Månedens bok for voksne

«Å gå» av Erling Kagge

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Kagge, 2018
ISBN: 978-82-489-2116-5

En spennende liten bok som tar for seg ulike aspekter ved det Å GÅ.
Kagge har selv foretatt flere lange og strabasiøse turer, men han er minst like opptatt av de daglige turene, på vei til jobb, turer i ulike byområder og nærturer i marka. Han elsker å gå og beskriver hvordan vi kommer i kontakt med oss selv og omgivelsene når vi går.

Han trekker inn forskjellige filosofer, forfattere og professorers betraktninger om betydningen av å gå. Milan Kundera mener det er et hemmelig bånd mellom langsomheten og hukommelsen, mellom farten og glemselen. At vi rett og slett husker bedre når vi går langsomt. Skrittene og ganglaget sier også noe om hvordan du føler deg og hvordan du har det.

Kagge traff en gang en hjertekirurg som hadde operert flere tusen bankende menneskehjerter – og spurte ham hva han hadde lært. Han sa: Gå en tur hver dag.

Vi får også høre om Arne Næss’ trivselsformel som innbefatter både smerte og glød.

Denne lille boka kan virkelig anbefales. Her var mye visdom til stor glede og ettertanke.

- Anbefalt av Cecilie

Månedens ungdomsbok

«En nesten endelig liste over verste mareritt» av Krystal Sutherland

Målgruppe: Ungdom
Utgitt av: Gyldendal, 2018
ISBN: 978-82-05-49084-0

Dette er historien om Esther Sutherland, 17 år, og hennes familie som tror seg forfulgt av en forbannelse. Alle i familien har en eller annen fobi eller angst. Esther jobber med en liste over alt det hun frykter og som hun må holde seg unna for å holde forbannelsen unna. Det blir det mye vondt og mange tvangshandlinger av.

Så møter Esther igjen sin gode venn, kjæreste og soulmate fra barndommen, Jonah. Han som bare stakk etter å ha beskyttet henne mot mobberne. Hun har aldri tilgitt ham det. Nå finner han hennes liste over alle marerittene og klarer mirakuløst å overtale henne til å møte alt det hun frykter. Sammen med Jonah skal hun ta brodden av hvert eneste punkt på mareritt lista. Det blir litt av et eventyr. Jonah er kreativ, oppfinnsom, spennende og veldig snill. Jonah er samtidig den som har det tøffest av alle.

Denne boka handler om så mye. Den handler om hvordan angst kan styre menneskers liv. Den handler om redselen for å bli altfor glad i noen, redselen for å miste, redselen for å leve og redselen for å dø. Den handler om å klare å tilgi og om å tørre å si at man er glad i noen. Den handler om å klare å be om hjelp og om å våge livet. Og at man alltid må huske på å bevare de gode stundene. 

- Anbefalt av Britt

Månedens barnebok

«Jenta som reddet julen» av Matt Haig

Målgruppe: Barn
Utgitt av: Cappelen Damm, 2018
ISBN: 9788202580032

I denne boka blir vi kjent med Amelia, jenta som tror på julenissen og håper på mirakler.

Vi befinner oss i London på midten av 1800 tallet. Moren til Amelia er feier, men hun blir så syk av all soten at hun ikke orker feie mer. Så nå er det Amelia som feier. Det er tungt arbeid. Hun har sendt ønskeliste til Julenissen. Hennes største ønske er at moren skal bli frisk igjen. Men akkurat dette året er det store uroligheter i Nissebo. Julenissen ser aldri Amelias ønske.

Det forferdelige skjer at moren til Amelia dør og som foreldreløs havner Amelia på tukthuset. Det grusomste stedet man kan havne. Sjef for tukthuset er Herr Smyger. Hans eneste lidenskap i verden er å korrigere det som er feil. Han er bare skinn og bein og hat.

På tukthuset feirer de ikke jul. Alt er grusomt. Men nå har julenissen funnet Amelias ønske fra forrige jul. Han vil finne Amelia. For Amelia er den som kan redde julen. Hun har det viktigste av alt. Hun tror på julenissen. Hun tror på magien.

Å finne Amelia og å befri henne fra det tukthuset blir et grusomt spennende, deilig magisk og til tider særdeles morsomt eventyr.

Det handler om å savne noen man er glad i, få nye venner og om hvor utrolig viktig magi er. Mantraet i boka er: "Ingenting er umulig". Det er godt å vite.

Passer for de fra 8 -15 år. Suveren som høytlesningsbok. Riktig god høytlesning! 

- Anbefalt av Britt

Månedens tegneserie

«Garbage night» av Jen Lee

Målgruppe: Ungdom/Voksen
Utgitt av: NoBrow Press, 2017
ISBN: 9781910620212

Hunden Simon lever i en dysfunksjonell symbiose sammen med en vaskebjørn og en hjort. Sammen snoker de i søppelkasser og mørke smug etter næring nok til å holde seg i live i en verden som ser ut til å være på full fart mot helvete. Butikken går dessuten heller dårlig om dagen, spørsmålet er om det ikke er på tide å bryte opp og prøve et annet sted? Men tafattheten rår hos trioen, viljen til endring er ikke til stede. Løsningen dukker muligens opp idet den mer utadvendte og energiske hunden Barnaby kommer på banen og tilbyr seg å ta dem til nabobyen Fallbridge. Men er Barnaby egentlig til å stole på?

Denne tegneserien ser uskyldig ut med sine duse farger, tydelige linjer og visuelt festlige figurer i dyreform, såkalt funny animal-estetikk. Men bak fasaden finner vi en svært deprimerende postapokalyptisk verden som ikke går mye tilbake for den vi finner i dystopiske romaner som for eksempel Cormac McCarthys «Veien». En enkel historie med en viss dybde som passer for både ungdom og voksne.

- Anbefalt av Øyvind

Språkvelger