Månedens roman

«Den svovelgule himmelen» av Kjell Westö

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Pax, 2017
ISBN: 9788253039572

Vi er i Finland i nærheten av Helsingfors der vi følger hovedpersonen og vennene hans gjennom oppvekst og herlige somre ved kysten. Barna kommer fra helt ulike miljøer. Jeg-personen er fra en helt "vanlig" familie som tilbringer somrene på et lite torp. Han treffer Alex og Stella fra den velstående Rabell-familien som ferierer på et gods i nærheten.
Men ulikheter til tross, barna finner tonen og et vennskap oppstår som varer langt inn i voksenlivet.

Handlingen strekker seg fra barndommens solblekte minner til vår tids voksende mørke. Det er en mesterlig fortelling om hvordan kjærlighet og vennskap oppstår og utvikles over tid, men også om hvordan vi preges av kjønn, klasse og tiden vi fødes inn i. Historien er virkelig spennende med en episk skildring av generasjoner, familiebånd, drømmer og håp. Her er troverdige karakterer, humor, vakre naturskildringer og en fantastisk nerve i teksten.

Den er meget velskrevet, innsiktsfull og veldig personlig. Jeg likte boka veldig godt, en fryd å lese. Anbefales!

- Anbefalt av Cecilie

Månedens barnebok

«Dyr som ingen så unntatt oss» av Ulf Stark

Målgruppe: Barn
Utgitt av: Cappelen Damm, 2018
ISBN: 978-82-02-58611-9

I denne vidunderlige bildeboka møter vi de rareste dyr med de morsomste navn. Dette er dyr man aldri har sett. De har bodd i Ulf Stark sin sprelske fantasi, og har fått liv i denne boka. Et helt spesielt dyreunivers. Det er morsomt, merkelig og spennende.

Her kan man møte det ensomme Periskop dyret. Det sitter på en stein og ser veldig engstelig og redd ut. Vi som leser håper at det kommer noen og redder det fra ensomheten snart.

Nonandre dyret lever helt bortgjemt inni noen andres fjær.

I havets dyp bor den mystiske Rettogsletten. I skogen bor Gladlynten. Den ser ut som en liten grønn drage med store gule øyne og blå sommerfuglvinger. Og den kan faktisk spille på halstrombone.

Og sånn fortsetter det. Her er spennende møter med nye skapninger på hver side. Alle de rare skapningene har fått hvert sitt rim.

Illustratøren Linda Bondestam har boltret seg i Ulf Stark sine fantasier. Hun har brukt sterke farger og stor innlevelse.

Dette er ei bok å bli glad i for både liten og stor. Ei god bok å dele. Ei bok man gjerne kan ta frem igjen og igjen.

- Anbefalt av Britt

Månedens tegneserie

«Frykt & Medlidenhet» av Ane Barstad Solvang

Målgruppe: Ungdom/Voksne
Utgitt av: No Comprendo Press, 2018
ISBN: 9788282550871

Det dukker med jevne mellomrom opp nye unge tegneserietalenter i Norge, og særlig på kvinnesiden har det skjedd mye positivt innenfor et tradisjonelt mannsdominert medium. Solvang, født 1991, debuterer i år med et skittenhumoristisk portrett av en ung kvinne. Det hele tar utgangspunkt i en privatfest med "den gamle gjengen", der hovedpersonen forteller anekdoter knyttet til kropp og seksualliv, svært uromantisk skildret med påfølgende burleske overdrivelser og skamløse detaljer.

Det sittes mye på toalettet og det akkes mye over intim smerte her, men bak det hele ligger det også en alvorlig historie som nesten umerkelig males opp på lerretet.

Frykt & medlidenhet er en grovt tilhogd tegneserieroman, med forvridde perspektiver både i tekst og tegning, en opplagt referanse er Christopher Nielsen på sitt aller mest outrerte. Dette er ikke en tegneserie for alle, til det er virkemidlene for ekstreme, men det er en lysende og svært intelligent debutbok fra en spennende kunstner.

- Anbefalt av Øyvind

Månedens reiseskildring

«Alt dette er Tokyo» av Ina Strøm

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Cappelen Damm, 2018
ISBN: 978-82-02-55860-4

Ina Strøm har jobbet i Tokyo, og hun reiser jevnlig dit. Kombinert med en nysgjerrighet for landet har dette gitt henne en unik kunnskap om Japan og japanerne.

Tolv områder i Tokyo har fått hvert sitt kapittel; hun skriver først om hva som kjennetegner området, for deretter å skrive om sine opplevelser og inntrykk der. Her får vi være med på alt fra vandring blant skyskrapere i forretningsstrøket, til overnattingstur på et buddhisttempel i fjellheimen. Hun møter folk fra alle samfunnslag, både dem som gjør alt for å passe inn og følge strømmen, men også de som mer eller mindre bevisst gjør det motsatte, og alt blir møtt med like stor åpenhet og respekt.

Mye av teksten i boka er historie og fakta om Japan, dette er fint flettet sammen med hennes egen historier. Språket er lett og luftig, og boka er krydret med hennes egne bilder og artige anekdoter, samt interessante sammenligninger med hvor forskjellig mye er der i forhold til Norge.

«Alt dette er Tokyo» er guideboka for deg som vil lære om og forstå mer av Japan, samtidig som den gir deg et solid grunnlag for videre utforsking og oppleving i Tokyo.

- Anbefalt av Kjetil

Språkvelger