Månedens roman

«Beistet» av Per Scheriner

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Tiden, 2019
ISBN: 978-82-10-05716-8

Hovedpersonen i «Beistet», den middelaldrende middelklassemannen Knut, blir ved et uhell bitt av et merkelig vesen som har klamret seg fast til bilen hans. Han våkner opp påfølgende morgen - og oppdager at han har vondt både her og der, og ikke klarer han å snakke heller, utenom noen rare gryntelyder.

Dette kan jo skyldes så mangt, det kan være influensa eller forkjølelse, men det viser seg raskt at dette muligens er noe langt verre. Knut han er nemlig - kanskje - i ferd med å bli et vilt dyr, et ukjent vesen - et beist! Problemet for Knut i denne knipa er dog at det kun er han som ser hva som er i ferd med å skje. Alle andre ser ut til å være mest opptatt av seg selv.

Dette til tross for at utvekster får gro på kroppen hans, utslett kommer til syne, øyenfestet vandrer ut mot siden i ansiktet, alt sammen kjølig og forsiktig beskrevet av forfatteren. De absurde hendelsene Knut gjennomgår er utgangspunktet for denne kortromanen, som absolutt ikke er av den spektakulære typen, men som likevel beskriver en forvandling, kanskje bokstavelig talt en forvandling eller som et bilde på aldring og livsendring. Eller begge.

Per Schreiner er for meg best kjent som manusforfatter, først og fremst manuset til filmen «Den brysomme mannen» fra 2006 og som én av forfatterne bak den mye omtalte og svært underholdende TV-serien «Kampen for tilværelsen» (2014-2015). Ellers har han skrevet romaner de siste årene, og dette er hans femte romanutgivelse.

- Anbefalt av Øyvind

Månedens ungdomsbok

«The Poet X» av Elizabeth Acevedo

Målgruppe: Ungdom
Utgitt av: Electric Monkey, 2018
ISBN: 978-1-4052-9146-0

Xiomara vokser opp i Harlem i en katolsk familie med dominikanske røtter. Selv er hun kritisk til religion, særlig begrensningen den legger på jenter, og hun har ikke så stor sans for den strenge oppdragelsen hun og tvillingbroren blir utsatt for. Men siden hun ikke tør gjøre opprør, skriver hun dagbok. Det er den dagboka vi får lese her. Det handler om familie, forventninger, å tvile på alt og om å være ei tidlig utvikla, men sjenert jente i den latinske machokulturen. Og om Aman, klassekameraten hun for all del ikke må bli sett sammen med så mora får vite om det!

Så langt en ganske typisk ungdomsroman, men så kommer det spennende: hele boka består av dikt! Xiomara elsker å skrive dikt. Hun vil, men tør ikke bli med i skolens poesiklubb og i hun tør i alle fall ikke stille opp på poesislam! Eller…? Men du trenger ikke være glad i dikt for å ha glede av denne boka, jeg er definitivt ingen diktleser til vanlig. Men dette gjorde inntrykk. Jeg elsker boka! Den har gjort meg tankefull, sint, kald, varm og provosert. Den er på engelsk med litt spansk innimellom, men ikke la det skremme deg fra å forsøke. The Poet X er verdt det!

- Anbefalt av Mari

Månedens barnebok

«Ungene i dyreparken» av Agnes-Margrethe Bjorvand

Målgruppe: Barn
Utgitt av: Vigmostad & Bjørke, 2019
ISBN: 978-82-419-1904-6

Denne fagboken for barn har nydelige fotografier av dyreunger i Kristiansand dyrepark. I dyreparken bor det over 700 dyr fra hele verden, det er stor stas når det blir født unger. Vi blir nærmere kjent med 13 dyreunger. Ulveunger, sjiraffer, gepard, tiger, kamel og kongesnok er noen av de mest kjente og kjære. Både ansatte i parken og publikum synes det er spennende med nyfødte unger. Vi får selvfølgelig også se bilder av «foreldrene» til ungene og lese litt om hva de gjør. Vi kan lese faktaopplysninger om de ulike dyrene, hvor mye de veier ved fødselen, hva de spiser, om hvor de sover og når de klarer seg på egenhånd. Det er stor variasjon blant de ulike dyrene hvor selvstendig dyreungene er etter noen måneder.

Alle de 13 ungene har fått tildelt 4 sider med foto og tekst. Forfatteren har skrevet en informativ bok, som mange kan kose seg med.

Boken passer fint som gavebok og kan leses høyt fra 3 års alderen. Kort og informativ tekst som er fin lesetrening for de på 1 trinn, mens 2 og 3 trinn fint kan lese boken selv.

- Anbefalt av Gro Anita

Månedens fagbok

«Sankeboka: velsmakende ville vekster» av Jørgen Ravneberg

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Cappelen Damm, 2019
ISBN: 978-82-02-60656-5

Kan geitrams spises, og hva er egentlig fjæresauløk? Det, og mye mer får du svaret på i denne boka.

Jørgen Ravneberg er kjøkkensjef på restauranten Kolonihagen i Oslo, hvor de ofte bruker ville vekster de selv sanker inn. Interessen for sanking og bruk av blant annet bær, planter, og urter, har nå blitt til Sankeboka, hvor han deler denne kunnskapen.

Det finnes flere hundre spiselige planter her i Norge, i Sankeboka får du presentert 173 som er nøye utvalgt. Hver plante har fått sin egen dobbeltside: på den ene siden er det stort fargebilde; og på den andre informasjon, hvor det er beskrevet blant annet utseende, hva den kan brukes til, og når på året det er best å sanke dem.

Her finner du informasjon om alt fra kjente bær som blåbær og molter, til ikke så kjente planter som den tidligere nevnte fjæresauløken (som i følge boka er en krydderurt). Boka passer like bra til informasjon som inspirasjon. Både for deg som vil lære generelt mer om spiselige vekster i norsk natur, og for spesielt interesserte, som eksempelvis vil friske opp kunnskapene før en tur i fjæra på leting etter tang.

- Anbefalt av Kjetil

Språkvelger