Månedens roman

Vis bok Debug

Historien om Ásta

Historien om Ásta er en svimlende, leken, rørende og mangesidig roman. Boka er ganske så sammensatt og parallelt får vi flere historier fra ulike tidsepoker der vi blir kjent med de forskjellige karakterene i boka. 

Astas historie får vi bl.a. gjennom brev hun har skrevet i godt voksen alder til en kjæreste som har forlatt henne. Sigvaldi, som er faren hennes, er også en viktig person i boka. Hans livshistorie får vi i bruddstykker der han ligger på bakken i Stavanger hvor han har ramlet ned fra en stige mens han maler huset. Hele livet hans passerer i revy der han ligger på det siste. Drømmer og reelle hendelser blander seg - som kanskje også er tilfelle i våre erindringer om fortiden, undrer flere av personene i boka seg.

Asta har et strevsomt liv. Hun slekter på sin mor med sitt urolige lynne. Som ung jente blir hun sendt bort til en avsidesliggende gård. Her treffer hun Josef som blir hennes sjelevenn og hun får etter hvert en fin tid her. Som voksen har hun stor tiltrekningskraft på menn og har mange av dem. Hun strever med å finne fotfeste i tilværelsen. For Ásta beveger livet seg mot katastrofen, igjen og igjen.

Til tross for tragedie på tragedie har boken en hjertevarm, fin og god stemning. Forfatteren har en egen evne til å kombinere drastiske historier med vare, lyriske stemninger, røff humor og livskloke refleksjoner.

Månedens ungdomsbok

Vis bok Debug

Definisjonen av umulig

Hanna er 16 år. Hun er enormt fascinert av stjernehimmelen og skal bli astronaut. Ingenting er umulig sa alltid bestemor. Den glade fine bestemoren som døde for tre år siden. Hver sommerferie er Hanna på øya til bestemor og bestefar. Nå er bare bestefar der. Han som kan virke temmelig skummel når han skuler med glassøyet og tar frem hagla hver gang han er uenig med noen.

Dette er fortellingen om sommeren da Hanna møter Trym, sønnen til han som vil sette i gang store byggeprosjekter på øya og som Hanna og bestevenninnen samt bestefar bruker alle midler for å stoppe.

Det er veldig vanskelig å ikke like noen man egentlig liker altfor godt. Er det egoistisk å ville ha øya for seg selv? Hva er den vonde hemmeligheten Hanna ikke vil snakke med noen om? Dette er ei spennende og vakker fortelling om å bli veldig forelska og om å tro på at det umulige tross alt.

Månedens barnebok

Vis bok Debug

Insektenes hemmeligheter

De siste årene har vi blitt stadig mer klar over hvor viktige insektene er for at alt skal fungere i verden. Men jammen er dette underholdende vesener også! Denne boka åpner med en fin og forståelig definisjon av hva insekter er. Så følger kapitler om insekter i skogen, i vannet, i hagen, i huset og i resten av verden. Vi lærer mange morsomme og interessante ting, visste du for eksempel at noen sommerfugler har ører i munnen? Og jeg fikk svar på ting som jeg som voksen har lurt på, som at det er spinnmøllen som noen ganger gjør at heggen ser ut som den har pynta seg til Halloween. Og at de rare kongleaktige tingene som av og til finnes ytterst på greinene til grana, er barnehager for gallelus. Vi lærer også at til og med plagsomme insekter har en nytteverdi. Det kan det være viktig å huske på når myggen svermer rundt eller det er veps på maten!

Denne boka passer for større barn som er interessert i naturen, eller den kan leses sammen med voksne. Det er i alle fall garantert at alle vil oppdage noe om insekter som de ikke visste fra før!

Månedens lyrikk

Vis bok Debug

Skare

Det er alltid spennende å åpne en helt ny diktsamling. Den siste diktsamlingen jeg har lest er av debutanten Erlend Skjetne. Ei nydelig lita bok som heter «Skare» og har et omslag av en svart himmel med et dryss av snø over.

Et par kommer til et fraflyttet hus i snøen. Der skal de bo. I stillheten. Langt fra andre mennesker. De går fra rom til rom og tenner lysene, men det kan ha sine sider å bo sånn bare de to, i stillheten. Diktene handler mye om naturen, skiftningene i vær og i årstider, men dypest sett handler det om skiftningene i et forhold. Utfordringer og gleder. Og om hvordan de blir påvirket av naturen. Det er veldig godt gjort. Og gjenkjennbart. Det kan være mye fin poesi i forhold.

Et av de fineste diktene her synes jeg er diktet om ugress. Naboene går og ser stygt på alt som vokser og gror og aldri blir slått ned der inni hagen til dette paret. Men de vil ikke slå fordi de «vil ikkje lyfte ein finger / mot fargane» Sånn kan det også sies. Les et dikt i høstmørket og krøll tærne i velvære over gode formuleringer.

Velbekomme.

Språkvelger