Månedens roman

Vis bok Debug

Så mye hadde jeg

Mannen og jeg skulle kjøre mye i sommer, så vi tenkte at en skikkelig lang lydbok var tingen. Og vi angra ikke på valget! Vi har fulgt Monika fra hun var 13 år og fram til godt voksen alder. Vi sjekker inn på ulike punkt i livet hennes, ofte når hun er i forhold til en ny mann. Familien hun vokste opp i hadde sitt å stri med, så hva har hun med seg inn i forholdene hun går inn i som voksen? Hvor mye må og kan hun gi? Og hvor mye får hun igjen?

Det er mye som fascinerer med denne boka. Oppbyggingen hvor vi plutselig hopper mange år fram i tid, og får vite om det som har skjedd i tilbakeblikk. En ganske usympatisk hovedperson som en likevel får godhet for. Familie, venner og partnere - en brokete, underholdende og ofte irriterende forsamling. Og Charlotte Frogners opplesning. Alt i alt fungerer dette helt glimrende og har gjort ellers kjedelige kjøreturer til en stor leseopplevelse. Lydbøker er gull!

Månedens tegneserie for barn

Vis bok Debug

Utstøtt

Vi befinner oss i underverdenen, alvenes rike. Her bor Barnet. Han som ikke har noe navn, men som alvene kaller menneskeyngelen. Han er en bytting. Alvene har byttet ham som spedbarn med et barn fra oververdenen.

Det skal være fest i underverdenen. Menneskeynglen skal vises frem for første gang. Det har ikke vært et menneske ved hoffet på hundre år. Midt under festen entrer Hawthorne scenen. Hun har vært forvist. Nå vil hun ha hevn og hun vil ta makten over underverdenen. Hun forvandler kongen og dronningen til rotter.

Ynglingen flykter opp i menneskeverdenen for å hente hjelp hos de menneskene han ble røvet fra. Hans virkelige familie. Han møter Edmund som han ble byttet med. Sammen reiser de ned i alveverdenen for å prøve å redde den fra ondskapen.

Det blir grusomt spennende, uhyggelig og magisk. Det er noen helt fantastiske illustrasjoner som ledsager historien! Ved siden av all spenningen og magien er dette også en historie om hva det egentlig vil si å være i en familie: «Hva er vel egentlig en familie annet enn mennesker som deler en felles historie»

Månedens klassiker

Vis bok Debug

Den uendelige historie

«Den uendelige historie» foregår på to plan, på ett nivå et handlingen lagt til vår egen verden og på et annet befinner vi oss i Fantasia, et eventyrland som rommer all verdens drømmer, håp, nisser, kjemper og alt vi kjenner fra fantastisk litteratur, eventyr og gamle sagn.

Vi er i starten av boken med den tykkfalne Bastian, et mobbeoffer må det være lov å si, som en dag blir overasket over regnvær på vei til skolen. Han søker ly i et antikvariat og kommer i snakk med den relativt lite imøtekommende mannen bak disken. I et uoppmerksomt øyeblikk blir Bastian oppmerksom på en mystisk bok i antikvariatet som han ikke klarer å motstå – han napper den med seg og stormer til skolebygningen, der han låser seg inne på skolens loft der han setter i gang å lese.

Slik begynner fortellingen om Bastian, og slik begynner fortellingen om Atreyu og barnekeiserinnen. Det er en avansert story, men det er en god en. Det føles rett og slett herlig å tre inn i dette nydelige og billedskapende fantasiuniverset til Michael Ende.

Måten de to fordelingene – den om den lesende underdoggen som skulker skolen – og den om den smidige helten Atreyu glir raskt over i hverandre, og de svarer hverandre og blir til slutt ett. Komposisjonen er mesterlig, de to fortellingene – den om gutten som leser en bok – og den om boken som leser gutten – er speilet på en praktfull måte.

Jeg anbefaler på det sterkeste å gi den en sjanse, her er nok klokskap og eventyr for et helt liv.

Språkvelger