Månedens roman

«Arr» av Auður Ava Ólafsdóttir

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Pax, 2018
ISBN: 978-82-530-3989-3

Hovedpersonen er en mann i 40-åra. Jonas har akkurat blitt skilt, han er desillusjonert og har helt mistet livsgnisten. Han vil ikke mer og planlegger å ta livet sitt. For ikke å belaste de nærmeste med å finne ham, velger han å reise av gårde til et ukjent sted. Han drar til et nylig krigsherjet land, ikke navngitt og bestiller rom på Hotel Silence. 

Det er et land i ruiner han ankommer, overalt er det ødelagte bygninger. Hotellet er temmelig forfallent og trenger sårt til en del vedlikehold. Det er spesielle dager for Jonas. Han har kommet til et land med knapphet på alt og det er nesten ingen menn der, de har omkommet i krigen. Menneskene han treffer er til dels traumatiserte av krigen og drømmer om enkle goder og et trygt liv. Hele hans prosjekt om å ta livet sitt kommer i et helt nytt perspektiv. Han endrer seg og finner håp og tro på livet igjen og bistår med reparasjoner, maling og oppussing.

Forfatteren skriver på en fascinerende måte med et vakkert og lekent språk. Temaet er i utgangspunktet mørkt, men det er mye lys og håp her også og underfundig herlig humor.

Forfatteren er islandsk og boka vant Nordisk råds litteraturpris for 2018.

- Anbefalt av Cecilie

Månedens ungdomsbok

«Slepp meg» av Kathrine Nedrejord

Målgruppe: Ungdom
Utgitt av: Aschehoug, 2018
ISBN: 9788203264184

Anna bor i lille Tana, og trives i grunn med det, men, hun trives ikke med selv. Hun er halvt samisk og halvt tyrkisk, og det å gå med samekofte og ha mørkt, krøllete hår passer dårlig når hun egentlig bare ønsker å være veggpryd og mest mulig usynlig.

Bestevenninnen Amanda er helt motsatt, og selv om de egentlig ikke har noe til felles, liker Anna å være i skyggen av henne, og la hun bestemme det meste.

En dag forandrer alt seg, og det starter med at en kjekk gutt uoppfordret snakker til henne på butikken. Forfjamset av situasjonen svarer Anna med en lyd så rar at det godt kan hende hun har funnet på den selv, men hun sitter igjen med et mobilnummer, og en god, kriblende følelse etterpå.

Amanda derimot, er ikke fornøyd. Hun vil ikke at Anna skal bestemme selv, og hvert fall ikke være i lag med en så kjekk gutt. Og hun takler det dårlig når Anna ikke er enig i det, og bestemmer seg for å prøve og ødelegge alt.

- Anbefalt av Kjetil

Månedens barnebok

«100 fantastiske fakta om historie» av Laura Cowan

Målgruppe: Barn
Utgitt av: Memo, 2018
ISBN: 978-82-93493-15-0

Jeg vil gjerne få anbefale denne boken, hvor alle faktaene er nummert fra 1-100. På hvert oppslag er det en påstand som blir forklart med korte tekster. Faktaene er generelle og gir kun et lite innblikk i verdenshistorien. Mange av temaene er nok bedre dokumentert i andre historiske verk, men dog er dette en fin smakebit. Et eksempel på en litt spesiell hendelse, er da det ble utlyst en konkurranse i 1889 om det gikk an å gjennomføre: Jorden rundt på 80 dager som Jules Verne skrev om i sin bok. Svaret finnes i denne boken. En annen mer alvorlig sak, er om de viktorianske tapene som inneholdt arsenikk og som førte til at folk døde.

Illustrasjonene er fargerike og oppslagene har fått farger som passer til hendelsene. Siden om de viktorianske tapetene er grønne, siden fargen het: Scheeles grønt. Siden som omhandler oppdelingen av Afrika, så er Afrika illustrert som en kake på et bord. Kort oppsummert så kan man kalle dette et vellykket samarbeidsprosjekt. Det er fire forfattere som har jobbet med teksten og forundersøkelse, og to dyktige illustratører.

Boken er ikke barnslig og passer like fint for en 13 åring som en 8 åring.

- Anbefalt av Gro Anita

Språkvelger