Månedens roman

«Et lite liv» av Hanya Yangihara

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Gyldendal
ISBN: 9788205498761

Jeg vil på det varmeste anbefale denne 800 siders helt spesielle boka.  Det er et mektig, dramatisk og vakkert epos om fire gode venner i New York.

Malcolm, JB, Willem og Jude møtes på college og holder sammen i gode og onde dager.

De får ulike karrierer og liv, men møtes jevnlig. De er fire helt spesielle mennesker, men det er Jude som vi blir best kjent med. Han er handlingens omdreiningspunkt. Han er hemmelighetsfull og litt mystisk. Hver dag strever han for å virke normal, og for ikke å røpe noe om sin fortid. Han kjemper mot sine indre demoner forårsaket av grusomme overgrep i oppveksten.

Går det noensinne an å tørre å stole på noen og å tro på at noen kan bli glad i en etter å ha blitt fornedra på det styggeste gjennom hele barndommen og ungdommen?

Det skal store doser bekreftelse, trygghet og vennskap til om det i det hele tatt er mulig.

Og det er vel vennskapets store betydning og den betingelsesløse kjærligheten som er bokas store tema.

Boka er knakende godt skrevet. Den er dramatisk, nær, varm og klok. 

Jeg håper den blir filmatisert.

- Anbefalt av Britt

Månedens ungdomsbok

«Billie, avgang 9.42 til mitt nye liv» av Sara Kadefors

Målgruppe: Ungdom
Utgitt av: Gyldendal, 2017
ISBN: 9788205496804

Billie, 12 år, er på toget på vei mot sitt nye hjem. Hun skal være i fosterhjem hos en prestefamilie. Moren har MS. Hun er deprimert og trøstespiser. Hun er ikke flink til å ta vare på seg selv og det blir vanskelig å være Billie oppi det.

Billie krasjer inn i den nye familien med svarte bukser, gul hettegenser og dreads. Billie synes det gufser kaldt der. Det er så stille og så ryddig og så mange regler.

Men Billie gjør så godt hun kan. Hun spiller sorgløs.  Stiller spørsmål, er positiv og undrende, Men inni er hun veldig trist. Hun savner moren. Det er vanskelig å puste i det store hvite huset

Det er noe som ikke stemmer i prestefamilien. Det er noe de skjuler. De er ikke glade.

Billie synger når hun er trist. Hun synger alene og for moren. Og litt for andre. Helst Michael Jackson-låter.

Hun klarer etter hvert å finne ut av familiens vonde hemmelighet. Det er hun som åpner opp det hele. Med ærligheten sin, sangen og spørsmålene.

Billie er åpen for det meste. Fordomsløs, undrende og empatisk.

Man bare må bli glad i henne. Så les boka!

- Anbefalt av Britt

Månedens barnebok

«Googolplex» av Magnus Holm

Målgruppe: Barn
Utgitt av: Gyldendal
ISBN: 978-82-05-49838-9

Hvor mange tall finnes det egentlig i hele verden? Tale på 5 år liker å telle, hun teller alt fra hvor mange fingre hun har, til hvor mange lyktestolper de passerer på en biltur.

Tale kan mange tall, men er det kanskje noen som kan enda flere, kanskje noen har telt alle som finnes? Hun spør pappa, han jobber med tall hele dagen, så han kan det helt sikkert.

Men, selv pappaen til Tale vet ikke alle tallene i hele verden. Derimot kan han fortelle om et tall som er veldig stort. Ja, det er faktisk det største tallet han vet om. Og det tallet har et rart og litt mystisk navn: googolplex.

- Anbefalt av Kjetil

Månedens tegneserie

«Imagine wanting only this» av Kristen Radtke

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Pantheon, 2017
ISBN: 978-1-787-33050-4

Radtke utforsker og beskriver sitt eget liv som student og ung voksen i USA. Omgivelsene spiller en vel så viktig rolle som menneskene i fortellingene om hennes eget liv. Spesielt er hun fascinert av ruiner og fraflyttede byer. Hva er forskjellen på en ærverdig gresk ruin og en fraflyttet amerikansk gruveby? Hvilke spor etterlater vi oss? Undrende og rastløs oppsøker hun nye steder, både på jakt etter nye opplevelser og etter sine egne røtter.

Det har blitt en fin blanding av personlige fortellinger og historiske hendelser som har satt spor inn i hennes eget liv.

Kristen Radtke er en erfaren skribent og illustratør. Imagine wanting only this er henne første tegneserieroman. Selv ville hun kanskje ha beskrevet det som en tegnet essaysamling. Tegnestilen er realistisk og tegninger og tekst utfyller hverandre godt.

- Anbefalt av Anne Marie

Språkvelger