Månedens roman

«Å tale og å tie» av Vigdis Hjorth

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Cappelen Damm, 2018
ISBN: 9788202583439

Denne gangen har Vigdis Hjorth skrevet 4 essay om litteratur. Hun viser hvordan forfattere fremstår og fremstiller seg selv. Hun drøfter også hva kunstnerne kan tillate seg i forhold til andre mennesker. Hjorth skriver om Rolf Jacobsen, Brecht, Mykle og Alexander Kielland. Hun treffer meg særlig når hun skriver om Alf Prøysen. Hun skriver så nydelig om han og litteraturen hans. Om klokskapen hans, skråblikket, varmen og omtanken for alle – om hverdagsmenneskene, stor som liten- hva nå enn det er, særlig dem som ikke har så mye og dem som har noen ekstra utfordringer i hverdagen. Om Prøysen som så verdien av det nære, blikket for det tilsynelatende bagatellmessige- om pottitgraset som blømer så vakkert, det er «ikke bare sydlige strøks orkidèer som gjelder». Men også om det kulturhistoriske som forsvinner, både profesjoner og vokabular som endres. Og han minner oss om det umistelige, skriver hun.

Vigdis Hjorth trekker forbindelseslinjer til egne erfaringer, gjenkjennende er det nok for noen og enhver av oss. Det er både litt å humre av og å tenke på.

- Anbefalt av Hilde

Månedens barnebok

«Alice og alt du ikke vet og godt er det» av Torun Lian

Målgruppe: Barn
Utgitt av: Aschehoug, 2017
ISBN: 9788203262883

Alice vokser opp i en helt vanlig familie med mor og far og tre barn. Alice er i midten. Når storebror og lillesøster krangler og bråker og fjaser og maser, da blir det litt for mye for Alice. Hun gjemmer seg, lukker ørene og håper det går fort over.

Hun lurer på om det å være sjenert blir sett på som det samme som å være uhøflig. Hun tenker noen ganger at det hadde vært fint for alle om hun hadde vært et beltedyr, siden hun er diagnostisert som både innadvendt og sjenert.

I denne boka er Alice og familien hennes på hyttetur. Det har sine utfordringer både med bading og samvær med andre ukjente mennesker. Det er stadig noe å bekymre seg for.

Så treffer hun Thomas. Han forstår litt av hvert. Han kan hun faktisk snakke litt med når de sitter ytterst på bryggekanten. Og Thomas er også glad i å gå med gummistøvler som Alice. Alice begynner å kjenne på en rar følelse som om det er en ballong inni maven. Og det har noe med støvlegutten Thomas å gjøre.

- Anbefalt av Britt

Månedens ungdomsbok

«Baksiden» av Endre Lund Eriksen

Målgruppe: Ungdom
Utgitt av: Aschehoug, 2017
ISBN: 978-82-03-26284-5

Katrine er 16 år, og har en far som er mer enn vanlig opptatt av verdensrommet. Han er også hekta på Stratos, som han kjøper i bunkevis, i håp om å finne gullbilletten som er gjemt i en av dem. Et firma som driver med romturisme har laget en konkurranse, og denne billetten gir en person mulighet for en tur rundt månen.

Lenge etter han ble lei av sjokolade, vinner faren hovedpremien, og han starter romtreninga med en gang. Hele verden følger med på den vellykkede oppskytingen; men, idyllen tar brått slutt når romferga ikke dukker opp igjen fra baksiden av månen.

Alle regner med at romferga har styrtet, og det koster for mye å sende opp en ny for og sjekke. Katrine vil ikke snakke med noen om dette, så hun kutter ut kontakten med klassekameratene, og bruker i stedet mye tid på nettet, hvor hun finner en ny chattevenn.

Plutselig en dag dukker det opp en kryptisk epost. Det er hemmelig avsender, men det er brukt kodeord som bare Katrine og faren vet om. Hun svarer, og får svar tilbake, mot at hun må love at hun ikke forteller noen om epostene. Hun forteller det allikevel til den nye chattevennen, og det viser seg at han vet mistenkelig mye om denne måneferden. Og når det i tillegg dukker opp et par månegale mormonere, forandres hverdagen til Katrine i rakettfart.

Hva skjedde egentlig på denne måneferden, og finnes det noe på den satellitten som ikke alle skal vite om?

- Anbefalt av Kjetil

Månedens lyrikk

«Rystet speil» av Søren Ulrik Thomsen

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Cappelen Damm, 2017
ISBN: 9788202562588

Søren Ulrik Thomsem regnes som en av Nordens beste lyrikere. Han skriver med lyrisk kraft, presisjon og følsomhet.

Denne diktsamlingen er en liten skattekiste. Små gyldne biter av levd liv. Stemningsbilder som gjør godt å lese. Ord og setninger det er godt å smake på.

«kikke på fuglene / små ufortolkelige skrifttegn i vinden»

Boka består av små fortellinger med et eget lys over. Hverdagene våre. Det gjenkjennelige.

«beroliget av alle tings alminnelighet / gråværet, brillene på nattbordet / og den tilfeldige skramlingen / av stemmer og trinn og en dusj som skrus på / håper jeg på at dagen kanskje / helt til i kveld / vil gå som om ingenting var hendt / mens alt det altfor store / som for eksempel «jeg» og «du» / og den gang og nå / og alt vi vet og ikke vet / så lenge det varer / får bo i diktenes små skjeve hus»

Dette er en bok man kan ta med inn i skumrings-skyggene på verandaen når sommerkvelden går over i natt. Når man trenger å trekke seg litt tilbake fra verden er det godt å gå inn i poesiens lavmælte hjørne. Lage en feststund med ord. For høytlesning og innadlesning.

God lesning og god sommer.

- Anbefalt av Britt

Språkvelger