Månedens roman

«Elster, Andresen, Dahl» av Per Schreiner

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Tiden, 2017
ISBN: 9788210055942 

En morsom bok om familieliv og hytteferier m.m. som også gir en god samtidsskildring.

Vi følger et par med to barn som tilbringer mye tid på familiehyttene – med de gleder og frustrasjoner det kan innebære. Her gjelder det å finne balansen mellom nærhet og avstand, og være tålmodig for å få feriedagene til å funke…

Forfatteren tar disse menneskene på kornet. Han er en veldig god forteller og det er en hyggelig bok å lese - selv om tonen er mørk av og til. 

Jeg likte boka godt og anbefaler den om du vil ha ei god og ikke så tykk bok.
Den er meget velskrevet, lettlest og levende fortalt. At forfatteren også er dramatiker, er ganske tydelig, og det slår positivt inn. 

Schreiners dramatikk kjennetegnes av en absurd stil, og ofte litt underlige historier. Per Schreiner var forøvrig én av forfatterne bak TV-serien Kampen for tilværelsen (2014-2015) sammen med Erlend Loe. 

Hvis du likte serien, liker du garantert denne boka også.

- Anbefalt av Cecilie

Månedens ungdomsbok

«Skilpadder hele veien ned» av John Green

Målgruppe: Ungdom
Utgitt av: Gyldendal
ISBN: 9788242174239 

I denne boka blir vi kjent med Aza Holmes. Aza har bakteriefobi og bekymrer seg for veldig mye. Hjernen hennes er et intenst sted. Det er så mye hun må passe seg for, tenke på og beskytte seg mot. Livet er bekymringsfullt.

Aza’s bestevenninne, Daisy, er skravlete og geskjeftig. Aza holder kjeft og har mer enn nok med å prøve å kontrollere kaostankene sine. De er et umake par.

Men de finner ut av det med hverandre på tross av en del utfordringer. Faren til Aza er død. Når Aza savner ham som verst, setter hun seg inn i den gamle bilen han hadde, ser på bildene på mobilen hans og leser gamle meldinger.

Når milliardæren på det vesle stedet forsvinner kommer Aza og venninnen på banen fordi Aza kjenner den eldste sønnen hans. Det er utlovet en stor belønning for tips som kan føre til at han blir funnet. Han har rota det skikkelig til i økonomisk, og de tror at han har stukket av fra alt.

Dette blir en rørende, spennende og til tider heseblesende fortelling om angst, om å savne en far, et forsvinningsmysterium, om trøblete vennskap og  en veldig fin forelskelse. Nok en leseverdig bok fra ungdomsbok-mesteren John Green.

- Anbefalt av Britt

Månedens barnebok

«Hvis du elsker meg» av Anneli Klepp

Målgruppe: Barn
Utgitt av: Gyldendal
ISBN: 9788205409941 

Anneli Klepp er en allsidig og dyktig forfatter, hun har skrevet lettleste bøker for småskolen, bøker for mellomtrinnet og undervisningsbøker for skolen. Hun er utdannet adjunkt og har jobbet som lærer for 1. – 10. trinn. 

«Hvis du elsker meg» er en bok som ikke er så lett å glemme. Her er det mange følelser og tanker i sving; sorg, glede, filosofi, frustrasjon og sinne.

Boken handler om to gutter og to jenter, og disse hovedpersonene har fått tildelt hvert sitt kapittel. Kapittelinndelingen gjør det vanskelig for leseren å legge ifra seg boken.

Alle fire har ulike historier å fortelle og man blir kjent med personene og historien deres litt etter litt. Det er snart sommerferie og både jentene og guttene har hver sine tanker, drømmer og problemer. Alle historiene flettes sammen til slutt og gir oss innblikk i en bittersøt historie fra en spesiell sommerferie. Passer best for de mellom 10 -14 år!

Denne forfatteren har mange bøker som øker leselysten! Vil du vite mer om Anneli kan du sjekke ut hjemmesiden hennes

- Anbefalt av Gro Anita

Månedens tegneserie

«Edelgran» av Fredrik di Fiore

Målgruppe: Voksne
Utgitt av: Minuskel, 2017
ISBN: 9788292796405 

Denne tegneserieromanen handler om samboerparet Dag og Nina, som skal feire jul sammen i Oslo.

Dag er en i utgangspunktet godhjertet fyr, men også klønete, samt at han finner på flere barnslige påfunn, noe som ikke alltid blir like godt mottatt av kjæresten.

Når Dag skal ned i kjellerboden for å hente julepynten, men returnerer uten pynt, bukser, nøkler, og forklaring, virker julefreden langt unna.

Han bedyrer at dette ikke er noe å stresse med, nå skal han bare bruke ekstranøklene for å hente julepynten, og så skal han en tur på jobben for å hente juletreet som han har plassert der så lenge.

Men, heller ikke dette går helt etter planen. Døra til jobben har fått ny lås, og i forsøket på å ringe etter noen som har nøkkel, mister han telefonen ned i en rist.

Dag, med julepyntfadesen friskt i minnet, tar ikke sjansen på å dra hjem tomhendt, så han håper på et julemirakel, og begir seg ut i Oslos gater, på leiting etter et nytt juletre.

Det blir en absurd ferd, med mange uventende hindringer og situasjoner. Og som det så passende står på baksida av boka: «Hvor langt er du villig til å gå for å få en god jul?»

- Anbefalt av Kjetil

Språkvelger