Månedens ungdomsbok

«De døde ser deg» av Alexander Løken

Målgruppe: Ungdom
Utgitt av: Cappelen Damm
ISBN: 978-82-02-52766-2

De døde ser deg, men ikke alle ser de døde.

Liv Wiik på seksten er en av de få som kan se og snakke med gjenferd. Hun er en såkalt nekromantiker, noe som er hennes store hemmelighet.

Noe som derimot ikke er hemmelig, er at Liv er uhelbredelig syk. Sykdommen gjør at hun stort sett holder seg hjemme, som befinner seg i en ambassadørbolig i Tokyo, sammen med foreldrene og lillesøsteren.

Her bruker hun nettstedet Oculink til å holde kontakten med vennene. Oculink er noe alle bruker, det er et nettsted hvor en kan snakke med andre, og skrive og lese poster om hva folk har gjort i løpet av en dag.

Everest Brox er eier av Oculink, noe som har gjort han svært rik. Mer presist kommer ikke all rikdommen fra nettstedet, for ved hjelp av pengene har han fått gjenferd til å jobbe for seg. Disse usynlige hjelperne kan enkelt stjele all verdens hemmeligheter, noe som har gitt Everest enda mer penger og makt.

Men, han vil ha mer, så nå har han en enda større plan. Og til dette trenger han noen med helt spesielle evner, slik som de Liv har. Liv skjønner hva planen går ut på, og vil først ikke hjelpe. Men, når Everest svarer med å true familien hennes, og samtidig lokke henne med en kur for sykdommen, stilles Liv ovenfor et umulig valg.

- Anbefalt av Kjetil

Månedens barnebok

«Tegn Serier» av Tore Strand Olsen

Målgruppe: Barn
Utgitt av: Cappelen Damm 2017
ISBN: 9788202539856 

Er du glad i å tegne? Har du prøvd å lage din egen tegneserie?

Har du lyst til å prøve eller å lære mer, burde du lese alle tipsene forfatter Olsen har i denne boka. Den er både oversiktlig og lettfattelig, og det er morsomt at han har tegna seg selv som en tegneseriefigur som klatrer rundt på sidene og gir gode tips. Han deler også erfaringer fra egne feil, så slipper du å gjøre de samme.

Hvordan få ideer, og hvordan jobbe videre med dem? Han forteller deg hva du trenger av utstyr. Du lærer både å skisse, tegne og tusje. Det er mange måter å fargelegge på, og her lærer du noen av dem. Hvordan skal historien fortelles også i tekst, hvordan redigerer du best, har du noen du kan samarbeide med? Og hva med digitale verktøy, lønner det seg å  scanne, bruke mobilen og pc`en  – her får du det meste trinn for trinn. Bakerst i boka finner du en oversikt over andre bøker med nyttige tegeserietips, tegneseriefestivaler og annet hvor det er inspirasjon å hente. Det er bare å sette i gang!

- Anbefalt av Hilde

Månedens fagbok

«Kjemi på Kjøkkenet» av Anu Hopia og Erik Fooladi

Målgruppe: Voksen
Utgitt av: Tiden
ISBN: 978-82-8282-157-5

Populærvitenskap av høy klasse og med gode illustrasjoner!

Matlaging er både kjemi, biologi og fysikk. Her er det godt og underholdende forklart. Hopia og Fooladi deler rikelig av sine kunnskaper og praktiske eksperimenter med matlaging. De gir seg i kast med mytene og påstandene om hvordan mat skal lages og gir oss rikelig med tips, triks og ikke minst forklarer de hvorfor triksene fungerer. 

De gir svar på spørsmål som: Går det an å lage eplepai helt uten epler? Oppskriften og dommen etter blindtesting finner du her. Hvordan virker egentlig søt, salt, sur, bitter og umami sammen? Og må biffen ut av kjøleskapet i god tid før steking?

Boken er perfekt for matnerder, og alle andre med matglede og utforskertrang. 

Anu Hopia (f. 1960) har doktorgrad i matkjemi og er for tiden ansatt som professor ved Universitetet i Turku der hun jobber med forskning og utvikling innen mat og matvitenskap.

Erik Fooladi (f. 1972) har doktorgrad i kjemi fra Universitetet i Oslo. Han er for tiden ansatt som førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda der han jobber med utdanningsforskning og undervisning.

- Anbefalt av Anne Marie

Månedens tegneserie

«Gelé» av Ida Eva Nevedahl

Målgruppe: Ungdom / voksen
Utgitt av: Minuskel, 2016
ISBN: ISBN

Tegneserieantologien Gelé kom ut for et par år siden, men er allerede for en norsk tegneserieklassiker å regne. Den kan og bør nytes av alle som vil øke sitt indre sprell

I Nerverdahls tegnede univers, der hun selv framstår i karikert utgave, finner man i det tullete og sprellende også små hint av reelt alvor. Hun kan for eksempel tegne seg selv krypende inn i en syk sirkusenhjørning og innimellom fabeldyrets magiske kroppsdeler redde ut en legemliggjort svulst av ren kjærlighetssorg. En svulst som hun så får til å opptre på sirkus sammen med før nevnte enhjørning (!). Det går med andre ord som regel godt i disse naive, men særdeles velkomponerte minifortellingene.

Men det betyr ikke at det hun gjør ikke har nerve og substans. Neverdahl utformer en verden der hverdagsliv og magi er to sider av samme sak. Det er en surrealistisk tradisjon for humor hun sverger til, formet med bred tusj og sterke farger, krydret med klukk og plask av fordomsfri elskverdighet. Neverdahls kraft ligger i en egen evne til å ungdommelig og naivt, men først og fremst selvsikkert, å snu på selv den mest hverdagslige flis for slik å skape burleske og uforlignelige fabler.

- Anbefalt av Øyvind

Språkvelger