Månedens roman

«Hjertets usynlige stormer» av John Boyne

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Cappelen, 2018
ISBN: 9788202557843

I den vesle irske landsbyen Goleen blir 16 år gamle Catherine fordømt og fornedret på det verste fra prekestolen i kirken. Hun er blitt gravid og nekter å si navnet på faren til det kommende barnet. Hun blir kastet ut av kirken og landsbyen.

Helt alene i verden setter hun seg på en buss mot Dublin og begynner sitt nye liv der. Hun føder barnet og adopterer det bort.

Så går det 7 år og vi får høre om Cyril på 7 år som har forelsket seg dypt og inderlig i vennen Julian. En hemmelighet han bærer på helt til dagen han skal gifte seg med Julians søster, Alice. Han flykter fra alt etter først å ha røpet sin store hemmelighet til Julian og sagt ja til Alice.

Dette er en frodig, fascinerende og helt fantastisk historie om hvor vanskelig det har vært å være homofil i Irland , om aids epidemien, om å ikke tørre leve ut de store følelsene, om fordømmelse, svik og savn. Om gode vennskap, stor kjærlighet og store ofre. En god blanding av Dickens og Steinbeck.

Her er det mange gode samtaler og mye humor på tross av store tragedier. Og som lesere lurer vi hele tiden på om Cyril noen gang vil få møte den ekte moren sin. Ei bok det er trist å bli ferdig med.

- Anbefalt av Britt

Månedens barnebok

«Nordlys – reisen til Jotundalen» av Malin Falch

Målgruppe: Barn
Utgitt av: Egmont, 2018
ISBN: 9788242959379

En pågående sjangertrend i tegneserienes verden er bruken av portaler for å drive fram handlingen. Det kalles gjerne «portalfantasy», en fortelling der en ung helt eller heltinne brått befinner seg i et alternativt univers der mystiske sannheter gradvis går opp for dem. Som den utvalgte må de bekjempe ondskapen for slik å redde verden - og seg selv.

Sånn sett kan man beskylde tegner og forfatter Malin Falch for å velge en relativt kommersiell linje i sitt første bind i Nordlys-serien. Men det får være greit, all den tid fortellingen om unge Sonja byr på dramatiske opplevelser i en verden av vikinger, sjøormer, troll og snakkende dyr.

Via sin mystiske venn Espen når hun fram til et slags vrengebilde av Norge der det spilles på norske myter og sagn. Sonja som karakter framstår først og fremst som undrende og litt defensiv i møtet med alt det fremmende, men det er grunn til å tro at hun i fortsettelsen vil bli satt på prøver som får henne til å bytte ut spørsmålstegn med utropstegn. Dette er en helnorsk tegneserie av internasjonalt format, med en tegnestil der diffuse og ofte idylliske bakgrunner skaper kontrast til karakterene tegnet i klare linjer.

Formen gjør det lett å følge folk og fe på vei gjennom denne vakre, men tidvis ugjestmilde verdenen. «Reisen til Jotundalen» er perfekt for alle barn – og voksne – som ønsker seg litt stemningsfull action krydret med norsk folketro. De som likte Amuletten-serien av Kazu vil ganske sikkert like denne også.

- Anbefalt av Øyvind

Månedens ungdomsbok

«Sveiseblink» av Helene Guåker

Målgruppe: Ungdom
Utgitt av: Gyldendal, 2017
ISBN: 9788205499584

Kristoffer er i slutten av tenårene. Han er født og oppvokst på et lite sted på Hadeland, og bor hjemme med faren. Mora er død, bestefaren syk, og begge delene er noe som det ikke snakkes om. Interessene er stort sett bilmekking, damer og råning, og å henge med kompisgjengen.

I bygda er det små forhold, og det meste finnes kun i entall, slik som rånestripa, bensinstasjonen og skolen, og dermed blir det til at omtrent all ungdommen gjør det samme. Alle kjenner alle, eller rettere sagt, alle tror de kjenner alle.

Det har blitt dårlig stemning i gjengen, men problemene og grunnen til de, snakkes det ikke om. Gutta er ikke vant til å snakke sammen om følelser, praten dem i mellom går mest i Wunderbaum og senking av Volvoer.

Kristoffer føler at han ikke passer inn, og en dag blir alt forandret. Ei nabobygdjente med skateboard kommer rullende ned hovedgata, og nå har han plutselig både rådebank og hjertebank.

Jenny heter den nye jenta, og Kristoffer skjønner fort at hun er noe helt annet. Dessverre også noe helt uoppnåelig for hans del, hun kunne likeså gjerne vært fra en annen planet. Men, allikevel klarer han ikke slutte å tenke på henne, hun henger på en måte fast på netthinna, akkurat som han skulle fått sveiseblink.​

- Anbefalt av Kjetil

Månedens tegneserie

«ÜberOkkult» av Are Edvardsen

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Überpress, 2017
ISBN: 9788293254225

Antologier har alltid vært viktige i det norske tegneseriemarkedet. Mange unge talenter har opp gjennom årene fått forsøke seg innen kortformatet i ulike bøker og hefter, før de senere har debutert i lengre format eller i egne samlinger.

De siste årene har Über fra vestlandsbaserte Überpress vært blant de fremste utgiverne innenfor dette segmentet, med sjanger- og temaantologier som ÜberTerror, ÜberSuperhelt og ÜberWestern for å nevne noen.

I ÜberOkkult befinner vi oss i dulgt farvann, ikke nødvendigvis innenfor rammene av skrekksjangeren, men i alle fall i det overnaturlige eller eiendommelige. Vi møter blant annet overivrige speiderbarn med magiske evner (og ADHD!), et ungt par på en mystisk haiketur og en mann som opplever at alle innbyggerne i hjembyen hans har forduftet mens han var på ferie – og det av særs kuriøse grunner.

Det er alltid spennende å oppleve nye talenter og se hva som rører seg i norsk tegneseriejungel, ÜberOkkult er absolutt noe som er verdt å få med seg.

- Anbefalt av Øyvind

Språkvelger