Månedens roman

Vis bok Debug

Arminuta

Arminuta er snart 14 år da hun en dag uten forvarsel blir sendt tilbake til de de forteller henne er hennes egentlige foreldre. Arminuta prøver å finne ut hvorfor hun ikke kan få bo der hun har bodd hele livet. Fortvilelsen, savnet, alle spørsmålene hun ikke får svar på. Det er hjerteskjærende, brutalt og sjokkerende.

Fra et velstandsliv i en by ved havet i Italia kommer hun nå til et fattig hus i en liten landsby lenger inn i landet. I familien hun kommer til er det en yngre søster, Adriana, omtenksom og veslevoksen, en mindre begavet lillebror og to storebrødre. Den ene ufordragelig. Den andre, Vicenzio er vakker, fascinerende og forbudt.

Foreldrene er slitne, stumme og kjærlighetsløse. Vi som lesere er der midt i det. Føler det helt på kroppen alt sammen. Fattigdommen og kampen for å overleve. De naturtro beskrivelsene av all skitten og alle luktene. Og noen helt fantastiske personskildringer. Vi blir både frastøtt av og glad i disse menneskene.

Dette er en helt bemerkelsesverdig fortelling. For alle som vil lese sanselige og storslagne fortellinger fra Italia. Det gjenkjennelige og ekte. Det rå livet i alle sine fasetter. Og etterhvert får vi også oppklart det mystiske i hvorfor Arminuta ikke lenger får bo hos de hun kaller foreldrene sine. Donatelle Di Pietrantoni går Elena Ferrante en høy gang.

Månedens ungdomsbok

Vis bok Debug

Udyr

«Udyr» kan ifølge ordboka bety enten farlig beist, eller grusomt menneske. Den nye predikanten i bygda, Ole Matsen, har sin klare oppfatning om hvem som passer til den beskrivelsen: bonden Agnar Bru, som bor alene på en øde gård.

I bygda bor også Amund, en skolelei femtenåring. For å forbedre karakterene, foreslår læreren at han skal få seg praksisplass på gården til Agnar Bru, for å få litt arbeidserfaring. Motvillig stiller Amund opp, han tenker at det hvert fall ikke kan være verre enn skolen. Han får innføring i hvordan stelle blant andre hesten Sleipner og kua Audhumbla, og i tillegg formaning om ikke å røre en spesiell bøtte med epler. Oppglødd av å få hjelp på gården, stikker Agnar av gårde på ferie, og lar en forfjamset Amund være alene med dyrene.

Amund er ikke alene lenge, for selveste Ida fra klassen kommer innom, og da får Amund hvert fall en grunn til å bli. Men, Ida vet jo ikke om eplene! Så når hun gir et eple til Sleipner, får det gamle øket bokstavelig talt bein å gå på, og handlingen eskalerer i galopperende fart.

Nå blir det en kamp mellom hittil ukjente krefter, og bygda finner ut at Agnar Bru er mye mer enn en gammel sullik på en øde gård med vanskjøttede dyr.

 

Månedens barnebok

Vis bok Debug

Legenden om Sally Jones

Jakob Wegelius: «Legenden om Sally Jones» og «Morderens ape».

Dette er to fantastiske bøker og må leses i sammenheng. Det vil si at man må lese «Legenden om Sally Jones» først fordi den danner opptakten til verket «Morderens ape». 

Da gorillaungen Sally Jones blir født en uværsnatt dypt inne i den afrikanske regnskogen for over 100 år siden blir det spådd at hun kommer til å rammes av mange ulykker i fremtiden. Og hun får et vanskelig liv – helt til hun får hjelp av Chiefen (Henry Koskela) – en sjømann som ansetter henne som mannskap på båten sin.

I neste bok befinner vi oss i Portugal (i Lisboa) og Sally og Chiefen jobber fremdeles sammen, helt til Chiefen blir beskylt for å ha myrdet en mann og havner i fengsel. Nå blir Sally Jones «morderens ape» og må gjøre alt hun kan for å bevise hans uskyld. Det tar henne rundt om i verden og det skaffer henne uventede vennskap. For det er vanskelig å bevise noens uskyld når man er en gorilla. 

Dette eventyret bare fortsetter og fortsetter og ja boken er tykk – hele 525 sider, men hvilken historie! Det er en bok som sitter i deg lenge etterpå og du føler også en trang til å dra de stedene i verden hvor boken tar deg. Den er ypperlig til høytlesning og til egenlesning for de som ønsker bøker som ikke skal slutte… her kunne jeg godt lest 525 sider til. Fra ca. 12 - 100 år.

Om forfatteren; Jakob Wegelius er en svensk forfatter illustratør og vant Augustprisen for «Legenden om Sally Jones» og Nordisk Råds barne og ungdomslitteraturpris for «Morderens ape».

Månedens film

Vis bok Debug

Burning

Ikke til å bli forvekslet med den norske filmen “Børning”, “Burning” er en mystisk sør-koreansk thriller basert på novellen “Brenne Låver” av Haruki Murakami. Filmen følger tett hovedpersonen Jong-su som vi fort forstår lever en ganske stakkarslig tilværelse med drømmer om å bli forfatter. På jobb møter han energiske og idealistiske Shin Hae-mi som påstår hun er en tidligere bekjent. Romantiske følelser blomstrer og Jong-su blir barnepasser for Hae-mis katt mens hun drar på tur til Afrika for å finne seg selv. Ved hjemkomsten har Hae-mi med seg en ny venn; rike, attraktive og enigmatiske Ben med en forkjærlighet for å brenne ned drivhus.

Chang-dong Lee er tidligere forfatter og er her både regissør og manusforfatter. Med “Burning” har han skapt et mesterverk av en film med et tankevekkende manus helt utenom det vanlige. I kjent sør-koreansk stil er filmen makeløst skutt med klipp og bilder som alle virker eksepsjonelt nøye planlagt og regissert. Veiledet av et atmosfærisk lydspor bygger filmen sakte en eskalerende følelse av usikkerhet og spenning.

 

Skuespillet er gjennomgående strålende men Ben, spilt av Steven Yeun fra The Walking Dead, gjør spesielt inntrykk. Filmen er gjennomgående tvetydig, men gir deg akkurat nok til å forme dine egne tolkninger. Denne sitter igjen lenge etter rulleteksten og blir bare bedre jo mer man tenker over den.

Språkvelger