om å være skvisa mellom to foreldre som har sluttet å være kjærester, om flytting, savn og en god del om musikk. 

- Anbefalt av Britt

Månedens faglitteratur

«Stå imot - Si nei til selvutviklingen» av Svend Brinkmann

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Forlaget Press, 2015
ISBN: 978-82-328-0002-5

Etter januar med gode forsetter og en rekke artikler om hvordan du kan bli et bedre menneske, er det deilig å slappe av med en bok som anbefaler å innse at glasset er halvtomt og at det er begrensninger for hva du kan få til.

Boken er skrevet som en parodi på selvhjelpsbøker men er samtidig en god selvhjelpsbok med sju steg for et bedre liv og et bedre samfunn.

Svend Brinkmann er professor i pyskologi ved Universitetet i Ålborg. I 2017 ble han som professor, forfatter og debattør nominert til årets dansker av Berlingske. Har nettopp kommet ut på norsk med «Gå glipp - om begrensningens kunst i en grenseløs tid»

- Anbefalt av Anne Marie

Språkvelger