Månedens roman

«Sommerlys, og så kommer natten» av Jón Kalman Stefánsson

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Forlaget Press, 2018
ISBN: 9788232801688

En utrolig sjarmerende fortelling fra et bitte lite lokalsamfunn på Islands vestkyst. Det er i utgangspunktet helt dagligdagse skildringer av livet som går sin gang på dette lille stedet uten de store begivenhetene, men samtidig er det veldig mye som skjer i det små – i husene – på arbeidsplassene – på festene osv.

Vi blir vitne til mye elskov og lidenskap blant innbyggerne i bygda, både hjemme og på fest på lokalet. Ved siden av redselen for ensomhet og død, er kropp, kjønn og erotikk de viktigste drivkreftene i boka. Boka rommer en livsbejaende anbefaling om å gripe livet og vi får mye livsvisdom og undring over livets mysterier – beskrevet på en betagende måte.

Forfatteren har en kjærlighet og godhet for disse folkene som alle strever med sitt og får livet til å funke på et vis om enn på  forskjellige måter. Boka er herlig forfriskende og fortalt på en utrolig fin måte – med mye humor. Jeg sitter stadig og humrer. Kalmans varemerke er et poetisk språk, boblende fortellerglede, underfundige personer og den særegne islandske stemning mellom menneske og natur.

Jeg ble bare sugd inn i denne historien og lot meg begeistre.

- Anbefalt av Cecilie

Månedens barnebok

«Gutt og jente reparerer» av Hilde Matre Larsen

Målgruppe: Barn
Utgitt av: Cappelen Damm, 2018
ISBN: 9788202521172

Gutt og Jente leker, og i dag har de funnet en stor verktøykasse de leker med. Der er det mange verktøy, og de hamrer, skrur, sager, og limer. De reparerer alt de ser, og både bamsen og dukken blir fikset. Alt blir fint og reparert, men samtidig også veldig kjedelig. For de kan jo ikke leke reparatører dersom de ikke har mer å reparere.

Men, Gutt og Jente finner på noe lurt. De kan jo bare ødelegge Voksen sine ting, så får de mer de kan reparere. Supersmart!

De synes de har en god plan helt til de skal reparere igjen, for det er ikke like lett. Limet er bare klissete og dumt, og limer helt feil. Hva vil Voksen si nå, og kan han hjelpe til å reparere?
 

- Anbefalt av Kjetil

Månedens barnebok

«COMPis» av Hasse Hope

Målgruppe: Ungdom
Utgitt av: Aschehough, 2018
ISBN: 9788203263934

Året er 2057, og robotteknologien har kommet svært langt. Bare de siste stegene innen maskinlæring mangler for at roboter en gang for alle skal kunne kurere den største folkesykdommen i samfunnet: ensomhet. Samtidig er kulhet hard valuta, og på skolen kan man endog følge med på hvem som er kulest i skolegården på et eget live-oppdatert barometer. Det er harde krav som stilles til elevene, og det er derfor skolens aller kuleste elev, Leo Kreutzberg, som får oppdraget med å lære roboten COMPis opp i kulhet, visstnok det eneste en robot ikke kan programmeres til.

Den milde dystopien som skrider fram gjennom Hasse Hopes debutbok er fjærlett sammenlignet med svært mange andre ungdomsbøker som har kommet de siste 10-12 årene. Den beskriver en fremtid med sine utfordringer, men den mangler den tidstypiske og voldspregete pessimismen som råder i mye av ungdomslitteraturen ellers. Komiker og skuespiller Hasse Hopes debutroman fungerer likevel godt for målgruppen, og her snakker vi nok om det nedre del av ungdomssegmentet, kanskje også ned mot mellomtrinnet.

- Anbefalt av Øyvind

Månedens høytlesningsbok

«En liten bok om kjærlighet» av Ulf Stark

Målgruppe: Barn
Utgitt av: Kagge, 2018
ISBN: 9788248922124

Ulf Stark er en elsket svensk barnebokforfatter som dessverre døde sommeren 2017. Etter at han døde har to av hans barnebøker blitt gitt ut på norsk.

«En liten bok om kjærlighet» er skrevet for barn, men den kan like gjerne leses av voksne. Aller helst er det en høytlesningsbok for alle aldre.

Den handler om Fred. Han ble døpt Fred, men det hjalp ingen ting. Det ble krig uansett. Faren til Fred har reist i krigen. Moren og Fred prøver å få dagene til å henge sammen, mens de savner pappa og mann.

Fred har en hemmelighet. Når han trenger å snakke med faren går han inn i klesskapet. Der er det en lufteventil. Og gjennom den fører han liksom-samtaler med faren. Det er godt å kunne betro seg til faren selv om han ikke fysisk er til stede. Faren får bl.a høre om Elsa som Fred er hemmelig forelska i. Elsa er kraftig, har brunt, kruset hår som ser elektrisk ut og snakker gjennom nesa.

Dette er en varm og koselig fortelling med et mørkt bakteppe. Det handler om den aller første forelskelsen, om å gjøre dumme ting fordi man er så forelska, om å tørre å si fra, om gode vennskap, og om motstandskamp og hverdagsliv under krigen. Det handler også om å ønske seg viktige ting til jul, som at pappaen skal komme hjem og gjerne en sjokoladekake.

Med mye kjærlighet og glimt i øyet går verden fremover tross alt.

- Anbefalt av Britt

Språkvelger