Månedens roman

Vis bok Debug

Lyden av fjell

I denne boka blir vi kjent med Jon som har pappaperm. Med en datter på 11 måneder og en sønn på 4 og et halvt år.

Synsvinkelen ligger hos Jon. Som lesere kommer vi helt nært på tankene og følelsene hans. Og vi skjønner at han sliter med et sinne som han hele tide må kontrollere.

Vi forstår gradvis at det er noe i fortida til Jon. Noe tungt han bærer på. En voldsepisode flere år tilbake i tid. Han har stadige flashbacks til det som skjedde den gangen. En russebuss i en kjeller, en dynamittladning og en vekter som dukker opp når han ikke skal. Alt som blir helt feil.

Jon er livredd for at noen skal kjenne ham igjen. Overskriftene i avisa den gang. «Jeg veit hvem du er» pleide folk å si. Han bærer rundt på en dirrende streng av redsel hele tida. For ikke å klare det, for å ikke strekke til, for ikke å være god nok far. Vi kjenner så intenst på stresset og kaoset inne i Jon. Føler med ham. Ser hvordan han sliter. Vi venter hele tida på smellet, på katastrofen.

Det er dirrende, voldsomt, angstfylt og kaotisk. Men det er heldigvis lommer av lys og håp her.  

Alt det slitsomme og mørke, men også de små tingene som gjøre livet verdt å leve klarer denne forfatteren så fint å formilde. Slutten er til å bli glad av, tross alt.

Månedens ungdomsbok

Vis bok Debug

Når er jeg gammel nok til å skyte faren min?

Dette er ei lita bok, den er raskt lest, men gjør stort inntrykk! I korte dikt møter vi et jeg og det vanskelige forholdet han har til den tyranniske faren sin. Faren bruker vold og trusler for å holde de andre på plass. Broren bryr seg ikke og mora har gitt opp. Veldig mye sies med få ord om hvordan det er å leve i denne familien, for eksempel:

Middagsbordet er noe dritt

Heldigvis har vi ikke så ofte middag

Det som gjør mest inntrykk på meg, er hvordan jeg-personen faller utafor på skolen. Han kan ikke konsentrere seg, han har fravær, han skremmer de andre, og hva gjør skolen? De kaller inn faren til møte… Jeg har tenkt mye på akkurat dette.

Boka er illustrert med strektegninger av Skinkeape (Marianne Engedal), enkle streker med mye innhold. Ei kruttsterk bok som du ikke trenger være diktleser for å få utbytte av. Bruk et par timer på denne!

Månedens barnebok

Vis bok Debug

Virkelighetens monstre

Det finnes altså monstre i virkeligheten – edderkoppdyr, insekter, amfibier, fugler, fisk og flere til.

Og tro det eller ei, de er like viktige for naturen som de søte og ufarlige dyra er. I denne boka kan du blant annet lese om edderkoppen Sydney traktspinner som biter seg gjennom sko, om malariamyggen som er det dyret som tar livet av flest mennesker, og om larvene som spiser seg gjennom huden din. Gyllen pilgiftfrosk er verdens giftigste dyr. En dråpe av giften kan ta livet av 10 voksne menn!

Nakenrottene er i slekt med pinnsvin og marsvin, og de spiser sin egen bæsj. Særlig søte er de ikke.

Du kan lese om hvor dyra holder til, hvor farlige de er for oss mennesker, hvor store de er, hva de spiser og mye mer.

Det er utrolig store, flotte bilder av hvert dyr. Noen av sidene måtte jeg bla raskt forbi, så skumle og ekle så dyra ut.

Boka passer for deg som er dyreinteressert og 6 år eller eldre. Den er full av gift, slim, pigger og klør, og mange interessante ting du ikke visste det er morsomt å lese om.

Månedens pekebok

Vis bok Debug

Rot og Bjørne tegner

Rot og Bjørne er bestevenner, som finner på mye sammen. Men, de er også veldig ulike. Rot er veldig framfus, og vil gjerne gjøre ting med en gang uten videre planlegging. Bjørne er derimot mer forsiktig og tilbakeholden, og vil gjerne tenke og fundere litt før han gjør noe.

En dag vil bestevennene tegne, og de finner frem blyanter og tegnepapir. Og en liten stund går dette helt fint, og det er god stemning. Det varer helt til Rot blir litt vel ivrig, og vil tegne på alle arkene på en gang, og gjerne også utenfor dem og oppover veggene...

Rot og Bjørne er en del av en serie, foreløpig har det også kommet ut to til, en hvor de leker gjemsel, og en hvor de bokstavelig talt er på bærtur. Bøkene er plassert på pekebøker, men kan også fint leses av de litt større barna.

Språkvelger