Månedens roman

«The Surface Breaks» av Louise O'Neill

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Scholastic, 2018
ISBN: 9781407185538

Hvis du syntes Disney-filmatiseringen av H.C Andersens eventyr om den Lille Havfrue ble altfor søt er sjansen stor for at du vil like denne gjendiktningen. Langt under havoverflaten, dypt nede i de mørke vannmassene, bor den unge havfruen Muirgen. Hun er den yngste av Havkongens døtre, og nå som hun endelig fyller femten får hun svømme opp til overflaten. Det er en uvant frihet siden faren styrer riket, og familiens kvinner, med jernhånd. Tro til eventyret forelsker hun seg i en ung mann på den første svømmeturen til overflaten. Og tro til eventyret må hun satse alt på han vil elske henne. Og tro til det originale eventyret er dette blitt en ganske mørk fortelling.

Louise O’Neill er en prisbelønt irsk forfatter av bøker for ungdom og unge voksne. Hun har et brennende engasjement for jenters rolle i samfunnet. Foreløpig er det kun boken Hun ba om det (Asking for it) som er oversatt til norsk.

- Anbefalt av Anne Marie

Månedens ungdomsbok

«Fandom» av Anna Day

Målgruppe: Ungdom
Utgitt av: Aschehoug, 2018
ISBN: 978-82-03-26340-8

«Fandom» er et engelsk uttrykk, som betegner noen som er mer enn vanlig opptatt av noe. For Violet og vennene gjelder dette den filmatiserte boka «Galgedansen», som de kan utenat.

Handlingen i «Galgedansen» er lagt til en dystopisk fremtid, hvor overklassen består av såkalte Edle, som bestemmer over, og undertrykker den lavere klassen, kalt Imper. Ikke akkurat et hyggelig sted, men som inspirasjon til rollespill og cosplay passer det utmerket. Violet og vennene er blant dem som liker å kle seg ut som figurer fra filmen, og de drar utkledd som Imper til Comic-Con, hvor de møter andre med samme interesser.

Der skjer det en uforklarlig ulykke, en kulisse raser ned over dem i en kaskade av støv og støy. Lettere sjokkert finner dem ut at de har kommet uskadd fra hendelsen, men noe er allikevel helt annerledes.

Både kulissene og kostymene rundt dem virker nå veldig ekte, og de finner ut at de har blitt transportert til universet i «Galgedansen».

Det er et veldig dårlig sted å være utkledd som Imp, og snart blir det bokstavelig talt blodig alvor.

Violet og vennene må nå finne ut hvordan de skal overleve, og også hva som egentlig har skjedd, og om de på noen måte kan komme seg hjem. Og, de finner snart ut at selv om de kan resitere all teksten både forlengs og baklengs, er det mye ukjent og uoppdaget mellom linjene.

- Anbefalt av Kjetil

Månedens barnebok

«Bobla» av Siri Pettersen

Målgruppe: Barn
Utgitt av: Gyldendal, 2017
ISBN: 978-82-05-50696-1

Kine hater møkkabyen Møllby, møkkareglene til mamma, og kanskje alle mest hater hun det teite kallenavnet hun har fått, Bobla. Etter å ha hatt den verste dagen i hele sitt liv, ydmyket foran hele 6b, stikker hun av fra skolen og på hjemveien finner hun en liten glasskule. En liten glasskule som kan bli en stor boble, stor nok til at Kine kan gå inn i den. Og det er bare Kine som kan gå inn i den, alle de andre må bare være på utsiden og kan ha det så godt! For inne i bobla er det magi Kine bestemmer over.

Bobla er en morsom bok. Det er gøy å følge Kine på sin ferd i bobla, både på skolen og hjemme hos foreldrene. Det er også en spennende bok, og akkurat passe skummel.

Siri Pettersens første fantasybok ble utgitt i 2013, Odinsbarn. Det er første bok i trilogien Ravneringene, en veldig god serie som velfortjent har blitt en bestselger. Siri Pettersen har en stor og entusiastisk fanskare. Bobla er hennes første barnebok.​

- Anbefalt av Anne Marie

Månedens essay

«Verda er ein skandale» av Agnes Ravatn

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Samlaget, 2017
ISBN: 978-82-521-9463-0

Boka består av reisebrev fra et halvår på bygda – som tok ei uventa vending.
Etter et hektisk tiår i hovedstaden tar Agnes Ravatn mann og baby med seg fra Frogner og flytter til et forfallent småbruk på vestlandet for å roe ned i permisjonstida.

De har i begynnelsen hverken vann, bad eller kjøkken og elendig mobildekning, men modne bringebær bak huset... Planen er å bo på landet, være nærmere sjøen og fjellet, arbeide i hagen, bruke motorsag - og meninga er at Ravatn skal bruke tida på å skrive. Kveldene går med til å drikke vin og samtale med den nærmeste naboen, forfatterkollegaen Einar Økland og kona hans.

Utrolig koselig bok dette - og vi får mye spennende tankegods innimellom beretningene om det gode liv på landet og jakten på det perfekte knekkebrødet. Sjarmerende rett og slett, lun og med mye livsvisdom og humor.

Bare å nyte denne lille perlen.

- Anbefalt av Cecilie

Språkvelger