Hjelp

Hjelp Hjelp

Dette er spørsmål vi ofte får angående våre nye nettsider. Trykk på spørsmålet for å lese svaret.

Finner du ikke svar på det du lurer på? Ikke nøl med å kontakte oss på bibliotek@drmk.no.

Hvordan logger jeg inn?
Hvordan vet jeg om jeg er logget inn, og hvordan logger jeg meg ut? 
Jeg har glemt PIN-koden min, hva gjør jeg? 
Kan jeg endre PIN-koden min? 
Jeg har mistet kortet mitt! Hva gjør jeg? 
Hvordan reserverer jeg en bok?
Jeg får ikke reservert boken, hva gjør jeg? 
Hvordan sletter jeg en reservasjon? 
Hvordan vet jeg hvor en bok er, og hvordan ser jeg om den er ledig? 
Hvordan fornyer jeg mine lån?
Hvordan vet jeg om en tittel er lydbok eller ikke?
 

 

Hvordan logger jeg inn?

Bruk lånekortnummeret ditt og PIN-koden din for å logge inn. Du kan bruke din gamle PIN-kode hvis du allerede har opprettet en. Trenger du en PIN-kode? Kom innom oss!

Klikk på den røde «Logg på»-knappen øverst til høyre på siden. Skriv inn lånekortnummeret ditt i den øverste boksen og PIN-kode i nederste boksen. Klikk på OK.

OBS! Husk stor N når du taster inn lånekortnummeret.

Lånekortnummeret er på baksiden av lånekortet ditt. PIN-koden er fire sifre.

 

Hvordan vet jeg om jeg er logget inn, og hvordan logger jeg meg ut?

Dersom den røde «Logg på»- knappen er endret til en åpen hengelås er du pålogget. For å logge ut trykker du på denne hengelåsen og deretter på den blå «Logg av»-knappen rett under.

 

Jeg har glemt PIN-koden min, hva gjør jeg?

Dersom du har glemt PIN-koden din kan du enten komme innom oss for å få en ny, eller du kan gjøre det selv her på nettsiden. Når du skal logge inn kan du trykke på knappen «Har du glemt PIN-koden?», og du vil bli guidet gjennom hvordan du resetter PIN-koden.

Husk at du nå også trenger PIN-kode for å låne på automatene våre.

 

Kan jeg endre PIN-koden min?

Ja, du kan når som helst endre PIN-koden sin på disse nettsidene. Alt du trenger å gjøre er å logge inn på vanlig måte. Deretter velger du «Min profil» i menyen under «Mine sider». Ved å trykke på pilen ved siden av «Registrerte kontoer hos Drammensbiblioteket» får du opp dine kort og kontoer. Nederst her finnes en blå knapp med teksten «Endre PIN-kode». Trykk på denne og du får opp tre bokser hvor du må skrive inn gammel PIN, ny PIN og bekrefte din nye PIN-kode. Klikk «Lagre» og alt skal være i orden!

 

Jeg har mistet kortet mitt! Hva gjør jeg?

Det er viktig at du stenger lånekortet ditt hvis du mister det. Du er ansvarlig for alle lån på kortet ditt, selv om noen andre bruker det.

Du kan stenge kortet ditt på «Mine sider». Logg inn med lånekortnummeret og PIN-koden din. Deretter velger du «Min profil» i menyen under «Mine sider». Ved å trykke på pilen ved siden av «Registrerte kontoer hos Drammensbiblioteket» får du opp dine kort og kontoer. Finn det kortet du vil sperre, og trykk på den blå «Sett som inaktiv»-knappen. Du vil få opp en dialogboks med spørsmål om du vil sette dette kortet som inaktivt, hvor du da trykker «OK».

For å åpne kortet igjen må du ta kontakt med oss. 

Et nytt lånekort koster kr 50,-.

 

Hvordan reserverer jeg en bok?

Når du finner en bok du vil reservere, må du gå inn på selve siden om boken. I resultatlisten over søk, betyr dette at du på trykke på bokens tittel. Under informasjonen om boken finner du tre blå knapper, hvor en av dem er «Reserver»-knappen. Når du trykker på denne får du opp noen valg.

Først må du velge om boken skal hentes på hovedbiblioteket i Drammen sentrum eller på Fjell bydelsbibliotek. Hvis vi for eksempel kun har boken på hovedbiblioteket (i Drammen), men du vil hente den på Fjell, sender vi den dit førstkommende mandag. Transporten vår kun på mandager, og dermed vil en bok reservert på tirsdag ikke være tilgjengelig før mandagen etter. Dersom det haster vil vi derfor anbefale deg å hente den selv.

Hvis du trenger boken kun i en spesifikk periode, kan du velge når reservasjonen skal være gyldig fra og til. Dette kan være praktisk hvis du skal reise bort, og ikke ønsker at reservasjonen skal tre i kraft før du er tilbake. Dersom det ikke har noe å si kan du la disse feltene stå som de er, og reservasjonen vil være gyldig i 2 år fra reservasjonsdato. Trykk «Lagre» og du vil få en beskjed over bokens tittelen om reservasjonen din er i orden eller ikke.

 

Jeg får ikke reservert boken, hva gjør jeg?

Husk at du må trykke deg inn på selve boken for å få reservert den. Får du ikke opp «Reserver»-knappen, kan det hende du er inne på en e-bok. Dette ser du lett ved å sjekke «Medietype» ved siden av bokens bilde.

 

Hvordan sletter jeg en reservasjon?

Hvis du vil fjerne en reservasjon går du inn på «Mine reservasjoner» i menyen under «Mine sider». Da kommer du inn på en side med alle dine reservasjoner. For å fjerne en eller flere reservasjoner markerer du den lille avkryssingsboksen til høyre for tittelen du vil fjerne. Over listen med reservasjoner finner du en rad med en konvolutt, en printer, et nedlastingsikon, en markert og en umarkert boks, og en søppelkasse.

For å slette de valgte reservasjonene trykker du på ikonet for søppelkassen. Du får da opp en dialogboks hvor du får spørsmål om du vil slette reservasjonen, hvor du svarer «OK». Dersom alt gikk i orden vil du få en beskjed om at reservasjonen din ble slettet.

 

Hvordan vet jeg hvor en bok er, og hvordan ser jeg om den er ledig?

Når du har funnet en bok du vil låne, klikker du på bokens tittel hvis du er i resultatlisten. Dersom du blar ned til ruten hvor det står «Tilgjengelighet», ser du hvor vi har denne tittelen. Står det både Drammen og Fjell, finnes den ved begge våre filialer. Får du ikke opp noen av stedene, kan det hende du må trykke på pilen som peker nedover ved siden av «Tilgjengelighet». Peker pilen allerede opp, og ingen av filialene dukker opp, er du mest sannsynlig inn på en e-bok. Gå tilbake til søkeresultatet og velg et annet eksemplar. Vi jobber hardt med å få medietype med i søkeresultatene for å gjøre dette lettere for dere, så vær tålmodig.

Til høyre for filialene ser du om tittelen finnes på hylla hos oss eller ikke. Ved å trykke på ett av filialene vil du også kunne se hvor i biblioteket boken står.

OBS! Husk at selv om en tittel fra 2015-2017 har avdeling Drammen 3. etasje voksen, står den i 1. etasje.

 

Hvordan fornyer jeg mine lån?

For å fornye dine lån må du gå inn på «Mine lån». Der får du opp en liste med alle dine aktive lån. Foreløpig har vi dessverre noen utfordringer med funksjonen for å fornye alle lån på en gang. Dette betyr at du muligens må fornye en og en tittel.

Under «Status» vil du få opp en grønn «Forny»-knapp dersom det er mulig å fornye tittelen. Du kan bare fornye en tittel én gang om dagen, og du har mulighet til å fornye den tre ganger. Dersom noen står på venteliste på den lånte tittelen, vil du ikke ha mulighet til å fornye den. 

 

Hvordan vet jeg om en tittel er lydbok eller ikke? 

Vi har forstått at mange har problemer med å finne lydbøker når dere søker på nettsidene våre. Dere kan lese mer om grunnen til det her

For å gjøre det lettere for dere har vi skrevet ned noen tips til hjelp mens vi jobber med problemet. 

1. I søkeresultatet kan dere se medietype, men pga. feil i katalogen kommer ikke lydbok opp. Derfor kan dere se om en bok er lydbok ved at det ikke står medietype.

2. Se etter de kvadratiske bildene i søkeresultatet. Disse er lydbøker.

3. Fortsatt usikker på om tittelen du har funnet er en lydbok eller vanlig bok? Ved å trykke dere inn på tittelen vil dere få opp en hyllesignatur under forfatter. Står det en liten «a» først her, er det en lydbok.

4. For å være helt på den sikre siden kan dere også sjekke tilgjengelighet. Når dere trykker på pilen ved deres valgte filial (Drammen eller Fjell), kommer det opp hvor i biblioteket tittelen står. På plassering står det da lydbøker. 

Språk Språk