Månedens roman

«Vår vesle» av Kristin Auestad Danielsen

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Samlaget, 2018
ISBN: 9788252197365

«Tidsbegrepet forandrer seg, din tid er ikke lenger uendelig» synger deLillos melodramatisk i sangen «Hva har du tenkt». Selv om den sangen og denne boka ikke har noen sammenheng, synes jeg den oppsummerer boka bra:

Mari har ikke peiling på hva hun har tenkt å gjøre nå. Hun er 30 år, nettopp ferdig med studiene, og nå har hun mange muligheter. Men, noe er grunnleggende feil. Og når hun heller ikke finner jobb, står hun helt fast.

Som en midlertidig løsning flytter hun hjem igjen. Hjem til foreldrene, og flytter inn i kjellerleiligheten. Hjem til det lille hjemstedet hvor alle kjenner alle, hvor ingenting er forandret, men alt er allikevel annerledes. Det kommer spesielt tydelig frem når Mari møter jevnaldrende som ikke står fast i livet på samme måte, og som både har fått unger og kjøpt hus.

Handlingen i boka fortelles fra tre forskjellige personer med ulike forhold til Mari. Som i livet er Mari bare en passasjer, og vi får mange spørsmål, men egentlig ingen svar på hva som gjør livet overveldende og vanskelig når det ikke er tydelig hva som er feil.

- Anbefalt av Kjetil

Månedens roman

«Serotonin» av Michel Houellebecq

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Cappelen Damm, 2019
ISBN: 9788202624057

Herregud for ei bok, er det første jeg får lyst å si når jeg skal si noe om denne boka. Jeg må innrømme at jeg har vært litt fordomsfull overfor forfatteren Michel Houllebecq, men nå er jeg veldig glad for at jeg leste denne boka. Som den mannen kan skrive. Dette er tragisk og fornøyelig på samme tid.

Florent-Claude oppsøker legen sin for å få noe mot livsleden og tungsinnet han kjenner på. Medisinen han får inneholder stoffet serotonin. Dette stoffet har sine bivirkninger, bla at man kan miste potensen. Noe som skjer i dette tilfellet og som ikke akkurat er med på å bedre livssituasjonen noe særlig.

Florent-Claude er lei av det meste: jobben, kjæresten, livet. Han bestemmer seg kort og godt for å forsvinne. Han sier opp jobben i landbruksdepartementet. Han sier opp leiligheten. Han skifter bank og tar inn på et hotell i en del av byen han vet at kjæresten hans aldri vil finne på å besøke.

Bokas tema er dønn tragisk men er fornøyelig og friskt og underholdende skrevet. Her er det store doser ironi og galgenhumor.  Det er engasjert om fransk landbrukspolitikk og det er innsiktsfullt om trøblete kjærlighetsliv, alt blanda sammen i en fortetta historie som man blir berørt av.

Og dypest sett handler det om å ha så stor kjærlighetssorg at man faktisk kan dø av det.

- Anbefalt av Britt

Månedens ungdomsbok

«Et hjerte i en kropp i verden» av Deb Caletti

Målgruppe: Ungdom
Utgitt av: Gyldendal, 2019
ISBN: 978-82-05-51743-1

Annabelle Agnelli står på parkeringsplassen utenfor Dicks drive in i Seattle. Plutselig klikker det for henne og hun begynner å løpe. En tilsynelatende liten hendelse med en innpåsliten full mann setter det hele i gang.

Og akkurat der starter det som skal bli «Run for a Cause».

Et år har gått siden det forferdelige skjedde. Vi får ikke vite hva som har skjedd. Bare at Annabelle har våknet til live igjen og begynt å løpe. Å løpe demper angsten. Og nå har hun startet sitt livs prosjekt. Hun løper for livet. Løper så det gjør vondt.

Gradvis får vi mer og mer av forhistorien. Noe uhyggelig avdekkes skritt for skritt. Vi får høre om bestevenninna Kat og kjæresten Will, men alltid i fortid   Og mye om han Annabelle bare kaller Tyven.

Hun bærer på en enorm skyldfølelse. Hun har ødelagt så mye for så mange tenker hun. Og vi som lesere blir mer og mer nysgjerrige. Hva har skjedd??

Når den lange løpeturen nærmer seg slutten, blir Annabelle bedt om å holde en tale på en skole. Det er det sterkeste i hele boka og det som gjør at boka bør leses av absolutt alle og i sær de som tviholder på retten til å kunne gå inn i en butikk og kjøpe seg et våpen. Boka er et særdeles sterkt innlegg i kampen for å endre våpenlovene i USA.

Ei bok for ungdom som bør leses av alle.

- Anbefalt av Britt

Månedens ungdomsbok

«Draumsende» av Asbjørn Rydland

Målgruppe: Ungdom
Utgitt av: Samlaget, 2018
ISBN: 978-82-521-9343-5

Dette er andre bok om Eirik som vi møtte i Galderstjerna, første bok i Vegandi-trilogien. Der kommer han til seg selv med en mystisk tatovering på brystkassa etter et overfall. Han trekkes inn i dataspillet Reborn og spiller en stadig større rolle i å redde verdenen Ingenmannsland hvor guder som Tor og gjengen er svært så tilstedeværende. I denne boka blir vennene hans, Maria og Khalid, trukket med, men hvem er det egentlig det går an å stole på? Når nynazister kommer inn i handlinga, tar alt en farlig og voldelig vending. Å blande Ingenmannsland og vår verden er neppe en god idé…

Dette er en medrivende blanding av fantasy, dataspill og norrøn mytologi. Ekstra spennende blir det fordi leseren bryr seg om Eirik, Maria og Khalid, og det er ikke gitt at de skal slippe unna når det går for seg som verst. Og slutten av bok to er noe av det mest spektakulære jeg noen gang har lest, det er som å lese en Marvel-film! Det lønner seg å begynne med bok én om en vil henge med i svingene.

- Anbefalt av Mari

Månedens barnebok

«Rikka - på ordentlig og forever» av Maiken Nylund

Målgruppe: Barn
Utgitt av: Cappelen Damm, 2019
ISBN: 978-82-02-61808-7

Bibliotekaren Maiken Nylund, som også har tatt utdanning som forfatter ved Norsk barnebokinstitutt, har debutert med en velskrevet, følsom og fengende historie.

Navnet på hovedpersonen er hentet etter inspirasjon fra den kjente pioneneren for etablering av skolebibliotek, Rikka Deinboll.

Boken om Rikka handler om hvordan er det å være 10 år og være midt imellom alt. Rikka synes det er vanskelig å være midt imellom to familier, venninner og gutter. Historien om Rikka er kompleks men dog blir vi oss kjent med en hverdag som mange barn og voksne vil kjenne seg igjen i. Vi blir godt kjent med hovedpersonen og hennes følelsesliv og utvikling. Forfatteren har skrevet en troverdig bok som har god driv og komplekse temaer som blir beskrevet. Beskrivelsene av en 10 årings tanker og følelser i forhold til to nyetablerte familier og savnet etter den gamle familien er godt utført. Hvordan skal man takle rollen som storesøster i begge familiene? Siden faren har flyttet 1 times bussreise unna, ser hun faren og hans nye kone og barn kun annenhver helg.

Boken beskriver og omhandler temaene; vennskap, forelskelse og hverdagsutfordringer med skilte foreldre. Boken kan gjerne leses høyt fra 3 trinn. Anbefales til barn 4-7 trinn!

- Anbefalt av Gro Anita

Månedens barnebok

«Midnattsbiblioteket» av Kazuno Kohara

Målgruppe: Barn
Utgitt av: Omnipax, 2016
ISBN: 9788283150681

De aller fleste bibliotek er stengt på natta. Men på Midnattsbiblioteket er det annerledes på flere måter. Det er åpent kun på natta, og der jobber en bibliotekar sammen med tre ugler som assistenter.

Det som også skiller seg ut, er dem som bruker biblioteket. Til Midnattsbiblioteket kommer det bare dyr, og hver natt hjelper bibliotekaren til med å finne en fin bok til alle som kommer innom. Noen vil ha store bøker, andre vil ha små. Og skulle noen finne en bok de ikke rekker å lese ferdig på biblioteket, kan uglene gjerne hjelpe til med å lage lånekort, slik at boka kan lånes med hjem.

Midnattsbiblioteket er en bildebok, fargelagt med kun to kontrastfarger i tillegg til svart, noe som gir minimalistiske og spennende bilder. Det er flere små detaljer som kan oppdages, noe som gjør den fin å lese flere ganger.

PS: Vi har også boken i engelsk utgave. I tillegg finnes den på flere samiske språk, som kan bestilles.

- Anbefalt av Kjetil

Månedens biografi

«Rettssaken mot Adolf Hitler» av David King

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Cappelen Damm, 2019
ISBN: 978-82-02-44495-2

Denne biografiske boken tar for seg nazistenes ølkjellerkupp i detalj, og den tar videre for seg etterspillet og ikke minst rettssaken mot Hitler. Det er da med andre ord ikke en Hitlerbiografi som er ment å skulle leses som det alene, men derimot en detaljert framstilling av kuppet og den parodiske rettsaken som fulgte. Historiker David King er en mesterlig forteller, og han skriver i den nøkterne og leservennlige stilen som utgjør god allmenn historieformidling. Det er mange navn som nevnes, men man behøver ikke å lese slike historiske bøker så grundig at alt sitter, man vil likevel ikke gå glipp av kjernen i historien.

De hendelsene det fortelles om her er av en slik historisk betydning at de fortjener å bli belyst for det de var – en enorm kriminell handling som ikke ble slått ned på da, og som ga grobunn til en bevegelse som la kontinenter i ruiner og myrdet millioner av mennesker. Det store spørsmålet King stiller med denne ordrike og grundige teksten er: kunne Hitler ha blitt stoppet en gang for alle i en juridisk prosesss som faktisk hadde vært rettferdig?

Svaret er åpenbart ja, og i den grad det er noe å lære av historiens feil, så bør vi lære av denne.

- Anbefalt av Øyvind

Månedens lyrikk

«Nomaden og bonden» av Kolbein Falkeid og Herborg Kråkevik

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Cappelen Damm, 2019
ISBN: 9788202621339

Kolbein Falkeid er for mange kjent for å ha skrevet tekster til flere av Vamps melodier, som feks den kjente og kjære Tir n'a Noir. Men han har også skrevet så mye mye mer. 25 diktsamlinger i alt har det blitt. Den hittil siste kom i 2014. Da var Falkeid 80 år gammel.

Jeg har lest mye Falkeid og er veldig glad i diktene hans. Han er dikterhøvdingen over alle. En klok mann med stort hvitt skjegg. Han gir trøst og reiser katedraler over livene våre. Han er en seer. Han ser det store i det lille. Og han har ord for alt.

I diktsamlingen «En annen sol», forteller han om datterens selvmord. Den samlinga har blitt en av landets mest solgte diktsamlinger. Det er mange som trenger trøst.

Tittelen på denne boka, «Nomaden og bonden», er hentet fra diktet «Et umulig par» og sier noe om det å være dratt mellom lengselen etter ro og rastløshetens sin raspende klo.

Herborg Kråkevik forteller at hun alltid går rundt med en eller annen diktsamling av Falkeid i veska si. Å lese Falkeid er som å kjenna ei mjuk hand stryka seg over kinnet, sier hun.

Jeg vil anbefale å lese et dikt av Falkeid hver dag. Da vil man bli både vis og glad

- Anbefalt av Britt

Språkvelger